Mai mulţi investitori sunt interesaţi de hidrocentrala de un miliard de euro de la Tarniţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hidrocentrala de la Tarniţa este un "OZN", potrivit lui Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica
Hidrocentrala de la Tarniţa este un "OZN", potrivit lui Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica

Un număr „semnificativ“ de investitori sunt interesaţi construirea unei hidrocentrale la Tarniţa, în judeţul Cluj, proiect evaluat la un miliard de euro, arată reprezentanţii Hidro Tarniţa, compania de investiţii.

„Informăm publicul interesat cu privire la faptul că, încă din a doua zi de la deschiderea procedurii, au fost înregistrate atât o primă plată efectivă a preţului prevăzut mai sus (preţul de 12.000 euro pentru achiziţia documentaţiei de precalificare - n.r.), cât şi un număr semnificativ de investitori efectiv interesaţi, care se află în curs de pregătire a formalităţilor de plată şi de obţinere a împuternicirilor autentice necesare ridicării ocumentaţiilor, conform pocedurii“, se arată într-un comunicat al firmei.

Hidrocentrala Tarniţa-Lăpuşteşti ar urma să fie construită, pe parcursul a 5-7 ani, la 30 de kilometri de oraşul Cluj-Napoca, pe valea râului Someşul Cald.

Unitatea este prevăzută să aibă patru grupuri de 250 MW fiecare. În timpul construcţiei centralei vor fi create peste 4.000 de locuri de muncă.

Investitorii au putut achiziţiona documentaţia începând de luni, iar aceast lucru le permite să aibe acces la camera de date şi să viziteze locul unde ar urma să fie costruită hidrocentrala.

Lista investitorilor precalificaţi va fi publicată în 14 noiembrie.

Acţionarii Hidro Tarniţa sunt Electrica şi Complexul Energetic Hunedoara, fiecare cu câte 50% din acţiuni.

La capitalul companiei Hidro Tarniţa vor participa Complexul Energetic Hunedoara, Nuclearelectrica, Complexul Energetic Oltenia şi Societatea de Administrare pentru Participaţii în Energie (SAPE), alături de investitorii care urmează să fie selectaţi. SAPE a fost înfiinţată ca să gestioneze pachetele minoritare de acţiuni cu care a rămas Electrica SA.

Anterior, statul român a negociat cu grupul chinez SinoHydro participarea la proiect. Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica, afirma recent că realizarea hidrocentralei de la Tarniţa este un "OZN", având în vedere că România are supraproducţie de electricitate, preţul energiei pe bursa de specialitate OPCOM este mic, iar costurile foarte mari.

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite