Marile reţele comerciale mârâie printre dinţi la legea care le obligă să pună pe raft 51% produse „made in Romania“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele mai multe legume şi fructe din hipermarketuri sunt aduse de peste graniţă FOTO Adevărul
Cele mai multe legume şi fructe din hipermarketuri sunt aduse de peste graniţă FOTO Adevărul

După lungi şi controversate dezbateri, Camera Deputaţilor a adoptat miercuri, cu 293 de voturi „pentru“ şi niciunul împotrivă, noua formă a Legii 321/2009, care impune hipermarketurilor să aibă pe rafturi carne, fructe şi legume din producţie românească în proporţie de cel puţin 51%.

Marile reţele de magazine contestă decizia şi avertizează că intrarea în vigoare a legii va duce la scumpiri, la pierderi de locuri de muncă şi la o sub-aprovizionare comercială, toate decontate în final de consumatorul obişnuit. 

Potrivit proiectului legislativ, „comercianţii persoane juridice autorizate să desfăşoare activităţi de comercializare pentru produse alimentare au obligaţia ca, pentru categoriile carne, legume şi fructe, să achiziţioneze aceste produse în proporţie de cel puţin 51% corespunzător fiecărei categorii, provenite din lanţul alimentar scurt, aşa cum este definit în Politica Agricolă Comună a Uniunii Europene“. Prin excepţie, în lunile de iarnă, decembrie-februarie, legumele şi fructele din import pot reprezenta maximum 70% din oferta, pe fiecare categorie, a comercianţilor menţionaţi. 

Comercianţii sunt supăraţi şi că vor fi sancţionaţi, cu amenzi cuprinse între 100.000 şi 150.000 de lei, dacă nu vor avea pe rafturi 51% produse româneşti. În caz de abateri repetate, marile magazine vor putea fi închise până la jumătate de an.

Camera Deputaţilor, care a adoptat ieri legea, este for decizional, proiectul urmând să ajungă la preşedintele Klaus Iohannis spre promulgare. Legea ar urma să intre în vigoare din toamnă. 

Reacţie dură a reţelelor comerciale

Membrii Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) susţin că noua formă a legii este în primul rând o lovitură dată consumatorului, care nu va mai putea decide ce cumpără pentru că totul va fi hotărât politic, dar şi fermierilor locali competitivi, care, de asemenea, riscă să fie excluşi, tot pe criterii politice, din comerţul modern.

„Este evident că astăzi (miercuri – n.r.) în Parlamentul României s-a votat împotriva marilor retaileri, fapt pe care îl considerăm complet nedrept şi nejustificat. Credem că această lege nu va aduce nimic bun pentru nimeni, nici chiar pentru grupurile  care ne-au arătat că în România poţi ocoli concurenţa printr-o combinaţie politico-legislativă“, arată membrii AMRCR într-un comunicat.

Marii retaileri consideră „că toată această campanie denigratoare la adresa supermarketurilor este orchestrată exclusiv de interese politico-comerciale oculte, iar opinia publică a fost deliberat indusă în eroare prin recursul grosolan la unul dintre cele mai frumoase sentimente ale românilor, patriotismul“.

AMRCR  menţionează că principalele efectele ale aceastei legi  în economia românească vor fi creşterea preţurilor şi naşterea unei spirale inflaţioniste greu controlabile, reapariţia practicilor centraliste abuziv-primitive, pierderi de locuri de muncă  şi chiar o sub-aprovizionare comercială, toate decontate în final de consumatorul obişnuit.

„Această protecţie nu va avantaja pe termen lung“

Sorin Minea, preşedintele patronatului Romalimenta, este de părere că legea, în forma actuală, nu va aduce avantaje pe termen lung şi consideră că procentul de 51% este unul foarte mare pentru piaţa locală. „Legea nu se referă la procesatori, cu la fermieri. Nu există încă norme de aplicare. Va fi un balamuc deplin. 51% este un procent foarte mare. Cred că această protecţie nu va avantaja pe nimeni pe termen lung“ a spus Minea. 

Preşedintele Romalimenta este de părere că trebuia să se deruleze un program pilot înainte de elaborarea legii, pentru a vedea dacă piaţa poate funcţiona cu noile reguli. „Este o lege care are o noimă, dar este realizată pe genunchi. O protecţie pe piaţa românească mă avantajează, dar să nu fie o protecţie prost elaborată“, a mai spus Minea.   

„O lege care ne sprijină“

Florin Ciobanu, reprezentantul Cooperativei Agricole „Legumicola Pleşoiu“, susţine că această lege îi sprijină pe micii producători, care însă trebuie să se organizeze pentru ca produsele lor să ajungă acum pe rafturile hipermarketurilor. „Este o lege care ne sprijină, acum rămâne să venim şi noi în sprijinul legii şi să ne organizăm. Potenţial există, fără nicio problemă putem face faţă cererii. Mai sunt unele probleme de organizare, dar le vom rezolva. Lipseşte veriga dintre producători şi supermarket, că doa nu o să vină supermarketul să ia produsele de la poartă“, a spus Ciobanu. 

Retailul modern, la putere

Retailul modern, reprezentat de hipermarketuri, magazine discount, cash&carry şi supermarketuri, a atins, în primul trimestru al acestui an, 60% din totalul pieţei de profil, în detrimentul comerţului tradiţional, care în 2009 deţinea o cotă de 55%, potrivit unui studiu publicat de GfK România. Cele mai multe alimente de pe rafturile reţelelor de comerţ modern provin din import. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite