UPDATE Plata defalcată a TVA, obligatorie de la 1 ianuarie 2018. Agenţii economici nu vor putea retrage în numerar banii din contul de TVA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

UPDATE Persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA vor avea obligaţia, de la 1 ianuarie 2018, de a deţine şi gestiona un cont de TVA pentru încasarea şi plata TVA aferente operaţiunilor taxabile (achiziţii de bunuri/servicii, livrări de bunuri/prestări servicii), a decis miercuri Guvernul printr-o ordonanţă.

De asemenea, potrivit acesteia, instituţiile publice înregistrate în scopuri de TVA vor avea obligaţia, începând cu aceeaşi dată, de a deţine un cont de TVA pentru încasarea taxei pe valoarea adăugată aferentă livrărilor de bunuri/prestărilor de servicii taxabile realizate.

Guvernul a adoptat, în şedinţa de astăzi, printr-o ordonanţă, instituirea plăţii defalcate a Taxei pe Valoarea Adăugată, în scopul reducerii evaziunii fiscale în domeniul TVA, ţinând cont de faptul că există o diferenţă semnificativă între TVA încasată la bugetul de stat şi taxa declarată în deconturile de TVA depuse de persoanele impozabile înregistrate în acest scop. Măsura este în avantajul contribuabililor corecţi, care îşi achită sumele datorate cu titlu de TVA către bugetul de stat, întrucât va contribui la reducerea semnificativă a concurenţei neloiale din partea acelor contribuabili care nu îşi plătesc datoriile către stat şi utilizează resursele financiare din TVA pentru alte scopuri.  

Guvernul estimează că prin aplicarea noii măsuri vor fi obţinute venituri suplimentare bugetare de circa 6 miliarde de lei până în anul 2020.

Ce presupune mecanismul

- Deschiderea unui cont de TVA de către persoanele impozabile, inclusiv instituţii publice, înregistrate în scopuri de TVA, la instituţii de credit şi/sau unităţi ale Trezoreriei Statului. În cazul conturilor de TVA deschise la unităţi  ale Trezoreriei Statului, costurile aferente deschiderii acestora şi comisioanele aferente oricăror operaţiuni în legătură cu acestea, se suportă de la bugetul Trezoreriei Statului, fără a fi percepute de la titularii de cont. Totodată, extrasele conturilor de TVA deschise la unităţi ale Trezoreriei Statului, vor fi puse gratuit la dispoziţia titularilor de cont şi în format electronic.

- Plata de către beneficiari – instituţii publice, persoane impozabile, cu excepţia persoanelor fizice neînregistrate şi care nu au obligaţia de a se înregistra în scopuri de TVA, a TVA aferente operaţiunilor taxabile în contul distrinct de TVA al furnizorului/prestatorului

- Virarea/depunerea de către furnizor/prestator în contul său de TVA a TVA aferente diferenţei între încasările şi plăţile în numerar, precum şi a TVA aferente încasărilor cu carduri de debit/credit sau cu substitute în numerar, în termen de 7 zile lucrătoare de la încasare;

- Utilizarea sumelor din acest cont distinct de TVA pentru achitarea de către furnizor/prestator a taxei aferente achiziţiilor sale furnizorilor/prestatorilor săi, precum şi a taxei datorate bugetului de stat;

- Posibilitatea transferului de sume din conturile de TVA în alt cont de către titular doar cu aprobarea ANAF şi instituirea unui termen de maximum 3 zile lucrătoare în care se aprobă transferul de către ANAF;

- Interzicerea retragerii în numerar a unor sume din contul de TVA.

Potrivit actului normativ adoptat de Executiv, în perioada premergătoare aplicării obligatorii a măsurii, respectiv 1 octombrie - 31 decembrie 2017, agenţii economici pot opta pentru aplicarea opţională a plăţii defalcate a TVA, aceştia beneficiind de unele facilităţi precum:

- anularea penalităţilor de întârziere aferente obligaţiilor fiscale principale reprezentând TVA, restante la 30 septembrie 2017, în anumite condiţii;

- acordarea unei bonificaţii de 5% la plata impozitului pe profit sau, după caz, a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor.

Actul normativ mai prevede, printre altele:

- instituirea obligaţiei persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA de a îşi vira în contul de TVA în maximum 7 zile lucrătoare de la încasare TVA aferentă facturilor emise înainte de 1 ianuarie 2018 sau, după caz, înainte de data la care aplică opţional mecanismul;

- înfiinţarea Registrului persoanelor care aplică plata defalcată a TVA organizat de ANAF şi în care sunt înscrise persoanele care optează pentru aplicarea plăţii defalcate a TVA în perioada 1 octombrie – 31 decembrie 2017;

- instituirea unor contravenţii şi sancţiuni specifice pentru nerespectarea obligaţiilor prevăzute în cadrul actului normativ, după cum urmează: stabilirea unei perioade de graţie de 7 zile lucrătoare în cadrul căreia să se corecteze erorile; în cazul în care erorile nu au fost corectate în termenul de 7 zile lucrătoare, se aplică o penalitate de 0,06% pe zi din valoarea TVA, dar nu mai mult de 30 de zile; după termenul de 30 de zile, pentru fapte precum nevirarea în contul de TVA al furnizorului sau debitarea eronată a contului de TVA, se aplică o amendă de 50% din suma reprezentând TVA, iar pentru fapte precum nevirarea sumelor reprezentând TVA din contul curent al titularului în contul de TVA al acestuia sau plata TVA datorată furnizorului din alt cont decât contul de TVA, se aplică o amendă de 10% din suma reprezentând TVA. 

ŞTIREA INIŢIALĂ

Guvernul discută, în şedinţa de miercuri, un proiect de ordonanţă privind plata defalcată a TVA, măsură criticată îndelung de mediul de afaceri, care consideră că introducerea ei va duce la un blocaj al economiei.

Ministerul Finanţelor vrea ca de la 1 ianuarie 2018 să fie obligatorie plata defalcată a TVA, operatorii economici urmând să depună banii într-un cont separat, prin mecanismul „split TVA!”. Măsura va putea fi aplicată opţional de la 1 octombrie 2017, iar firmele care încep aplicarea vor beneficia de mai multe beneficii.

„Dacă optaţi (ca firmă n.r.) pentru acest mecanism, în perioada octombrie—decembrie 2017, beneficiaţi de nişte facilităţi care vizează anularea penalităţilor de întârziere, de la data de 30 septembrie, în anul curent în anumite condiţii şi o alta vizează o bonificaţie de 5% din impozitul pe profit sau pe impozitul pe veniturile microîntreprinderilor care se datorează în ultimul trimestru al anului curent”, au precizat oficialii MFP, citaţi de Agerpres.

Pentru acest cont, deschis în lei, nu vor exista comisioane.        

În schimb, pentru contul de TVA în valută operatorii economici vor trebui să lucreze cu băncile care vor percepe aceleaşi comisioane ca la actualele conturi.

Front comun împotriva măsurii

Intenţia Guvernului de a obliga firmele să îşi creeze un cont în care să plătească TVA defalcat a fost însă criticată aspru de mediul de afaceri, care consideră că acestă măsură va bloca întreaga economie, deşi Executivul spune că va ajuta doar la combaterea evaziunii fiscale şi la îmbunătăţirea colectării.

Printr-un cont defalcat de TVA, companiile vor fi obligate să facă două plăţi pentru fiecare factură achitată prin bancă. Prima plată se va face în contul deja existent, fără TVA-ul aferent, în timp ce prin a doua plată se va vira TVA-ul aferent în contul defalcat de TVA.

Circa 300.000 de firme ar trebui să îşi creeze un astfel de cont până la 1 octombrie, la bănci sau la Trezorerie şi vor trebui să îşi modifice sistemele informatice pentru a putea ţine evidenţa cât de cât automatizat.

Ce probleme ridică acest cont

O măsură care va bloca economia, după cum spune avocatul specializat pe fiscalitate Gabriel Biriş. „Guvernul Tudose va bloca economia României prin introducerea obligaţiei de a avea un cont separat pentru TVA”, spun şi reprezentanţii Uniunii Salvaţi România. 

„Guvernul Tudose va bloca economia României prin introducerea obligaţiei de a avea un cont separat pentru TVA”, spun şi reprezentanţii Uniunii Salvaţi România, care consideră că prin introducerea obligaţiei de a plăti şi încasa taxa pe valoare adăugată într-un cont separat, activitatea a peste 300.000 de firme plătitoare de TVA va fi bulversată şi blocată.

Şi Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR) susţine că propunerea va genera dificultăţi de cash-flow majore pentru contribuabilii oneşti şi blocaje operaţionale semnificative pentru toate părţile implicate, respectiv Trezorerie, instituţii de credit şi Agenţia Naţională pentru Administrare Fiscală (ANAF).

Măsura va bloca banii contribuabililor în contul de TVA şi ei vor putea putea fi folosiţi de aceştia doar cu aprobarea prealabilă a ANAF. Astfel, există riscul apariţiei unor situaţii de abuz în care funcţionarii fiscului, intenţionat sau nu, vor întârzia să aprobe folosirea unor sume care de fapt şi de drept sunt ale agenţilor economici. Totodată, sancţiunea pentru plata greşită a TVA, de 50% din sumă, este disproporţionată în raport cu abaterea făcută de comerciant, potrivit USR.

 „Contul de TVA va fi o birocraţie în plus care va îngreuna şi mai tare mediul de afaceri din România. Şi asta pentru că la noi, evaziunea fiscală se combate prin a-i trata pe toţi ca pe nişte infractori şi, mai ales, începând cu cei mici”, declară deputatul USR, Claudiu Năsui, membru în Comisia de buget – finanţe din Camera Deputaţilor.

„Sute de mii de oameni de afaceri corecţi vor fi afectaţi, iar businessurile lor de familie, mici, mijlocii şi mari vor deveni mai birocratice, ba chiar se vor închide pe termen mediu şi lung”, spune şi Claudiu Vrînceanu, fost secretar de stat la ministerul Economiei. El mai spune că mecanismu l va împovăra antreprenorii prin costuri suplimentare, iar firmele vor fi sufocate de birocraţie. De asemenea, efectele amenzilor, care potrivit proiectului se vor ridica la 50% din sumă, vor face că unii antreprenori corecţi să-şi închidă afacerile. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite