Majorările de preţuri şi tarife au umflat profiturile Romgaz şi Transgaz

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profitul Romgaz a crescut cu 40% în primele nouă luni, până la 1,1 miliarde de lei, iar vânzările au urcat cu 27%, până la 3,29 miliarde de lei, în vreme ce profitul Transgaz a urcat cu 131%, până la 474 de milioane de lei în aceeaşi perioadă, în timp ce veniturile au crescut cu 15%, până la 1,23 miliarde, datorită creşterii preţurilor şi tarifelor, potrivit raportărilor bursiere făcute de cele două companii.

În cazul Romgaz, veniturile din vânzarea gazelor din producţia internă, cu cea mai mare pondere în cifra de afaceri, au crescut cu 38,5%, la 2,58 miliarde de lei.

Din vânzarea gazelor de import, Romgaz a obţinut venituri de doar 104,1 milioane de lei (22,8 milioane de euro), în scădere de peste trei ori de la 354 milioane de lei în aceeaşi prioadă anul trecut.

Majorarea veniturilor din vânzarea gazelor exploatate în România a rezultat atât din creşterea cantităţii vândute, dar mai ales din majorarea preţului.

Astfel, creşterea producţiei vândute cu 7,65% a dus la înregistrarea unor venituri din vânzarea gazelor din producţia internă mai mari cu 142,76 milioane de lei. Depăşirea cantităţii livrate de gaze naturale a fost generată de creşterea solicitărilor beneficiarilor în scopul consumului sau comercializării pe piaţa de gaze, se arată în raportul Romgaz.

Impactul creşterii preţului în venituri a fost de 575,2 milioane de lei, ca urmare a vânzării gazelor din producţia internă la un preţ mediu mai mare cu 28,6% faţă de cel realizat anul trecut.

Înmagazinare şi energie

De asemenea, veniturile din servicii de înmagazinare au crescut cu 35,4%, la 307 milioane de lei, iar cele din vânzarea de energie electrică au urcat de două ori şi jumătate, la 242,9 milioane de lei. Romgaz a extras în primele nouă luni 4,27 miliarde de metri cubi, cu 0,71% mai mult. Compania este controlată de stat, prin Departamentul pentru Energie, care deţine 70% din capital.

Efectul Nabucco

În cazul Transgaz, veniturile totale au fost mai mari datorită creşterii tarifului de rezervare capacitate.

Cheltuielile au scăzut cu 6%, de la 827,5 milioane de lei la 775,6 milioane de lei, ca urmare a reducerii cheltuielilor financiare. Anul trecut, Transgaz a constituit un provizion de 110,6 milioane de lei pentru deprecierea participaţiei companiei la capitalul Nabucco Gas Pipeline International.

Cheltuielile din acest an au fost cu 16% sub nivelul bugetat, de 919,6 milioane de lei, întrucât au fost realizate economii la gazele pentru consum tehnologic şi la lucrările şi serviciile executate de către terţi.

Mai puteţi citi:  

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite