10.000 de euro pentru tinerii antreprenori în 2015. Cine şi cum poate accesa aceşti bani, lansându-se în afaceri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Beneficisarii care abordează cu seriozitate programul SRL-D au cele mai mari şanse să obţină finanţarea
Beneficisarii care abordează cu seriozitate programul SRL-D au cele mai mari şanse să obţină finanţarea

10.000 de euro pentru tinerii antreprenori în 2015. Guvernul a decis, prin Ordonanţa de Urgenţă 6/2011, să stimuleze infiinţarea şi dezvoltarea microîntreprinderilor de catre antreprenori. Aceştia trebuie să înfiinţeze „SRL-D“, Societăţi cu Răspundere Limitată – Debutant.

Programul prin care statul român oferă 10.000 de euro pentru tinerii antreprenori în 2015 este destinat persoanelor care nu au mai fost beneficiare în trecut ale acestor finanţări. Nu trebuie neglijat faptul că o serie de coduri CAEN sunt neeligibile pentru accesarea acestui program.

Lista cu aceste domenii se găseşte în Ghidul Solicitantului, aferent acestui program.

Dintre cele mai importante activitati neeligibile amintim de agricultură, creşterea animalelor sau intermedierile financiare si pariurile si jocurile de noroc.

Dacă nu îţi regăseşti activitatea în lista cu codurile CAEN neeligibile, înseamnă că iniţiativa ta este eligibilă.

10.000 de euro pentru tinerii antreprenori în 2015.Cu câţi bani trebuie să contribui

Concret, statul român oferă 10.000 de euro, sub formă de ajutor financiar nerambursabil  fiecărui SRL-D ce respectă procedura de obţinere a acestora.

Cei 10.000 de euro reprezintă doar o contribuţie de 50% din valoarea intregului proiect pentru care se accesează finanţarea. Asta înseamnă că cel puţin 50% din restul proiectului, trebuie să fie furnizat de beneficiar, din alte surse.

De obicei, aceste surse de banii se împart în două tipuri: surse proprii (economii personale, contribuţie proprie sau chiar veniturile generate de afacere pe timpul implementării proiectului) sau credit bancar.

10.000 de euro pentru tinerii antreprenori în 2015. Cum se pot cheltui aceşti bani

Banii astfel acumulaţi (jumătate de la stat, jumătate de la tine) se pot cheltui în două moduri:

** Minimum 40% trebuie investiţi, adică se pot cumpăra: active corporale – terenuri, construcţii, mobilier, echipament tehnologic, mijloace de transport marfă (doar în directă legătură cu activităţile codului CAEN cu care se accesează programul) – şi active necorporale (brevete, licenţe, francize) dar şi realizare de site (maximum 10.000 de lei);

** Maximum 60% cheltuieli operaţionale: materii prime, stocuri, salarii (inclusiv asigurări sociale aferente acestora), chirie, utilităţi, publicitate, consultanţă în realizarea unui plan de afacere (singura cheltuială eligibilă ce poate fi efectuată înaintea obţinerii finanţării).

Atenţie! Fiecare cheltuială în parte va fi acoperită de către finanţator doar în proporţie de 50%. Restul de 50%, precum şi TVA (care nu este cheltuială eligibilă) trebuie acoperite din sursele proprii sau din credit.

10.000 de euro pentru tinerii antreprenori în 2015. Exemplu de calcul

Doresc să achiziţionez un laptop în valoare de 2.000 de lei, fără TVA.

Plăţile se vor face prin intermediul unei bănci, aleasă de întreprinzator. Aceasta, pe baza facturii fiscale, plăteşte către furnizor 1.000 de lei, adică cei 50% contribuţie proprie plus 480 de lei, TVA-ul aferent (dacă e cazul).

Apoi fac dovada acestei plăţi, şi mi se eliberează şi finanţarea nerambursabilă de 1.000 de lei, care va fi plătită furnizorului.

Practic, întreprinzătorul nu va avea control deschis asupra celor 10.000 de euro şi nici nu îi va putea cheltui fără să aibă în cont şi cei 50% necesari contribuţiei proprii aferente fiecărei trageri.

Mai mult, conform procedurii stabilite pentru 2015, întreprinzătorul trebuie sa facă dovada că deţine cei 10.000 de euro, contribuţie proprie, în momentul semnării contractului de finanţare.

10.000 de euro pentru tinerii antreprenori în 2015. Cum te înscrii în program

Înscrierea se face pe site-ul Direcţiei pentru implementarea proiectelor şi programelor pentru IMM-uri.

După înregistrarea pe site printr-o procedură simulară cu crearea unui cont de email, se completează online secţiunile planului de afaceri pentru SRL-D iar în final se selectează trimiterea formulalelor.

Din acest moment, în funcţie de cât de ocupaţi sunt cei de la Agenţie, o să primeşti un răspuns de acceptare într-o perioadă ce poate varia de la 10 zile la 1-2-3 luni.


10.000 de euro pentru tinerii antreprenori în 2015. Condiţii de bază pentru accesarea banilor

Pentru a beneficia de facilităţile oferite de acest program, întreprinzătorii:
- trebuie să fie debutanţi în afaceri şi să nu deţină calitatea de asociat sau acţionar în vreo întreprindere;
- trebuie să aleagă pentru denumirea firmei o combinaţie a unei denumiri proprii cu abrevierea SRL-D (societate cu răspundere limitată-debutant);
- trebuie să reinvestească cel puţin 50% din profitul obţinut în anul precedent;
- trebuie să angajeze cel puţin doi salariaţi în momentul obţinerii ajutorului de stat;
- vor înfiinţa SRL-D-ul individual (asociat unic) sau împreună cu maxim 5 persoane (asociaţi- toţi fiind întreprinzători debutanţi în lumea afacerilor);
- trebuie să aleagă că obiectul de activitate maxim 5 grupe de activităţi din lista codurilor CAEN (cu excepţiile arătate mai sus).
 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite