UE, sesizată de Asociaţia Europeană de Biodiesel despre  preţurile foarte mici ale polonezilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia Europeană de Biodiesel (EBB), din care fac parte şi companii cu activitate în România, sesisează Uniunea Europeană cu privire la distorsiunile pe care le provoacă preţurile „anormal de mici“ ale operatorilor din Polonia, biocarburanţii exportaţi de aceştia ajungând inclusiv în România.

Concomitent, Asociaţia Europeană de Biodiesel şi-a exprimat îngrijorarea asupra acestei probleme şi a alertat autorităţile europene şi naţionale, Oficiul European Anti-Fraudă (OLAF) precum şi asociaţiile de profil de pe continent, în incercarea de a identifica operatorii implicaţi şi de a stopa acest trafic cât mai curând posibil, potrivit unui comunicat remis redacţiei.

Facilităţi folosite abuziv

Aceasta susţine că unii operatori economici activi în Polonia şi pe piaţa europeană au profitat abuziv de facilităţile oferite de legislaţia naţională poloneză destinată consumului local pentru a exporta cantităţi de biodiesel mascate în biocombusitibil vândut în Polonia. Astfel, biodieselul marcat ca fiind vândut în Polonia ar ajunge de fapt în România, Bulgaria, Olanda, Belgia, Italia şi Franţa. 

„EBB este profund îngrijorată de o astfel de încălcare flagrantă a legislaţiei şi principiilor europene şi este decisă să stopeze fluxul de biodiesel polonez, extrem de perturbator şi nociv pentru integritatea şi competitivitatea pieţei europene de biodiesel. Vom acţiona pentru a identifica sursa şi cele mai eficiente soluţii care să păstreze unită piaţa europeană de biodiesel“, a declarat  Alain Brinon, preşedintele Asociaţiei Europene de Biodiesel.

Importuri indirecte

Potrivit datelor Eurostat, Polonia a exportat anul trecut 400.000 de tone de biodiesel, principalele pieţe de export fiind Olanda, Bulgaria şi România. În acelaşi timp, România a importat în 2015, în total, 50.000  de tone de biodiesel, în principal din Spania şi Italia, dar şi din Polonia şi Bulgaria. Conform statisticilor europene, Bulgaria importă biodiesel din Polonia, pentru ca mai apoi să exporte către ţări vecine precum România şi Grecia, dar şi Ungaria. 

România consumă anual 160.000 de tone de biodiesel, astfel că importul de biodiesel a reprezentat 30% din piaţă. Astfel, cantităţile mari afectează atât producţia locală de biodiesel, cât şi cererea de ulei de rapiţă.

„Din cauza scăderii cererii de biodiesel, pe fondul importurilor din 2015, fermierii români au trimis la export peste un milion de tone de rapiţă, în loc să fie prelucrată local pentru producţia de ulei şi biodiesel“, potrivit comunicatului.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite