Remus Vulpescu şi Radu Coşarcă, numiţi manageri privaţi în Cupru Min. Cine sunt ceilalţi administratori aduşi de Ministerul Economiei
0Ministerul Economiei a selectat un nou consiliu de admnistraţie pentru compania Cupru Min SA, format din cinci membri, între care se numără Remus Vulpescu, fost şef al departamentului de privatizare al ministerului în perioada circului de la privatizarea eşuată a Oltchim, şi Radu Coşarcă, fost prezentator TV şi actual director de comunicare al distribuitorului de electricitate Enel.
Numirea a fost realizată în 18 iulie, în cadrul adunării generale a acţionarilor companiei. Procedura de selecţie a fost realizată de către Departamentul pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiilor Statului din cadrul Ministerului Economiei.
„Numirea candidaţilor s-a făcut la propunerea acţionarului, statul român, prin Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri. (...) În perioada următoare, după acceptarea expresă a mandatului de către noii administratori, se vor derula procedurile legale de înregistare la Registrul Comerţului şi de semnare a contractului de mandat de către administratorii aleşi“, a precizat ministerul.
Pentru funcţiile de administratori au fost 53 de candidaţi, adică 11 pentru fiecare poziţie vacantă.
Noi membri în CA
În urma procesului de selecţie, derulat pe baza OUG 109/2011, ministerul a reţinut cinci candidaţi: Radu-Claudiu Roşca - cu peste 10 ani experienţă în audit şi risk management; Romeo Jantea - cu peste 30 de ani de experienţă în domeniul economic şi financiar; Gheorghe Chindriş - cu 34 de ani de experienţă în industria minieră; Radu Coşarcă - actual director de comunicare la Enel România, şi Remus Vulpescu, fost şef al Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) în perioada privatizării eşuate a Oltchim din 2012 şi fost administrator special la Hidroelectrica.
Cupru Min se află, în prezent, în căutarea unor noi clienţi pentru producţia sa, încercând să vândă 40.000 de tone de concentrat de cupru într-o perioadă de un an.
Potrivit News.ro, în ultimii ani, Cupru Min şi-a vândut toată producţia unei singure companii intermediare - Ronefer Voluntari SRL. Aceasta este printre societăţile vizate într-un dosar de evaziune fiscală de peste 1,1 milioane de euro, în care s-au făcut percheziţii în opt judeţe în 12 aprilie.
Cupru Min deţine două treimi din rezervele de cupru ale României
Cupru Min a realizat şi livrat în luna martie a acestui an cea mai mare producţie din istoria companiei, de 5.300 de tone de concentrat şi 900 de tone de cupru.
În 2015, Cupru Min a avut o producţie medie lunară de circa 3.000 de tone de concentrat şi de 500 de tone de cupru.
Cupru Min are în jur de 540 de angajaţi, iar ca obiect de activitate exploatarea şi valorificarea resurselor şi rezervelor de minereu de cupru din zăcământul Roşia Poieni.
Cupru Min este cel mai mare producător de concentrat de cupru, deţinând aproximativ 60% din rezervele de cupru a României.
Anul trecut, compania a înregistrat o cifră de afaceri de 140,8 milioane lei şi un profit net de 3,4 milioane lei, potrivit bilanţurilor depuse la Ministerul Finanţelor.