Independenţa României: cum am putea stopa importul de legume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ideea de a produce şi legume i-a venit lui Miluţ din dorinţa de a oferi angajaţilor săi o hrană sănătoasă, el nefiind, de altfel, singurul antreprenor roman care a ridicat în curtea fabricii şi o seră pentru cantita unităţii FOTO Guliver/Getty Images
Ideea de a produce şi legume i-a venit lui Miluţ din dorinţa de a oferi angajaţilor săi o hrană sănătoasă, el nefiind, de altfel, singurul antreprenor roman care a ridicat în curtea fabricii şi o seră pentru cantita unităţii FOTO Guliver/Getty Images

România ar putea să îşi producă singură toate legumele şi să devină independentă de importuri. Cel puţin asta crede Marian Miluţ, preşedintele Prefab Călăraşi, în opinia căruia ar fi nevoie de o investiţie de 200 de milioane de euro pentru a realiza asta. Dar şi dorinţa reală de a o face, scrie Adevărul Financiar.

„Cu 200 de milioane de euro am putea avea 2 000 de sere, în toată ţara, care să ne asigure independenţa legumicolă. Pentru început însă aş vrea să văd măcar 10-20 de baterii de sere ca a noastră, conectate la centralele termice din marile oraşe sau cu alimentare separată, pe gaz, care să asigure încălzirea prin nişte suflante”, a declarat Marian Petre Miluţ pentru “România rurală”, publicaţie editată din fonduri europene, informează Agrointel.

Afaceristul Miluţ este cunoscut ca unul dintre cei mai bogaţi antreprenori din Călăraşi, clădindu-şi averea pe producţia de prefabricate. De aici a pornit, de altfel, şi interesul său pentru legumicultura ecologică. Care este legătura dintre materialele de construcţie şi serele ecologice? Aburul rezultat în timpul procesului tehnologic, spune Marian Petre Miluţ (foto), preşedintele Prefab Călăraşi. Acest abur este folosit pentru a încălzi serele în sezonul rece, asigurând creşterea legumelor tot timpul anului.

Ideea de a produce şi legume i-a venit lui Miluţ din dorinţa de a oferi angajaţilor săi o hrană sănătoasă, el nefiind, de altfel, singurul antreprenor roman care a ridicat în curtea fabricii şi o seră pentru cantita unităţii. Totuşi, fostul politician a mers mai departe şi a accesat şi fonduri europene pentru a acoperi jumătate din investiţia totală de 170.000 de euro. Serele de la Prefab Călăraşi produc 240 de tone de legume pe an, pe o suprafaţa de doar 2 000 de mp. Mai mult de o treime din această cantitate este folosită la conserve pentru iarnă. Borcane cu castraveţi muraţi, gogonele, ridichi, ghiveci de legume şi sucuri de roşii stau stivuite într-una dintre încăperile fabricii.

Citiţi mai multe pe acest subiect pe Adevărul Financiar

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite