Obligatoriu şi nu prea: Doar una din cinci locuinţe este asigurată împotriva dezastrelor naturale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ploile din ultimele zile au produs inundaţii în multe dintre locuinţele din România FOTO Mediafax
Ploile din ultimele zile au produs inundaţii în multe dintre locuinţele din România FOTO Mediafax

Ploile abundente din ultimele zile au generat în unele localităţi din ţară mari inundaţii şi alunecări de teren care pun în pericol casele localnicilor, însă numai o cincime din locuinţele din România sunt asigurate împotriva dezastrelor naturale, majoritatea în mediul urban, unde astfel de riscuri sunt mai reduse.

Din totalul celor 8,88 milioane de locuinţe din România, doar 1,7 milioane erau asigurate la sfârşitul lunii mai printr-o poliţă obligatorie (PAD), prin care se acoperă riscul de inundaţii naturale, alunecări de teren sau cutremure. 

Deşi, cel puţin în teorie, riscul unor dezastre naturale este mai mare în mediul rural, peste trei sferturi din asigurările obligatorii ale locuinţelor sunt încheiate în mediul urban. Mai exact, la sfârşitul lunii mai, erau încheiate poliţe PAD pentru 1,28 milioane de locuinţe din oraşe şi pentru numai 423.243 de locuinţe din mediul rural. Această proporţie poate fi explicată de faptul că, prin lege, se interzice încheierea unei poliţe facultative fără să existe şi un contract de asigurare obligatorie, iar cele facultative sunt de regulă solicitate de bănci pentru creditele cu ipotecă, majoritatea acordate în mediul urban. 

Pe regiuni, cele mai multe poliţe active sunt în Transilvania (20% din total), în Bucureşti şi Muntenia (19%, respectiv 18% din total), iar cele mai puţine – în Maramureş şi Bucovina (câte 3% din total), Crişana (4%) şi Dobrogea (5%).

Inundaţii în mai multe judeţe din ţară

Ploile abundente din ultimele zile, urmate de inundaţii sau alunecări de teren, au produs pagube în mai multe judeţe din ţară, cele mai mari în Hunedoara, Tulcea, Buzău, Sibiu, Alba, Bacău şi Vâlcea.  

De exemplu, un număr de 16 localităţi din judeţul Vâlcea au fost afectate de inundaţiile produse în urma precipitaţiilor abundente din ultima perioadă, în unele zone, apa care a pătruns în beciurile caselor ajungând şi la un metru şi jumătate, iar o persoană a fost salvată de pompieri după ce a rămas blocată între torenţi. Potrivit datelor oferite de Prefectura Vâlcea, au fost inundate gospodării din localităţile Alunu, Berbeşti, Bălceşti, Bărbăteşti, Costeşti, Copăceni, Frânceşti, Ghioroiu, Horezu, Livezi, Sineşti, Stroeşti, Şirineasa, Tomşani, Zătreni, în timp ce în Băbeni, satul Valea Mare, un dig s-a rupt, apa intrând în 50 de gospodării. 

În judeţul Vâlcea, unde sunt 182.000 de locuinţe, mai puţin de 15.000 dintre acestea sunt asigurate printr-o poliţă PAD, adică mai puţin de 10%, în timp ce asigurările încheiate în mediul rural se ridică la numai 3.867 de contracte. 

Cât costă asigurarea

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) emite asigurările obligatorii pentru locuinţe din iulie 2010. Obiectivul principal al PAID este cuprinderea în asigurare pentru cele trei riscuri de catastrofă naturală – cutremure, inundaţii şi alunecări de teren –

a tuturor locuinţelor din România. 

Poliţele de asigurare obligatorie a locuinţelor (PAD) costă 20 de euro în cazul locuinţelor de tip A (din materiale tratate termic), cu o sumă maximă asigurată de 20.000 de euro, respectiv 10 euro pentru locuinţe de tip B (din materiale netratate termic, cum ar fi cele de chirpici), cu o sumă maximă asigurată de 10.000 de euro. Neîncheierea de asigurări obligatorii ale locuinţelor se sancţionează de primari cu amenzi de până la 500 de lei. Până în prezent, primarii nu s-au îngrămădit să îi amendeze pe proprietarii care nu şi-au asigurat locuinţele, iar motivele sunt lesne de înţeles, mai ales în an electoral. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite