NIS Petrol vrea să dubleze numărul benzinăriilor Gazprom din România până la finele acestui an. După 2015, ţinta e o cotă de 10% din piaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

NIS Petrol, subsidiara din România a companiei sârbe NIS, controlată de gigantul rus Gazprom Neft, vrea ca până la finele acestui an să îşi dubleze numărul de benzinării, iar după 2015 mizează pe o cotă de piaţă de 10%, a declarat Ileana Sorina Bălţatu, directorul general adjunct al companiei.

În acest moment, compania operează 14 staţii sub brandul Gazprom. „Ne menţinem obiectivul de a avea o cotă de piaţă de 10%, după 2015. Dezvoltarea noastră este corelată cu modernizarea rafinăriei Pancevo şi cu dezvoltarea în alte ţări“, a afirmat Bălţatu.

Ea a adăugat că în luna martie compania va deschide trei noi benzinării în România. „Ne menţinem obiectivul de a avea o cotă de piaţă de 10%, după 2015. Dezvoltarea noastră este corelată cu modernizarea rafinăriei Pancevo şi cu dezvoltarea în alte ţări. Gradul de motorizare este încă mic în România“, a afirmat Bălţatu. Ea a adăugat că în luna martie compania va deschide trei noi benzinării în România.

Directorul a mai afirmat că în România mai este loc pe piaţă pentru alţi distribuitori de carburanţi, iar structura pieţei se va modifica. „Vor fi modificări ale structurii pieţei. Să nu uităm că Shell a ieşit de pe piaţă acum câţiva ani. Astfel de mişcări nu sunt excluse. (...) Va fi o reaşezare a companiilor deja prezente, există loc pentru alţi jucători cu servicii şi produse premium. (...) Loc pe piaţă nu mai este decât atunci când nimeni nu mai investeşte“, a afirmat Bălţatu, la un forum energetic.

Anterior, NIS Petrol a anunţat că are ca ţintă deschiderea a 120 de benzinării în următorii ani în ţara noastră.

Principalii distribuitori de pe piaţa locală sunt Petrom (deţinută de grupul austriac OMV), Rompetrol (deţinută de KazMunaiGaz din Kazahstan), Lukoil (Rusia), MOL (Ungaria), ENI (Italia) şi SOCAR – controlată compania petrolieră de stat din Azerbaidjan.

Mai puteţi citi:

Petrom, „găina cu ouă de aur“ a austriecilor de la OMV

Petrom, companie cumpărată în 2004 de OMV de la statul român cu numai 669 de milioane de euro, a obţinut de la privatizare şi până în prezent profituri cumulate de 5,55 miliarde de euro. Suma este de peste opt ori mai mare decât cea plătită de OMV autorităţilor, ceea ce subliniază şi mai mult lipsa de viziune guvernamentală şi deciziile strategice greşite luate ani la rând de de politicieni în domeniul resurselor naturale şi în cel energetic.

Mariana Gheorghe, directorul general al Petrom: Consumul de gaze a scăzut cu 8% în 2013, vânzările de carburanţi au stagnat, şi au scăzut la păcură şi bitum

Consumul naţional de gaze naturale a scăzut cu 8% în anul 2013, iar importurile au înregistrat un minus de 50%, în special din cauza scăderii activităţii industriale şi a vremii calde, ceea ce a avut un impact asupra activităţii Petrom pe acest segment de activitate, a declarat Mariana Gheorghe, directorul general al Petrom.

Rompetrol Rafinare şi-a crescut în 2013 vânzările cu 6%, până la 4,89 miliarde de dolari, iar pierderile au scăzut cu 40%. Petrochimia şi benzinăriile sunt pe plus

Rompetrol Rafinare a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri brută de 4,89 miliarde de dolari, în creştere cu 6% comparativ cu nivelul de 4,61 miliarde de dolari din 2012, iar pierderile au fost reduse cu aproximativ 40%, la 98,97 milioane de dolari.

Azerii de la SOCAR au deschis prima benzinărie în Bucureşti şi vor să ajungă în acest an la 35 de staţii în România

Compania azeră de petrol SOCAR a deschis prima benzinărie din Bucureşti, în urma unei investiţii de un million de euro, şi vrea să ajungă în acest an la 35 de staţii de la 25 în prezent.

INFOGRAFIE Carburanţii, chiria şi ţigările uşurează portofelele românilor

Ponderile combustibililor, tutunului, chiriei şi ale unor alimente în coşul de consum al populaţiei au crescut în 2014 faţă de 2013, ceea ce reflectă cheltuielile suplimentare pe care consumatorii au fost nevoiţi să le aloce acestor produse şi servicii. În schimb, ponderile medicamentelor şi ale articolelor culturale au scăzut.

Ponta: Băsescu nu vrea nici acum să semneze acordul cu FMI. Acesta este „oarecum într-o situaţie de suspendare“

Premierul Victor Ponta a anunţat că a avut, joi seara, o discuţie telefonică cu preşedintele Traian Băsescu, în care şeful statului i-a comunicat că nu doreşte, în continuare, să semneze acordul cu FMI astfel că acest acord nu este operaţional, în vigoare, dar România îşi va îndeplini angajamentele.

Ponta: „Nu se poate renunţa la acciza de 7 eurocenţi la carburant, asta i-a spus FMI şi lui Băsescu. Nu se poate redeschide bugetul“

Guvernul nu poate renunţa la introducerea accizei de 7 eurocenţi la carburanţi deoarece bugetul deja aprobat nu poate fi redeschis şi nici închis fără această taxă, afirmă premierul Victor Ponta, care susţine că acest punct de vedere i-a fost transmis şi preşedintelui Traian Băsescu de către reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi ai Comisiei Europene (CE).

Cota obligatorie de biocarburant din benzină a scăzut de la 5% la 4,5% în acest an, dar carburanţii tot s-au scumpit

Cota de biocarburanţi din benzina comercializată în România a scăzut de la 5% la 4,5% începând cu 1 ianuarie 2014, potrivit unei hotărâri de Guvern publicate luni în Monitorul Oficial, relateaz[ Agerpres.ro.

Benzina s-a scumpit din primele zile ale anului şi fără supraacciza de 7 eurocenţi

Chiar dacă introducerea accizei suplimentare de 7 eurocenţi pe litru de carburant a fost amânată, preţul benzinei şi al motorinei a crescut încă din primele zile ale lui 2014 din cauza modificării modului de calcul al accizelor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite