25.000 de euro pentru romi, persoane sărace sau marginalizate care vor să-şi pornească o afacere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

25.000 de euro pentru romi. Persoanele care trăiesc în comunităţi defavorizate sau marginalizate şi cele din grupuri cu etnici romi vor putea beneficia de ajutoare financiare de stat, în vederea pornirii unor afaceri. Banii sunt asiguraţi din fonduri europene şi naţionale, iar liniile de finanţare se vor deschide din 16 mai.

Este vorba de Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020, în cadrul căruia vor fi incluse şi componente pentru antreprenori. Sumele vor putea pot fi solicitate prin intermediul sistemului electronic MySMIS 2014.

Partea de antreprenoriat are două variante principale, potrivit startupcafe.ro. Prima spune că persoanele sărace, defavorizate sau excluse social, precum şi cele de etnie romă, ori din grupuri marginalizate vor putea accesa sume de până la 25.000 de euro, bani cu care îşi vor deschide o afacere. A doua variantă priveşte firmele existente, vechi, care angajează persoane din categoriile sociale amintite şi care vor primi până la 900 de lei pe persoană, timp de un an, drept subvenţii pentru plata salariilor.

25.000 de euro pentru romi, pentru planurile de afaceri ale persoanelor marginalizate

Prima componentă a Programului Operaţional Capital Uman care vizează antreprenorii ţinteşte membrii a două tipuri de comunităţi defavorizate: cele în care există populaţie de etnie romă şi cele fără.

În primul caz, programul pune la dispoziţie aproape 3,72 milioane de euro în regiunea Bucureşti – Ilfov şi 215,3 milioane de euro în celelalte regiuni de dezvoltare ale ţării.

Printre activităţi, este inclusă şi acordarea de sprijin didactic pentru înfiinţarea unor afaceri. Cei care doresc să pornească un businss vor fi ajutaţi, în funcţie de nivelul de pregătire, prin servicii de consiliere, consulanţă, mentorat sau formare profesională antreprenorială şi sprijin pentru elaborarea planului de afaceri şi pentru înfiinţarea firmei.

O comisie de selecţie formată din reprezentanţi ai mediului de afaceri şi ai patronatelor vor da sau nu acceptul. 25.000 de euro este suma maximă care poate subvenţiona un plan de afaceri. Câteva condiţii sunt ca firma să aibă cel puţin un angajat, să funcţioneze măcar un an şi să fie sustenabilă minimum şase luni.

În cazul comunităţilor marginalizate formate din persoane non-rome, suma disponibilă pentru aproape toată ţara, mai puţin zona Bucureşti – Ilfov, este de circa 131,3 milioane de euro. Grupul ţintă este format din persoane aflate în risc de sărăcie şi excluzine socială, iar programele sunt asemănătoare cu cele din cadrul liniei de finanţare care vizează comunităţile de romi, cu un prag de cel mult 25.000 de euro pentru fiecare plan de afacere.

Patronii care angajează persoane defavorizate primesc 900 de lei, lunar, pentru salariul fiecărui om

Cea de-a doua componentă a Programului Operaţional Capital Uman care vizează antreprenorii se referă la subvenţii acordate companiilor existente, care angajează sau creează stagii de pregătire pentru persoanele din comunităţile marginalizate.

Fondurile vor asigura, timp de un an, 900 de lei din salariul unui proaspăt angajat cu contract de muncă. Dar o persoană nu va putea lucra, în acelaşi timp, în cadrul mai multor proiecte din care să primească leafă cu bani decontaţi din subvenţii.

Companiile vor putea susţine financiar, prin program, şi o parte din cheltuielile care survin din organizarea uceniciei la locul de muncă şi a stagiilor de practică pentru absolvenţii de studii superioare.

De asemenea, din bani europeni se pot deconta diverse aparate, precum: laptopuri, PC-uri, proiectoare, imprimante sau tablete, iar plafoanele variază între 900 şi 12.000 de lei.

25.000 de euro pentru romi. Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020

Ministerul Fondurilor Europene a lansat, în 20 aprilie, câteva ghiduri aferente Programului Operaţional Capital Uman 2014-2020, care acoperă 350 de milioane de euro, buget rezervat pentru comunităţile neglijate din mediile rural şi urban. Potenţialii beneficiari sunt autorităţile publice locale, în parteneriat cu organizaţii non-guvernamentale şi societăţi comerciale.

„Credem că o ieşire din sărăcie nu se poate face decât prin acţiuni integrate pentru toate categoriile, de la copii la persoane adulte şi vârstnice, şi pentru toate nevoile – accesul la educaţie, la piaţa muncii, la servicii de sănătate şi îmbunătăţirea condiţiilor de locuit – aceasta este şi abordarea Pachetului naţional anti-sărăcie lansat de Guvernul României. Ne-am dori să se rezolve mai multe probleme ale comunităţilor marginalizate, printre care cele referitoare la combaterea discriminării, servicii medicale şi sociale, asistenţa juridică pentru obţinerea documentelor – având în vedere că încă există copii fără acte de identitate, ne dorim să rezolvăm această problemă“, a declarat Aura Răducu, Ministrul Fondurilor Europene.

Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020 se derulează în contextul Pachetului naţional anti-sărăcie lansat de Guvern în luna februarie a acestui an. Pachetul cuprinde 47 de măsuri şi obiective care au ca termen limită anul 2020 şi care vizează, printre altele, creşterea ratei de ocupare a populaţiei cu vârste între 20 şi 64 de ani şi reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie sau excluziune socială.

Informaţii despre Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020

GHID: „Orientări privind oportunităţile de finanţare în cadrul Programului Operaţional Capital Uman 2014-2020”

GHID: „Dezvoltare Locală Integrată (DLI 360°) în comunităţile marginalizate în care există populaţie aparţinând minorităţii rome” (Obiectivul Specific 4.1. POCU)

GHID: „Dezvoltare Locală Integrată (DLI 360°) în comunităţile marginalizate” (Obiectivul Specific 4.2. POCU)

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite