Gaz Sud, al treilea distribuitor de gaze din ţară, a plătit un milion de euro ca„taxă pe stâlp“, nivel considerat excesiv la venituri de 30 de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gaz Sud alimentează mai multe localităţi din jurul Capitalei şi oraşele Târgu Jiu, Piteşti, Târgovişte şi Mizil
Gaz Sud alimentează mai multe localităţi din jurul Capitalei şi oraşele Târgu Jiu, Piteşti, Târgovişte şi Mizil

Grupul Gaz Sud, al treilea distribuitor de gaze naturale din România, care controlează alimentarea cu gaze mai multe localităţi din jurul Bucureştiului şi în oraşe precum Târgu Jiu, Piteşti sau Târgovişte, a plătit un milion de euro în contul taxei pe construcţii speciale, un nivel foarte mare având în vedere că cifra de afaceri a grupului este de 30 de milioane de euro, potrivit lui Alexandru Bucşă, directorul general al holdingului.

Grupul pe care îl conduce înglobează Gaz Sud, Premier Energy – fosta Petrom Distribuţie Gaze, şi Grup Dezvoltare Reţele.

„Avem dialoguri cu autorităţile, dar, mai bine zis, avem monologuri. Să nu vă închipuţi că cineva ţine cont de ceea ce credem noi. Dialogul constă în faptul că ne informează, de genul «o să fie», «o să cerem», «o să trebuiască», ce responsabilităţi vom mai avea. Chiar dacă ne cer păreri, nu ţine nimeni cont de ele. Când a fost introdusă taxa de stâlp, toată lumea a ţipat în cor: distrugeţi industria! Aici e o chestiune care ţine de cât de rapid eşti să te conformezi la o situaţie, nu ce poţi să faci să schimbi situaţia, ci să te adaptezi. Cauţi variante de supravieţuire. Taxa pe stâlp ne-a omorât, de exemplu“, a afirmat Bucşă, într-un interviu pentru Agerpres.

Întrebat cât a plătit, el a afirmat: „în jur de un milion de euro pe toate trei companiile din grup (Gaz Sud, Premier Energy şi Grup Dezvoltare Reţele — n.r.), ceea ce este mult, la o cifră de afaceri de 30 de milioane de euro. Iar taxa aceasta se va duce cu siguranţă în factura consumatorilor, e o chestie de timp, nu de «dac㻓, a mai spus el.

Taxa pe construcţii speciale se percepe din acest an şi se calculează la 1,5% din valoarea activelor. În categoria construcţiilor speciale se regăsesc conductele de distribuţie, staţiile de reglare-măsurare, dar şi sondele, hidrocentralele, termocentralele sau reactoarele nucleare de la Cernavodă.

Principalii distribuitori de gaze din România sunt E.ON şi GdF, care au cumpărat de la stat fostele Distrigazuri. Recent, GdF SUEZ a preluat Congaz, care alimenta mai multe localităţi din Dobrogea.

Mai puteţi citi:

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite