România intervine într-un proces internaţional ca să evite un precedent: posibila blocare a unui ajutor pentru investitorii chinezi din sectorul nuclear

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Investitorii chinezi care vor să vină la Cernavodă au probleme într-un proces internaţional. România, desigur, le ţine partea
Investitorii chinezi care vor să vină la Cernavodă au probleme într-un proces internaţional. România, desigur, le ţine partea

România intervine în procesul în care Austria se opune acordării de către Marea Britanie, cu avizul Comisiei Europene, a unui ajutor de stat către compania China General Nuclear Power pentru construcţia unei centrale nucleare, Guvernul de la Bucureşti încercând astfel să evite blocarea acestui ajutor, notează Profit.ro.

Motivul este simplu: România vrea să ridice cu aceeaşi companie, şi tot cu ajutor de stat, reactoarele 3-4 la centrala nuclearelectrică din Cernavodă.

Procesul este la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), iar decizia ca România să intervină a fost luată de Guvern, conform informaţiilor Profit.ro, la sfârşitul lunii noiembrie.

Ce este contractul pe diferenţă

În octombrie anul trecut, Comisia Europeană a acceptat ca Guvernul britanic să acorde un ajutor de stat pentru investitorii de la Hinkley Point, în principal sub forma unui „contract pe diferenţă“ şi a unei garanţii pentru credite.

Contractul pe diferenţă este un ajutor de stat care asigură sprijin sub forma unei venit în etapa de exploatare a unui proiect de investiţii, precum cel al unei centrale energetice.

Prin acest tip de ajutor, investitorului îi este garantat un preţ de vânzare a energiei după începerea producţiei, intitulat "preţ de exercitare".

În cazul în care preţul de vânzare real de pe piaţă, calculat ca preţ de referinţă într-un interval dat, este mai mic decât cel de exercitare, investitorul are dreptul să fie compensat prin plata diferenţei.

Există şi varianta ca preţul de referinţă să fie mai mare decât cel de exercitare, iar investitorul să returneze diferenţa, dar această situaţie pare improbabilă în contextul pieţei actuale.

Aşadar, contractul pe diferenţă îi asigură investitorului venituri sigure şi stabile.

Acest contract de diferenţă a fost evocat şi de către directorul general al Nuclearelectrica, la momentul semnării memorandumului de înţelegere cu China General Nuclear Power Corporation, cu argumentul că, în actualele condiţii de piaţă, în care preţul engros al energiei electrice a scăzut semnificativ, rentabilitatea proiectului trebuie asigurată, iar una dintre variantele analizate este implementarea acestui tip de contract.

Ce facilităţi le oferă britanicii chinezilor

Potrivit Profit.ro, Marea Britanie mai acordă investitorului chinez şi garanţie guvernamentală pentru creditele angajate în finanţarea proiectului, variantă avută în vedere, de asemenea, şi de partea română.

În vara acestui an, Austria a contestat însă în instanţă acest ajutor acordat de Marea Britanie, cu avizul Comisiei Europene, o acţiune identică fiind intentată ulterior Comisiei de către Greenpeace Energy şi mai multe companii germane din domeniul energiei.

Obiecţiile Austriei şi ale Greenpeace Energy, o societate înfiinţată de agenţia pentru protecţia mediului cu acelaşi nume, în scopul promovării energiei verzi, sunt identice.

De ce a decis Guvernul român intervină în proces

La finele lunii noiembrie, Guvernul de la Bucureşti a decis ca România să intervină în acest proces, justificându-şi decizia prin faptul că astfel de ajutoare de stat asigură dezvoltarea investiţiilor mari de infrastructură energetică.

Mai mult, într-un document aflat în posesia Profit.ro, Guvernul certifică intenţia de a acorda la rândul său un ajutor de stat de tipul contractului de diferenţă, pentru proiectul de la Cernavodă.

"Ministerul de resort are în vedere implementarea unui mecanism de sprijin pentru producerea de energie electrică prin intermediul tehnologiilor cu emisii reduse de carbon de tipul contractului de diferenţă.
În contextul închiderii preconizate, în viitorul apropiat, a unor capacităţi de producţie a energiei electrice, este necesară susţinerea de noi investiţii, atât prin mecanisme de piaţă, cum sunt contractele pe diferenţă, cât şi prin alte măsuri, cum ar fi garanţiile suverane", se arată în document.

Solicitat de Profit.ro să comenteze intenţia Guvernului de a interveni în procesul deschis de către Austria, agentul guvernamental la CJUE, subsecretarul de stat Horaţiu Radu, a arătat că decizia a fost luată la iniţiativa ministerului de resort.

"România va interveni în această cauză în sprijinul concluziilor Comisiei Europene, cu care avem opinii convergente pe acest subiect.
Deşi decizia atacată la Tribunalul Uniunii Europene nu priveşte România direct, intervenţia ţării noastre este necesară având în vedere că hotărârea care se va da va produce efecte şi asupra noastră.
Interesul României este de a preveni pronunţarea unei hotărâri a Tribunalului care ar putea bloca implementarea unor mecanisme de sprijin, precum cele care fac obiectul deciziei a cărei anulare este cerută în cauză.
Motivele noastre sunt identificate cu ajutorul instituţiei de linie responsabilă, Ministerul Energiei", a declarat Horaţiu Radu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite