Grupul german E.ON fuzionează reţelele de distribuţie din România: E.ON Gaz Distribuţie va absorbi E.ON Moldova Distribuţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Distribuitorul de gaze naturale E.ON Gaz Distribuţie va absorbi distribuitorul de electricitate E.ON Moldova Distribuţie, ca partea a unui proces de fuziune estimat să încheie până în 31 decembrie, potrivit unui proiect citat de Mediafax.

E.ON Gaz Distribuţie are un capital social de 282,4 milioane lei, iar E.ON Moldova Distribuţie are un capital de 499,7 milioane lei. După fuziune, E.ON Gaz Distribuţie va avea un capital social de 773,2 milioane lei.

E.ON Gaz Distribuţie distribuie gaze naturale în peste 1.000 de localităţi din Transilvania. E.ON Moldova Distribuţie distribuie electricitate în judeţele Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui.

Acţionarii E.ON Gaz Distribuţie sunt E.ON România (51% din acţiuni), Ministerul Economiei (37%) şi Fondul Proprietatea (12%).

E.ON Moldova Distribuţie are ca acţionari E.ON România (68% din titluri), Electrica SA (10%) şi Fondul Proprietatea (22%).

După fuziune, compania E.ON Gaz Distribuţie va avea ca acţionari E.ON România (61,79% din acţiuni), Ministerul Economiei (13,51%), Electrica SA (6,34%) şi Fondul Proprietatea (18,34%).

Statul român a separat înainte de listarea Electrica participaţiile minoritare la celelalte distribuţii, astfel că aceste pachete se regăsesc acum în Societatea pentru Administrarea Participaţiilor din Energie (SAPE). Astfel, cota Electrica va fi deţinută de către SAPE.

E.ON Gaz Distribuţie are active de 1,8 miliarde lei şi datorii de 589,8 milioane lei. E.ON Moldova Distribuţie are active de 2,4 miliarde lei şi datorii de 645 milioane lei.

În 2010, alte două companii din grupul E.ON România au fuzionat. La acea dată, Fondul Proprietatea s-a opus fuziunii dintre E.ON Gaz România şi E.ON Moldova Furnizare, subsidiarele de furnizare din ţara noastră.

Grupul german E.ON este prezent pe piaţa energetică românească din 2005, când a preluat de la stat, în urma unor procese de privatizare, societăţile Electrica Moldova şi Distrigaz Nord.

Procese şi scandaluri cu statul

Statul român se judecă cu E.ON în privinţa investiţiilor realizate la subsidiara de distribuţie a energiei electrice. De asemenea, şi E.ON a facturat dublu certificatele verzi în facturile populaţiei, la fel ca Enel.

Anterior, raportul pe anul 2010 al Curţii de Conturi, arăta că la privatizarea Distrigaz Nord existau în contractul de privatizare 13.182 de kilometri de conducte, dar la 30.06.2007 mai erau în patrimoniu 9.635 de kilometri, rezultând o diferenţă în minus de 3.409 kilometri (-34,5%). De asemenea, la 30.06.2005 erau înregistrate în patrimoniu 1.658 staţii de reglare-măsurare, faţă de 2.342 menţionate în contractul de privatizare.

Compania se angajase la preluarea Distrigaz Nord să nu înstrăineze active care să totalizeze mai mult de 5% din active.

Mai puteţi citi:

[<a href="//storify.com/phradamon666/e-on-romania" target="_blank">View the story "e.on romania" on Storify</a>]

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite