Fonduri europene pentru tineri. De câţi bani ai nevoie pentru a înfiinţa o livadă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fonduri europene pentru tineri. Specialiştii în pomicultură spun că o livadă poate fi profitabilă
Fonduri europene pentru tineri. Specialiştii în pomicultură spun că o livadă poate fi profitabilă

Fără utilaje şi fără costul terenului, înfiinţarea unei plantaţii de prun ar costa 3.500 - 4.000 de euro, iar preţurile cresc în cazul în care vă gândiţi să puneţi meri, peri sau caise.

Însă, potrivit pomicultorilor, cea mai mare parte a bugetului se investeşte în utilaje. Pentru început, aveţi nevoie de un tractor horticultor, care costă aproximativ 25.000 de euro. Apoi vă mai trebuie şi o freză palpator, care este cam 8.000 de lei, o maşină de stropit - 9.000 de lei, echipament de fertilizare - 2.500 de lei, o motocositoare - 2.000 de lei, o foarfecă electrică - în jur de 1.000 de lei, dar şi de o remorcă pentru transportul producţie, care ar costa în jur de 6.000 de lei. 

Marele avantaj ar putea fi faptul că puteţi obţine fonduri europene pentru a achiziţiona utilajele. Potrivit Ministerului Agriculturii, există două măsuri prin care puteţi lua fonduri europene pentru utilaje. Prima ar fi dispoziţia „121 - modernizarea exploataţiilor agricole” sau, dacă sunteţi tânăr, „112- tinerii fermieri”. 

Fonduri europene pentru tineri. Câţi bani puteţi obţine pentru livezi

Tinerii agricultori care vor să-şi înceapă o livadă pot apela la fonduri europene în agricultură. Mai exact, Ministerul Agriculturii anunţă că pentru o perioadă de cinci ani, fiecare tânăr care are un proiect în domeniul agriculturii poate primi până la 50.000 de euro.

Banii se vor acorda în două tranşe. Prima, în valoare de 75%, se va da la începutul proiectului, iar cea de-a doua în maxim trei ani de la decizia de finanţare. Fermierul trebuie să aibă domiciliul stabil în localitatea în care se află exploataţia, trebuie să prezinte un plan de afaceri, să devină fermier activ şi să nu aibă un alt serviciu în acelaşi timp.

Tânărul fermier trebuie să mai demonstreze, înaintea să primească a doua tranşă, că a îmbunătăţit performanţele exploataţiei agricole şi că valoarea producţiei vândute este în procentaj de minim 20% din valoarea primei tranşe.

Prin PNDR 2014 - 2020, România are alocată o sumă totală de 9,363 miliarde de euro, din care 8,015 miliarde de euro vin din fonduri europene, iar 1,347 de miliarde sunt de la bugetul de stat. 

Fonduri europene pentru tineri. În ce se pot investi banii pentru pomicultură

Potrivit Ministerului Agriculturii, documentele de obţinere a fondurilor europene pentru pomicultură, se referă la următoarele cheltuielili eligibile: 

a) Reconversia plantaţiilor existente, inclusiv costurile pentru defrişare, materiale de plantare, sisteme de susţinere, pregătirea solului, lucrări de plantare, plase antigrindină şi drumuri de exploatare. 

b) Înfiinţarea de plantaţii pomicole, inclusiv costurile pentru materiale de plantare, sisteme de susţinere, pregatirea solului, lucrări de plantare, plase antigrindină şi drumuri de exploatare. 

c) Înfiinţarea de plantaţii cu material săditor şi portaltoi, 6 inclusiv costurile pentru materiale de plantare, sisteme de susţinere, pregătirea solului, lucrări de plantare, plase antigrindină şi drumuri de exploatare. 

d) Construcţia, modernizarea şi dotarea spaţiilor de depozitare şi a unitatilor procesare la nivelul exploataţiei. 

e) Achiziţionarea, inclusiv prin leasing, de maşini/utilaje şi echipamente noi, în limita valorii de piaţă a bunului respectiv; 

f) Achiziţionarea, inclusiv prin leasing, de mijloace de transport compacte, frigorifice, inclusiv remorci si semiremorci specilizate în scopul comercializării produselor în cadrul lanţurilor scurte; 

g) Amenajarea, construcţia şi dotarea spaţiilor de desfacere din cadrul exploataţiei. 

h) Investiţii care vizează îmbunătăţirea performanţelor de mediu ale exploataţiilor pomicole (creşterea eficienţei energetice a clădirilor, modernizarea şi infiinţarea sistemelor de irigaţii la nivelul exploataţiilor, achiziţionarea de instalaţii de producere şi utilizare a energiei regenerabile la nivelul exploataţiei). 

i) Achiziţionarea sau dezvoltarea de software şi achiziţionarea de brevete, licenţe, drepturi de autor, mărci. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite