Petrom şi Exxon au descoperit noi acumulări de gaze în Marea Neagră. Decizia finală pentru exploatare va fi luată în doi ani
0Grupurile petroliere Petrom şi Exxon au descoperit noi acumulări de gaze în Marea Neagră, însă decizia finală de investiţie ar putea fi luată abia peste doi ani, urmând ca producţia să demareze la începutul decadei viitoare, potrivit unui raport trimis de către Petrom către Bursa de Valori Bucureşti.
Petrom a anunţat că a redus cu 38% investiţiile în anul 2015 faţă de 2014, dar a reuşit să menţină producţia relativ stabilă.
„În plus, sunt mândră să anunţ că, împreună cu partenerul nostru, ExxonMobil, am finalizat a două campanie de foraj de explorare în perimetrul Neptun, care a inclus săparea a şapte sonde în total, majoritatea indicând prezenţa gazelor naturale, şi testarea cu succes a unei sonde pe structura Domino. Rezultatele sunt suficient de încurajatoare pentru a continuă să evaluăm viabilitatea comercială a dezvoltării resurselor descoperite“, a declarat Mariana Gheorghe, directorul general al Petrom, în comunicat.
În altă parte a raportului se menţionează că investiţiile realizate împreună cu Exxon până acum în perimetrele de mare adâncime din Marea Neagră au totalizat 1,5 miliarde de dolari din 2008 până acum, iar majoritatea sondelor săpate au indicat prezenţa gazelor naturale.
„Perimetrul Neptun Deep (50% OMV Petrom; 50% ExxonMobil): în ianuarie 2016 s-a încheiat a doua campanie de foraj de explorare, care a inclus săparea a şapte sonde în total, majoritatea indicând prezenţa gazelor naturale, şi testarea cu succes a unei sonde pe structura Domino; investiţiile totale începând din 2008 au depăşit 1,5 mld USD (din care 50% OMV Petrom). Rezultatele campaniei de foraj sunt suficient de încurajatoare pentru continuarea analizei mai în detaliu în vederea stabilirii viabilităţii dezvoltării comerciale. Partenerii vor analiză, evalua şi optimiza strategia de dezvoltare pentru a determina cel mai eficient plan de dezvoltare pentru resursele descoperite. Acest lucru ar putea presupune o dezvoltare în etape. Având în vedere informaţiile disponibile la acest moment, decizia finală de investiţie ar putea fi luată în aproximativ doi ani, iar prima producţie ar putea fi obţinută la începutul decadei viitoare“, se mai arată în raport.
Anterior, în anul 2012, Petrom anunţa că a descoperit cu Exxon un zăcământ care ar conţine între 42 şi 84 de miliarde de metri cubi de gaze. Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor, anunţa recent că zăcământul ar avea 100 de miliarde de metri cubi. De asemenea, şi grupurile Lukoil şi Romgaz au descoperit un zăcământ de 30 de miliarde în Marea Neagră.
Costurile de producţie ale Petrom au scăzut cu 24% în 2015 faţă de 2014, ajungând la 13,16 dolari pe baril, din cauza deprecierii leului faţă de dolar şi a scăderii taxei pe stâlp de la 1,5% din valoarea activelor la 1% din valoare. În ultimul trimestru din 2015 costurile de producţie s-au situat la 11,78 de dolari pe baril, în scădere cu 28% faţă de ultimul trimestru din 2014. Exprimate în lei, Petrom extrage un baril de ţiţei cu 48,05 lei, cu 17% mai puţin faţă de trimetrul al patrulea din 2014.
Taxa pe stâlp este programată să dispară din 2017, iar sistemul de redevenţe va fi înlocuit de un nou sistem de taxare a resurselor. Acesta se află în discuţii încă din 2013, dar Guvernul nu a pus în dezbatere publică forma sa finală.