Profil de întreprinzător: tinerii patroni muncesc 10 ore pe zi şi câştigă mai puţin de 1.000 de euro pe lună - INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei mai mulţi antreprenori îşi încep prima afacere în domeniul IT&C
Cei mai mulţi antreprenori îşi încep prima afacere în domeniul IT&C

Antreprenorii români aflaţi la început de drum muncesc, în medie, zece ore pe zi, două treimi dintre ei au între 25 şi 35 de ani, iar 71% câştigă mai puţin de 1.000 de euro pe lună, potrivit studiului „Barometrul afacerilor de tip startup“, publicat marţi de firma de consultanţă EY România.

Din totalul respondenţilor, jumătate au o firmă cu mai puţin de un an vechime, iar 61% sunt la prima iniţiativă.

În medie, antreprenorul de start-up munceşte 10 ore pe zi. Deşi cei mai mulţi dedică 10 ore afacerii, 27% din antreprenori depăşesc limita de zece ore, unii dintre aceştia ajungând chiar la 18 ore de muncă în fiecare zi.

Potrivit studiului, 66% din ei au o vârstă cuprinsă între 25 şi 33 de ani. 71% câştigă sub 1.000 de euro pe lună, iar 38% au venituri lunare mai mici de 500 de euro. La polul opus, 11% din tinerii antreprenori câştuigă peste 2.000 de euro pe lună.

Ce oameni de afaceri îi inspiră

Aproape jumătate (45%) din tinerii antreprenori sunt inspiraţi în primul rând de un om de afaceri român de succes în activitatea lor.

„Top 3 antreprenori români citaţi de respondenţi au fost Radu Georgescu (6%), Marius Ghenea (5%) şi Ion Ţiriac (3%)“, se arată în studiu.

Totuşi, cei mai mulţi antreprenori se simt inspiraţi de modele de afaceri din străinătate. 46% din respondenţi au indicat un antreprenor străin ca inspiraţie pentru afacerea lui, pe locul I situându-se Elon Musk, fondatorul Tesla Motors.

Pe locul al doilea s-a clasat Richard Branson, urmat de Steve Jobs, în timp ce Mark Zuckerberg a adunat doar 1% din răspunsuri.

Atitudine pozitivă în faţa riscului de eşec

Studiul mai relevă că frica de eşec rămâne una dintre barierele semnificative pentru abordarea antreprenoriatului în România, în condiţiile în care eliminarea stigmatului eşecului este esenţială pentru dezvoltarea iniţiativei personale.

„Punând în oglindă răspunsurile antreprenorilor de start-up, antreprenorilor maturi şi cele ale studenţilor, se observă că antreprenorii maturi sunt din nou mai optimişti, atât faţă de antreprenorii de startup, cât şi faţă de studenţi“, se arată în studiu.

Astfel, 35% din antreprenori cred că eşecul în afaceri este perceput ca un prilej de învăţare sau nu are nici un impact asupra viitoarelor proiecte de afaceri, comparativ cu 23% din antreprenorii de start-up şi 28% dintre studenţi care au o astfel de abordare.

Şapte din zece se finanţează din propriile economii

Aproape 70% din micii întreprinzători din România nu reuşesc să atragă resurse financiare din altă parte şi utilizează fondurile proprii la finanţarea unei afaceri noi.

Doar 11% utilizează fonduri europene, iar 6% au reuşit să obţină finanţare nerambursabilă de la statul român sau de la alte instituţii. 89% din companii au obţinut mai puţin de 100.000 de euro în primul an de funcţionare, 7% între 100.000 şi 250.000 de euro, iar 3% între 250.000 şi 500.000 de euro.

Studiul mai relevă că 64% din start-up-uri sunt în zona Bucureştiului, iar câte 5% în judeţele Iaşi şi Braşov.

Clienţii, principala sursă pentru viitor

În privinţa fondurilor pe care le vor accesa în următoarele 12 luni, 21% din antreprenori se bazează pe banii pe care-i vor obţine de la clienţi. Doar 15% speră să obţină fonduri europene în următorul an, iar 13% cred că vor obţine bani din programele guvernamentale dedicate startup-urilor.

În primul an de funcţionare a firmei, 32% vor aloca cele mai multe resurse financiare pentru zona de promovare, 28% - pentru operaţiunile de vânzare şi distribuţie, iar 14% - către sectorul de definire a produsului comercializat.

Cele mai multe start-up-uri sunt începute în domeniul IT - software şi internet, cu o pondere de 23% din total.

Pe locul al doilea se află sectorul de media şi publicitate, cu 10% din numărul de start-up-uri, urmat de servicii, cu 9% din total.

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite