Guvernul a aprobat un memorandum privind construirea unui grup de 600 MW la Rovinari cu investitori chinezi. Investiţia este de 847 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noul grup energetic va folosi drept combustibil lignitul extras din carierele Roşia, Tismana şi Pinoasa
Noul grup energetic va folosi drept combustibil lignitul extras din carierele Roşia, Tismana şi Pinoasa

Guvernul a aprobat miercuri un memorandum prin care mandatează Ministerul Energiei să exercite dreptul de vot în cadrul Complexului Energetic Oltenia pentru constituirea societăţii care va implementa proiectul de construcţie a unui nou grup energetic de 600 MW la Rovinari. Investiţia necesită 847 de milioane de euro şi va fi făcută în parteneriat cu grupul China Huadian Engineering.

„Proiectul, de tip «Green/Brown Field», va fi realizat de către o societate cu capital mixt la care vor participa China Huadian Engineering Co. Ltd., cu un aport iniţial, în numerar, de cel puţin 30% din totalul capitalului social necesar realizării investiţiei şi cu asigurarea ulterioară a finanţării, şi Complexul Energetic Oltenia (CEO), cu aport în natură (terenuri şi construcţii). Valoarea totală a proiectului, estimată prin Studiul de fezabilitate, este de 847,639 de milioane euro, cu o perioadă de recuperare a investiţiei de aproximativ 12 ani şi o durată de viaţă de 30 de ani, punerea în funcţiune fiind prevăzută pentru anul 2019. Implementarea proiectului, care va utiliza drept combustibil de bază lignitul de la carierele Roşia, Tismana şi Pinoasa, ce aparţin CEO, va aduce avantaje substanţiale pentru CEO şi pentru economia românească, în general“, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Documentul precizează că peste 4.000 de locuri de muncă vor fi create în perioada implementării proiectului, iar noul grup energetic va utiliza 4,6 milioane tone de lignit, anual, ceea ce înseamnă securizarea a 3.000 locuri de muncă şi crearea a altor 1.800.

Guvernul mai arată că în ultimii 25 de ani nu s-au făcut investiţii majore în sistemul termoenergetic din România şi că o parte din echipamentele şi materialele necesare în construcţia şi exploatarea noii centrale vor fi asigurate de industria românească.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite