Protest spontan la Oltchim. Angajaţii cer salariile restante pe două luni şi jumătate şi schimbarea directorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Combinatul Oltchim se află în insolvenţă de la începutul acestui an
Combinatul Oltchim se află în insolvenţă de la începutul acestui an

Aproximativ o sută de salariaţi ai combinatului Oltchim din Râmnicu Vâlcea participă, luni, la un protest spontan, oamenii ieşind în curtea combinatului şi cerând salariile restante pe două luni şi jumătate şi schimbarea directorilor despre care afirmă că sunt „puşi politic în funcţii“.

Ion Vâncea, liderului filialei Cartel Alfa din judeţul Vâlcea, a anunţat că aproximativ o sută de salariaţi ai combinatului Oltchim, membri ai unuia dintre sindicatele care apără drepturile angajaţilor combinatului, au declanşat un protest spontan, luni, solicitând plata salariilor restante şi înlocuirea managerilor.

Cornel Cernev, liderul sindicatului „Victoria“ din cadrul Oltchim - sindicat ai cărui membri participă la protest -, a declarat că angajaţii combinatului au de recuperat salariile pentru două luni şi jumătate şi nimeni nu le spune când vor primi banii.

„Avem de recuperat salarii restante pe două luni şi jumătate. Nu avem nicio comunicare din partea conducerii sau a administratorului judiciar despre cum vor fi eşalonate aceste restanţe, când le vom primi şi nimeni nu ne spune nimic despre banii pe care ar urma să-i primim pe decembrie“, a spus Cornel Cernev, citat de Mediafax.

El a precizat că salariaţii au cerut directorului combinatului „o discuţie cu sindicaliştii, în prezenţa presei“, însă directorul nu ar fi fost de acord cu o astfel de discuţie la care să asiste şi jurnaliştii.

Băncile sunt reticente

Andrei Gerea, ministrul Economiei, declara vineri că Oltchim a ajuns în situaţia jenantă de a se ruga de bănci pentru un credit de 15 milioane de euro, care ar fi dus la redeschiderea unei secţii de producţie, dar nimeni nu vrea să împrumute combinatul.

O nouă încercare de vânzare a Oltchim este programată pentru luna februarie a anului viitor, ofertele angajante putând fi depuse până la 17 ianuarie.

Cine ar fi interesat de preluarea combinatului

Administratorii judiciari ai Oltchim au semnat săptămâna trecută o scrisoare de intenţie cu două companii din China, Baota Petrochemical Group şi Junlun Petroleum, interesate să participe la privatizarea societăţii din Râmnicu Vâlcea. SIF-urile sunt interesate să participe în consorţiu cu Chimcomplex Borzeşti – controlată de omul de afaceri Ştefan Vuza, în vreme ce acţionarul minoritar PCC s-a aliat cu fondul de investiţii Fortissimo Capital. De asemenea, traderul rus Oil Gas Trade mai este interesat, o companie despre care se spune că ar fi  intermediar pentru Gazprom Neft, ca şi producătorul turc de crom Yildirîm Holding. Premierul Victor Ponta a propus şi giganţilor petrolieri SOCAR (Azerbaidjan) şi KazMunaiGaz (Kazahstan) să participe la procesul de privatizare a Oltchim.

Mai puteţi citi:

Sindicalistul Mihai Diculoiu a fost ales vicepreşedinte la PDL Vâlcea

Mihai Diculoiu, liderul Sindicatului Liber Oltchim, a fost ales astăzi vicepreşedinte al PDL Vâlcea. Acesta spune că înscrierea sa în rândul democrat liberalilor are drept scop exercitarea unei presiuni mai mari asupra guvernului USL pentru salvarea combinatului vâlcean.

Grupurile chineze BAOTA Petrochemical Group şi JUNLUN Petroleum Co, interesate de preluarea combinatului Oltchim

Administratorii judiciari ai Oltchim au semnat o scrisoare de intenţie cu reprezentanţii BAOTA Petrochemical Group şi JUNLUN Petroleum Co, care sunt interesate de preluarea combinatului vâlcean.

Reprezentantul Oil Gas Trade: „Suntem dispuşi să plătim atât cât va fi nevoie pentru Oltchim”

Intenţiile Oil Gas Trade  (OGT) de a cumpăra combinatul Oltchim sunt cât se poate de serioase, a dat asigurări reprezentantul companiei în România, Florin Rozescu. Potrivit acestuia, compania rusă dispune de resursele financiare necesare pentru a cumpăra combinatul Oltchim, Divizia Petrochimică Bradu şi rafinăria deţinută de Petrom  în Piteşti.

Gigantul Gazprom, scrisoare de recomandare pentru Oil  Gas Trade, compania rusă care doreşte să cumpere combinatul Oltchim

Compania Oil Gas Trade, unul dintre investitorii interesaţi să achiziţioneze combinatul Oltchim din Râmnicu Vâlcea a prezentant Ministerului Economiei, în această vară, o scrisoare de recomandare din partea Gazprom.

În al 12-lea ceas, în Râmnicu Vâlcea s-a înfiinţat Comitetul de acţiune pentru salvarea combinatului Oltchim

Sindicaliştii şi reprezentanţii unor partide din Vâlcea au pus bazele Comitetului pentru salvarea combinatului Oltchim. Această structură ar trebui să pună presiune pe factorii de decizie din Ministerul Economiei deşi, deocamdată, nimeni nu poate spune exact cum se va proceda în acest sens.

O nouă dată pentru privatizarea Oltchim: tranzacţia s-ar putea finaliza în iunie 2014

Andrei Gerea, noul ministru al Economiei, a avansat o nouă dată pentru privatizarea Oltchim: iunie 2014, în cazul în care combinatul vâlcean va găsi capital de lucru. În situaţia în care nu va găsi, termenul rămâne luna februarie 2014, aşa cum se anunţase anterior.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite