Proiect pentru uşurarea procesului de înfiinţare a întreprinderilor
0Deputaţii USR Claudiu Năsui şi Cristina Prună vor depune un proiect de lege pro-antreprenoriat, prin care propun eliminarea unor prevederi care îngreunează procesul de înfiinţare a întreprinderilor.
Iniţiativa legislativă va modifica legea societăţilor 31/1990, şi elimină o parte din prevederile acesteia, pentru a face procedurile mai puţin stufoase.
„Voi propune colegilor parlamentari un proiect de lege pro-antreprenoriat prin care să eliminăm o parte din birocraţia inutilă cu care se confruntă întreprinzătorii români şi să uşurăm procesul de înfiinţare a întreprinderilor”, motivează deputatul Năsui proiectul.
Iniţiativa legislativă vizează, în primul rând, procedura de înregistrare şi schimbare a sediului social al unei întreprinderi, care în momentul de faţă este foarte anevoioasă. Practic, prin această lege, iniţiatorii propun trei mari lucruri: eliminarea mai multor documente legate de înregistrarea sediului social (certificatul de sediu social, adeverinţa de sediu social şi avizul privind schimbarea destinaţiei imobilelor pentru sediile sociale la care nu se desfăşoară activitate), eliminarea limitării ca într-o cameră să aibă sediu social maxim o singură firmă, limitare care a complicat mult viaţa întreprinzătorilor români dar şi a proprietarilor de apartamente/garsoniere care se expun la probleme dacă permit cuiva să-şi facă sediu social şi prin urmare nu permit, dar şi eliminarea limitării pentru o persoană fizică sau juridică să fie acţionar unic într-o singură firmă.

„Să nu vă închipuiţi că până acum nu s-au găsit diverse tertipuri de a ocoli aceste limitări. Evident că s-au găsit, dar ele costă timp, bani şi efort investit doar pentru a face faţă unei birocraţii inutile. De exemplu, există firme de avocatură care propun, contra cost, sedii virtuale pentru întreprinzătorii care nu şi-au găsit. Deci dacă vrea cineva să-şi facă o firmă pentru motive dubioase (logica iniţială a limitărilor) poate în continuare foarte bine să o facă şi de altfel o şi face. Sau, pentru a ocoli limitarea ca o persoană să nu deţină ca acţionar unic mai mult de o firmă, oamenii îşi fac o primă firmă, după care o co-deţin pe a doua împreună cu acea firmă. De aceea vedeţi multe firme cu acţionariat 99,99% X şi 0,01% o altă firmă. Evident că acest lucru înseamnă birocraţie inutilă în plus de fiecare dată când este convocată o adunare generală sau când firma trebuie să facă diverse acţiuni. Dar toate acestea au costuri şi reprezintă sarcini în plus care deturnează întreprinzătorii români de la activitatea lor productivă”, susţine deputatul Năsui.
Potrivit lui, iniţiativa nu are un impactul bugetar negativ, ci „chiar foarte probabil va avea un impact pozitiv”. „Legea nu dă un privilegiu nou sau o rentă unei industrii, nu propune să cumpere statul biciclete pentru toţi bugetarii (da, chiar există o astfel de propunere legislativă). Cei care beneficiază sunt masa invizibilă de români care nu sunt încă antreprenori, dar poate într-o zi să-şi dorească şi o să încerce, şi dacă vor reuşi, vor contribui la clădirea prosperităţii în România”, mai arată Năsui.