Idei de afaceri: cel mai dulce mod de a câştiga 2.000 de euro pe lună
0Are toate premisele unui business de familie profitabil, cu o investiţie minimă iniţială de doar câteva sute de lei. Bun venit în lumea pepinierelor de pomi fructiferi. Studiu de caz, prezentat de Adevărul Financiar: familia Bâgu din Botoşani.
Cea care a deschis noul drum al familiei a fost ing. Lenuţa Bâgu.
Cu o prezenţă de peste 30 de ani în pomicultură, ea a lucrat 20 de ani la un fost IAS, loc în care a coordonat înfiinţarea şi activitatea a peste 100 de hectare de livadă.
A fost experienţa care a făcut-o pe botoşăneancă să îşi dea seama că o astfel de afacere, chiar şi la scară mică, ar putea să reprezinte un business profitabil.
Astăzi, atât ea, cât şi fiul ei care a făcut Horticultura la Iaşi, sunt implicaţi în activitatea pepinierei pe care au înfiinţat-o în urmă cu 10 ani pe terenul din spatele casei lor, undeva în apropierea mănăstirii Popăuţi, scrie agrointel.ro.
”Ne-am dat seama de la început că putem produce material săditor de calitate, altceva decât este în zona noastră. Avem atât cele mai căutate soiuri de pomi fructiferi, cât şi soiuri vechi, care astăzi se mai găsesc cu greu”, a declarat pentru Agrointeligenţa Octavian Bâgu, fiul doamnei Lenuţa şi mâna sa dreaptă în pepiniera din Botoşani.
Soiuri descoperite la vechile conace boiereşti
Tânărul de 28 de ani ne-a povestit că o componentă importantă în dezvoltarea afacerii familiei sale o reprezintă acele varietăţi aproape dispărute, dar care altădată se găseau în livezile marilor familii de la ţară.
”Am luat la rând conacele din Moldova pentru a recupera soiurile vechi, boiereşti. Pe unele le ştiam, dar de altele doar auzisem”, a mărturisit Octavian, pentru Adevărul Financiar.
El a amintit de mărul pătul, de mărul domnesc sau de perele busuioace. Toate soiuri conservate perfect în livezile uitate din nord-estul României.
Citeşte mai multe pe această temă în Adevărul Financiar