Patronatele din turism avertizează: Creşterea cotei unice ar duce firmele la faliment sau evaziune fiscală şi ar trimite în şomaj peste 100.000 de angajaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O eventuală creştere a cotei unice sau cota progresivă ar duce, cel puţin în turism, fie la faliment, fie la evaziune fiscală generalizată, iar peste 100.000 de angajaţi ar intra în şomaj, susţin reprezentanţii sectorului
O eventuală creştere a cotei unice sau cota progresivă ar duce, cel puţin în turism, fie la faliment, fie la evaziune fiscală generalizată, iar peste 100.000 de angajaţi ar intra în şomaj, susţin reprezentanţii sectorului

O eventuală creştere a cotei unice sau cota progresivă ar duce, cel puţin în turism, fie la faliment, fie la evaziune fiscală generalizată, iar peste 100.000 de angajaţi ar intra în şomaj, a declarat Dragoş Răducan, vicepreşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

„O creştere a cotei unice ar trimite în şomaj peste 100.000 din cei 160.000 de angajaţi din turism. Din plătitori de taxe la buget, aceştia se vor transforma în asistaţi sociali“, a spus Răducan, potrivit Mediafax.

Acesta crede că majorarea cotei unice va duce fie la falimente în masă, fie la evaziune fiscală generalizată.

„Se încearcă prin tot felul de invenţii, care ar trebui brevetate la salonul de la Geneva, să ne facă să nu fim corecţi. De ce aceste scenarii se fac prin birourile Ministerului Finanţelor şi nu pe teren? Ar trebui să vină la noi şi să ne întrebe «Cum facem să aducem nişte bani în plus la buget, dar să nu vă închidem vouă afacerile»“, a mai spus oficialul federaţiei.

Un document elaborat de Ministerul Finanţelor, ministrul delegat pentru Buget, publicat de Mediafax, arată că Guvernul intenţionează să renunţe la cotă unică de 16%, începând din 2016, şi să introducă cota progresivă de impozitare a venitului, în trei trepte, de 15%, 25% şi 35%.

De asemenea, Lucia Morariu, preşedintele Asociaţiei naţionale a Agenţiilor de Turism din România (ANAT), a arătat că majorarea cotei unice de impozitare ar duce la prăbuşirea activităţii operatorilor economici corecţi din industria turismului, care mai rezistă cu greu într-o piaţă scăpată de mult de sub control.

Ea spune că în industria de călătorii, cheltuiala cu forţa de muncă reprezintă peste 60% din totalul cheltuielilor unei firmei. Costul de 80% taxe şi impozite aferente salarizării, adică acei 80 de lei plătiţi de angajator către stat la 100 lei acordaţi ca salariu net angajatului, a dus la situaţia în care mai mult de 50% din jucătorii din piaţă plătesc salariile „la gri“.

„În domeniul hotelier, taxarea muncii, necompetitivă în raport cu ţări concurente României pe piaţa turistică, adică mult mai mare, a dus la siţuatia în care muncitorii calificaţi în turism de şcolile româneşti să plece în Spania, Italia,ă sau Marea Britanie, iar industria turismului este industria în care se regăsesc cele mai mici salarii din economia românească“, a mai spus Morariu, potrivit Mediafax.

În ceea ce priveşte impozitul pe proprietare, Lucia Morariu spune că în industria turismului, impozitele şi taxele pe cladiri şi terenuri „sugrumă“ deja profitabilitatea decentă a hotelierilor corecţi, în condiţiile în care multe autorităţi locale, dependente de susţinerea financiară din partea Guvernului, abia aşteaptă un investitor hotelier pe care să îl taxeze doar pentru că există.

De asemenea, documentul publicat de Mediafax arată că impozitele pe immobile ar urma să fie majorate cu 25%. 

Darius Vâlcov, ministrul delegat pentru Buget, a afirmat că Ministerul Finanţelor Publice nu recunoaşte existenţa acestui document, insistând că documentul nu a fost elaborat în cadrul instituţiei.

Întrebat dacă este dispus să demisioneze din funcţie în cazul în care se demonstrează că documentul a fost elaborat, scris şi printat în Ministerul Finanţelor Publice şi distribuit în Consiliul Consultativ al Ministrului Delegat pentru Buget, Vâlcov a afirmat că nu poate răspunde pentru toţi angajaţii din instituţie.

În acest context, Darius Vâlcov a precizat că Ministerul Finanţelor Publice, prin cei doi miniştri, făcând referire la el şi ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, nu-şi asumă acel document.

Vâlcov a mai răspuns că nu ştie ce alte măsuri ar mai putea lua în calitate de ministru delegat pentru Buget, în afară de a face o dezminţire publică, chiar dacă este convins că acel document nu a fost elaborat de Ministerul Finanţelor.

Pe de altă parte, Ministrul Finanţelor Publice, Ioana Petrescu, a transmis un comunicat prin care afirmă că nu este de acord cu eliminarea cotei unice de impozitare, iar în instituţie, autoritatea în ceea ce priveşte stabilirea politicii fiscale, nu s-a fãcut niciodată un scenariu privind eliminarea cotei unice de impozitare.

Document de la Finante - cota progresiva FOTO Mediafax

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite