Marea asanare – ce se află în spatele pierderilor record din sistemul bancar
0Restructurarea portofoliului de credite neperformante din bilanţurile băncilor autohtone va continua şi anul viitor. Iar criza generată de aprecierea abruptă a francului elveţian va obliga băncile la crearea de noi provizioane (pierderi), scrie Adevărul Financiar.
Pierderile masive raportate de băncile din România, cifrate la aproape un miliard de euro (4,3 miliarde lei) se datorează provizioanelor constituite pentru curăţarea portofoliului de credite neperformante. Ca urmare a procesului impus de BNR începând cu luna aprilie a anului trecut, rata creditelor neperformante a scăzut de la un maxim de 22,3% la sfârşitul lui 2013, la 15,3% în luna decembrie 2014. Oficialii BNR consideră însă că scăderea trebuie să fi fost mai abruptă, ponderea creditelor neperformante scăzând chiar sub 10%, însă băncile preferă să-şi cureţe mai lent bilanţurile.
Evoluţia procesului de restructurare a portofoliului de neperformante se observă din datele comunicate de bănci pe parcursul anului trecut. Astfel, după primul trimestru, sistemul bancar avea un profit de 597 de milioane de lei, s-a redus la 209 de milioane de lei după primul semestru, a intrat pe roşu după 9 luni, cu pierderi de 1,58 miliarde, pentru a încheia anul cu suma record de 4,3 miliarde lei.
Unul dintre marii jucători care au participat la asanarea sistemului bancar este Deutsche Bank, care a preluat în semestrul al doilea din 2014 trei portofolii de credite neperformante însumând 1,2 miliarde de euro numai de la două bănci: BCR şi Volksbank. În total, băncile locale mai aveau la sfârşitul anului trecut credite neperformante de nouă miliarde euro.
Citeşte mai multe pe acest subiect pe Adevărul Financiar
