Mici afaceri de familie la ţară. Cum poţi să faci bani doar cu ce dă gospodăria sau cu un minim de teren disponibil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mici faceri de familie la ţară. Găinile ouătoare şi cele de carne crescute în condiţii de gospodărie, nu în regim industrial, sunt tot mai apreciate pe piaţă / Foto Arhiva Adevarul
Mici faceri de familie la ţară. Găinile ouătoare şi cele de carne crescute în condiţii de gospodărie, nu în regim industrial, sunt tot mai apreciate pe piaţă / Foto Arhiva Adevarul

Pentru românii care locuiesc (sau nu neapărat locuiesc) în mediul rural şi deţin suprafeţe mici de teren, există afaceri care pot porni cu doar câteva sute de euro. Sunt profitabile pe termen scurt atât activităţile vegetale, cât şi creşterea animalelor. Vă prezentăm câteva idei pentru a demara mici afaceri de familie la ţară.

Pentru a demara o mică afacere la ţară trebuie mai întâi să vedeţi ce poate da gospodăria pe care o aveţi sau ce se poate face cu terenul pe care-l deţineţi, apoi să analizaţi ce cerere există pentru produsele pe care v-aţi propus să le obţineţi.

Mici afaceri de familie la ţară. Bani din sectorul vegetal

Cultivarea, dar mai ales cultivarea+prepararea plantelor poate fi profitabilă, chiar dacă nu vorbim despre sume mari.

Iată câteva exemple:

  • Fabricarea dulceţurilor.

Afacerea cu dulceţuri a prins avânt în ultimii ani, când mai multe familii, chiar şi tineri, au reuşit să se impună pe piaţa autohtonă cu branduri proprii. Un avantaj este consumatorul tot mai educat, care apreciază un produs bine făcut, din ingrediente naturale şi care respectă o reţetă tradiţională.

  • Fabricarea conservelor.

Pentru legumicultori mai ales, producţia de conserve de legume este o sursă în plus de venit.
Se pot folosi legumele cu defecte sau cele care nu mai ajung pe tarabele din piaţă.
De la murături, la tocană de legume sau zacuscă, familiile din mediul rural pot să îşi rotunjească veniturile.

  • Producţia de ceaiuri naturale.

Cu o mică grădină, dar şi cunoştinţe temeinice despre plantele medicinale, o familie din mediul rural poate să dezvolte o afacere cu ceaiuri naturale.
Este drept, activitatea nu este una uşoară, ci presupune ca antreprenorii să fie mereu în căutarea frunzelor şi florilor cu puteri vindecătoare, dar şi să amenajeze o uscătorie de plante.
Investiţia este însă minimă, iar câştigurile vor fi proporţionale cu promovarea inteligentă a acestui business de nişă.

Mici afaceri de familie la ţară. Bani din creşterea animalelor

Şi creşterea animalelor aduce profituri, cu atât mai mult cu cât antreprenorul vinde hrana preparată, nu doar produsele de bază (carne, lapte, ouă) de pe urma animalelor.

Iată câteva exemple:

  • Creşterea prepeliţelor.

Afacerea cu prepeliţe are nevoie de un spaţiu foarte mic, întrucât păsările cresc în cutii etajate, condiţii în care se dezvoltă rapid şi fără probleme.
Când vorbim despre creşterea prepeliţelor există, cu siguranţă, mai multe modele, însă fiecare are o perspectivă bună pe termen scurt şi mediu, odată cu creşterea cererii pentru ouăle de prepeliţă şi, mai nou, şi pentru carnea de prepeliţă.

  • Ferma de iepuri.

O fermă de iepuri este o afacere uşor de pus pe roate într-o gospodărie medie de la ţară. Animalel au nevoie de cuşti speciale, iar hrana este uşor de procurat.
Singura provocare este înfiinţarea sau găsirea unui abator în care sacrificarea iepurilor să fie făcută conform normelor europene, pentru ca mai apoi carnea să poată ajunge în magazine.
O altă sursă de venit din creşterea iepurilor este blana acestora, care trebuie însă prelucrată foarte bine pentru a avea calitatea dorită.
„Fermieii nici nu-şi dau seama ce pierd. Socoteala e simplă: dacă o familie de la ţară ar investi în cumpărarea pentru început a zece iepuroaice şi doi iepuroi pe care i-ar creşte doar cu ce ierburi şi alte resturi vegetale de prin gospodărie, nu ar mai cheltui niciun ban pentru a cumpăra carne.
Un astfel de început asigură unei întregi familii tot necesarul de carne”, spune Marius Coblişan, proprietarul unei ferme de creştere tradiţională a iepurilor amplasată în satul Ruginoasa, din judeţul Sălaj, citat de agrointel.ro.

  • Creşterea găinilor.

Păsările de curte pot aduce şi ele venituri frumuşele, cu condiţia ca ele să fie crescute cu hrană naturală, cu cereale, şi să aibă acces la verdeaţă. Sunt tot mai căutate ouăle de casă produse în gospodărie, astfel că şi creşterea găinilor ouătoare se poate transforma într-o afacere profitabilă pe suprafeţe mici.
Mai mult, există rase de găini de carne - încă o opţiune bună pentru familiile din mediul rural.
Astfel, există chiar şi un program naţional în care micii fermieri pot intra pentru a deveni furnizori de pui ţărăneşti pe piaţa naţională.
Ca investiţie, echiparea unei hale pentru creşterea puilor de carne se ridică la circa 7.000 de euro cu toate dotările, izolat şi autorizat sanitar pentru creşterea păsărilor.
La capitolul venituri, în urma valorificării puilor, micii fermieri pot câştiga cel puţin 16.000 de euro anual.

  • Creşterea porcilor de rasă.

În industria cărnii, fermele mari de porci fac legea, însă există şi anumite rase de porci care pot aduce venituri bune chiar dacă - sau tocmai pentru că - sunt crescute în regim gospodăresc.
Este vorba de rasa Mangaliţa, dar şi de porcii vietnamezi. Despre aceste două rase se ştie că au o carne mai sănătoasă, săracă în colesterol şi bogată în grăsimi sănătoase.
Un model de fermă gospodărească de porci vietnamezi este cea a tânărului Dragoş Oancea din Comarnic, care şi-a adus primele exemplare din Germania.
„O scroafă matură, la 60 de kilograme, se vinde cu 1.000 – 1.200 de lei, în timp ce un porc obişnuit la aceeaşi greutate ar fi cam 700 de lei. Pentru mine e mai rentabil să îi vând de mici.
De exemplu, o femelă îmi face 9-10 purcei, dacă îi vând imediat după înţărcare, îi dau cu 200 de lei bucata, iar investiţia în ei este foarte mică. Aşa că de la o femelă pot să câştig 2.000 de lei fără nici o investiţie decât mâncarea pe care i-o dau acesteia pe parcursul gestaţiei“, a explicat, pentru agrointel.ro, crescătorul de porci vietnamezi.

  • Ferma de capre

Creşterea caprelor este la limita afacerilor agricole pe suprafeţe mici, pentru că este nevoie atât de un adăpost pentru caprine, dar şi de spaţiu ca acestea să zburde şi să iasă la păscut.
Se ştie că, datorită proprietăţilor multiple, laptele de capră se comercializează la un preţ mai bun decât cel de vacă, la fel şi brânza şi alte lactate din laptele caprinelor.
Se poate valorifica şi carnea de capră, dar chiar şi părul acestor animale poate fi vândut producătorilor de covoare tradiţionale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite