Nicolescu: „Să nu fim surprinşi dacă o firmă din România va face în curând o descoperire de ţiţei sau gaze naturale“. Romgaz caută hidrocarburi cu Lukoil

Nicolescu: „Să nu fim surprinşi dacă o firmă din România va face în curând o descoperire de ţiţei sau gaze naturale“. Romgaz caută hidrocarburi cu Lukoil

Romgaz realizează jumătate din producţia naţională de gaze, cealaltă fiind extrasă de către Petrom

Nimeni nu ar trebui să fie surprins dacă o companie din România va face, în „următoarele zile, săptămâni sau luni“ noi descoperiri de ţiţei sau gaze naturale, a declarat, într-un comunicat, Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie.

„În plus, în contextul preocupărilor din ultima perioadă ale statului român de a încuraja explorarea şi exploatarea resurselor naturale, nu trebuie să fie nimeni surprins dacă sutele de milioane de euro investite în ultimul timp vor genera în următoarele zile, săptămâni sau luni rezultate, adică noi descoperiri de ţiţei sau gaze naturale“, a afirmat Nicloescu într-un comunicat al Departamentului pentru Energie.
 
Cea mai recentă descoperire de hidrocaburi în România fost făcută în 2012 de Petrom şi Exxon. Cele două companii au descoperit 12 un zăcământ de gaze în Marea Neagră, estimările preliminare plasând zăcământul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi. Principalii producători de gaze sunt Petrom şi Romgaz. Petrom este singurul producător important de petrol.
 
Romgaz are pentru acest an un buget de explorare de 666 de milioane de lei, de patru ori mai mare decât acum patru ani, scopul fiind descoperirea de noi zăcăminte pentru a combate „declinul de producţie“.
Guvernul a aprobat miercuri suplimentarea cheltuielilor salariale ale Romgaz cu 15,2 milioane de lei pentru creşterea numărului de salariaţi din activitatea de explorare. Astfel, numărul de personal al companiei va urca de la 6.472 angajaţi la 6.538 persoane, conform unui memorandum aprobat, miercuri, de Executiv.
 
Romgaz a anunţat recent că sunt căutate soluţii atât pentru creşterea productivităţii zăcămintelor vechi, cât şi pentru noi descoperiri, însemnând noi concesiuni şi dezvoltarea sectorului offshore. De asemenea, societatea este interesată să participe la toate licitaţiile care se organizează în regiune pentru concesionarea de noi zone pentru explorare. Compania are acorduri de explorare-exploatare cu statul român pentru nouă locuri de explorare în Transilvania, Moldova, Muntenia, Oltenia şi în partea de vest a ţării. 
 
Constantin Niţă, ministrul Economiei, declara la 1 octombrie 2013 că are informaţii că şi alte primetre din Marea Neagră conţin gaze naturale. Romgaz deţine două pachete de câte 10% în două concesiuni din Marea Neagră, alături Lukoil (72%) şi Vanco (18%). Gheorghe Radu, directorul de dezvoltare al Romgaz, declara în 2013 că producătorul de gaze va săpa în acest an două sonde de explorare în Marea Neagră împreuă cu Lukoil.
 
Petrom a programat pentru acest an investiţii de peste un miliard de euro, din care circa 85% pentru proiectele din domeniul explorării şi producţiei.

Mai puteţi citi:
 
 
 
citeste totul despre: