Profitul OMV Petrom a scăzut la nouă luni cu aproape 60%, iar vânzările cu 16%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profitul OMV Petrom a scăzut la nouă luni cu aproape 60%, iar vânzările cu 16%
Profitul OMV Petrom a scăzut la nouă luni cu aproape 60%, iar vânzările cu 16%

OMV Petrom a avut la nouă luni un profit net de 991 milioane lei (223,1 mil.euro), în scădere cu 59% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, şi pierderi în trimestrul al treilea, vânzările coborând în ianuarie-septembrie cu 16%, la 13,62 miliarde lei (3,06 mld. euro), după ce preţul ţiţeiului la nivel internaţional s-a înjumătăţit faţă de cotaţiile din 2014.

În intervalul iulie-septembrie compania a avut pierderi de 46 milioane lei, faţă de un profit de 691 milioane lei în precedentele trei luni şi un câştig de 1,02 miliarde lei în aceeaşi perioadă din 2014. În trimestrul al treilea, compania a avut vânzări de 4,81 miliarde lei, mai mici cu 12%.

"În primele nouă luni din 2015, performanţa financiară a Grupului a fost sever afectată de scăderea cu aproximativ 50% a preţurilor ţiţeiului comparativ cu perioada similară a anului precedent. Într-un mediu de piaţă cu preţuri mici la ţiţei ce ar putea dura, am decis să ne reducem estimările privind preţul viitor al ţiţeiului, ceea ce a determinat ajustări de depreciere ale unor active din segmentul Upstream. Efectul negativ din Upstream a fost doar parţial compensat de rezultatele bune din Downstream, datorate modelului nostru de afaceri integrat şi susţinute de marjele de rafinare îmbunătăţite, precum şi de cererea de produse crescută", a declarat directorul general al companiei, Mariana Gheorghe.

Ea a adăugat că OMV Petrom a continuat să-şi limiteze cheltuielile de capital şi costurile operaţionale.

Producţia de hidrocarburi a grupului s-a menţinut stabilă faţă de anul precedent, ca urmare a investiţiilor şi descoperirilor anterioare, care au compensat declinul natural şi nivelul actual redus al

investiţiilor. Ca efect al reparaţiilor capitale planificate la sondele-cheie de gaze din România, producţia de hidrocarburi a scăzut cu 3%.

"În parteneriat cu ExxonMobil, am continuat activităţile de explorare în blocul Neptun Deep: anul acesta am finalizat patru sonde şi am început forajul la cea de-a cincea. Vom continua să ne ajustăm nivelul de activitate, menţinând totodată o poziţtie financiară solidă. În plus, aşa cum am subliniat şi în trecut, investiţiile viitoare rămân dependente de un cadru fiscal şi de reglementare stabil şi favorabil investiţiilor pe termen lung, precum şi de fundamentele de piaţă adecvate", a mai spus Gheorghe.

Compania avea în trimestrul al treilea 16.217 angajaţi, cu 2.000 de salariaţi mai puţin faţă de aceeaşi perioadă a anului 2014.

Acţionarul majoritar al OMV Petrom este grupul austriac OMV. Ministerul Energiei are o deţinere de 20,63%, iar Fondul Proprietatea (FP) 18,99%, în timp ce restul acţiunilor se află în posesia altor acţionari.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite