Daniela Lulache, Nuclearelectrica, despre reactoarele 3 şi 4: „Obligaţia mea ca manager este să asigur resurse pentru unităţile deja existente“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Daniela Lulache, managerul privat al Nuclearelectrica, a explicat pentru „Adevărul“ care este impactul listării asupra companiei şi cum se minunau investitorii străini când auzeau despre performanţele reactoarelor de la Cernavodă. Ea a mai spus că obligaţia sa este de a prioritiza şi asigura resurse pentru unităţile existe.

Reporter: Tocmai s-a încheiat oferta primară, s-au vândut 10% din acţiunile Nuclearelectrica. Cum apreciaţi ca s-a desfăşurat oferta publică iniţială? 

Daniela Lulache: Oferta s-a derulat după cum ne aşteptam în linii mari. Nuclearelectricaa punctat ca la şah o deschidere atentă, într-un context general prudent pe piaţă. A existat interes din partea investitorilor, au fost vândute toate acţiunile, am transmis un semnal de deschidere către mediile investiţionale care au avut ocazia să ia cunoştinţă despre companie ca despre un jucător în regiune aflat în topul performanţei tehnologice mondiale. După anii de criză economică, IPO a ajutat ca piaţa internaţională să vadă că România are o companie nucleară performantă; listarea dă Nuclearelectrica şi o noua reputaţie  pe piaţa internaţională.

Am văzut în presă discuţii legate de lipsa de strălucire a rezultatului ofertei şi cred că o astfel de abordare este superficială. Listarea şi subscrierea integrală reprezintă un pas corect şi necesar înainte de care compania avea nevoie.Trebuie remarcat, de asemenea, apetitul inevstitorilor americani - este prima dată când o companie românească se adresează pieţei americane - interesul masiv al investitorilor din retail şi impulsul pozitiv dat bursei care beneficiază de lichidiate suplimentară - să nu uităm că este prima ofertă publică iniţială din ultimii cinci ani în România. Deci beneficiile IPO-ului Nuclearelectrica cred că trebuie judecate în ansamblu.

Reporter: Care este impactul ofertei asupra companiei ?

Daniela Lulache: Oferta a constituit un element major de promovare pentru Societatea Naţională Nuclearelectrica (SNN) şi, ca un detaliu, pot spune că au fost investitori care făceau ochii mari când auzeau că Unitatea 2, cu un coeficient global de utilizare a puterii instalate de 92,9%, se situează pe locul 4 în lume, iar Unitatea 1 este pe locul 19 în topul global. De asemenea, au putut constata că nivelul de securitate nucleară este înalt, iar costurile de operare sunt predictibile şi, deci, una peste alta, o companie românească ca Nuclearelectrica este în topul performanţei în domeniu. Concluzia: este vorba despre o companie românească performantă. Ne-am atins deci un foarte important obiectiv: Nuclearelectrica s-a promovat la nivel global ca o companie românească modernă. Impactul asupra companiei este de updatare a viziunii manageriale şi de conectare la capital.

Reporter: Cum au reacţionat investitorii din România la oferta de acţiuni Nucleareletrica?

Daniela Lulache: A existat interes din partea investitorilor naţionali pe toate categoriile, retail mic şi mare şi instituţionali. Angajaţii companiei au fost, de asemnea, activi în achiziţia de actiuni şi cred că a fost un lucru deosebit; mai ales pentru cei mai vechi angajaţi, listarea fiind privită cu emoţie. Prin listarea acţiunilor Nuclearelectrica rămâne o companie naţională, solidă şi modernă care va avea un context bun după perioada lungă de criză economică care a secătuit pieţele şi companiile.

Reporter: Având în vedere că în prospectul de listare se precizează că banii din listare vor fi folosiâi pentru investiţii pe platforma de la Cernavodă (instalaţie de detritiere, siguranţă, depozit intermediar de combustibil ars etc), iar ministrul Constantin Niţă a spus că banii ar trebui să meargă spre EnergoNuclear, pentru realizarea reactoarelor 3 şi 4, nu va încurca socotelile facute înainte de listare? Luna trecută autorităţile anunţau că Nuclearelectrica nu va mai participa cu bani la reactoarele 3 şi 4, acum s-a schimbat situaţia.

Daniela Lulache: Proiectul unităţilor 3 şi 4 este important, iar problema finanţării este cea mai arzătoare, deci o discuţie cred că este firească. La nivel de principiu, fireşte că pentru SNN resursele financiare sunt necesare, mai ales că există priorităţi stringente cum este cazul instalaţiei de detritiere a apei grele cu impact asupra reducerii perioadei de oprire planificată, cu un cost estimat la 125 de milioane de euro, sau investiţia pentru modernizarea infrastructurii de Software şi IT sau implementarea sistemelor de securitatea după Fukushima, estimate la 64 de milioane de euro. De asemenea, s-a vorbit la un moment dat de un agreement de principiu al acţionarilor pentru ca reactoarele 3 şi 4 să fie dezvoltate independent de Nuclearelectrica. Dar aceste lucruri vor fi putea fi discutate. 

Reporter: Este adevărat că Fondul Proprietatea nu susţine realizarea reactoarelor 3 si 4, ci doreşte investiţii pentru prelungirea duratei de viaţă a actualelor unităţi? Aţi avut discuţii recente cu FP în această privinţă?

Daniela Lulache: Nu ştiu dacă se poate spune că este cineva care nu susţine proiectul reactoarelor 3 şi 4, deşi probabil s-au conturat opinii diferite despre realizarea proiectului. Pe de altă parte, nu trebuie judecate în sens de excludere reciprocă a investiţiilor pentru 1 şi 2 şi dezvoltarea celorlalte două unităţi. Din punctul meu de vedere, ca manager, obligaţia este să prioritizez şi să asigur resurse pentru funcţionarea şi modernizarea unităţilor existente la Cernavodă.

Reporter: Care este volumul investiţiilor anunţate alocate reactoarelor 1 şi 2? 

Daniela Lulache: Cheltuielile de investiţii anuale pentru Unităţile 1 şi 2 CNE Cernavodă, în perioada 2013-2015, evoluează într-un orizont de 239 până la 322 de  milioane de lei. Este vorba de investiţii de modernizare a unor sisteme şi pentru reducerea consumurilor specifice şi îmbunătăţirea unor parametrii caracteristici pentru creşterea eficienţei de funcţionare. Amintesc că unităţile 1 şi 2 au o durata de viaţă de 30 de ani, iar după 25 de ani de operare se poate realiza retehnologizarea lor. 

Reporter: Cum anticipaţi profitabilitatea companiei pentru acest an?

Daniela Lulache: Profitul Nuclearelectrica va creşte faţă de 2012, acesta este principalul obiectiv pentru mine ca manager. Compania a realizat pe primul semestru un profit net de 213,2 milioane de lei, după pierderi de 33,7 milioane de lei în perioada similară din 2012. Cifra de afaceri a companiei a crescut în prima parte a anului cu 20%, la 930,5 milioane de lei, comparativ cu cifra de afaceri din primele şase luni din 2012, care s-a ridicat la 772,3 milioane de lei. Până la finalul anului, avem în vedere conform planului de administrare aprobat de AGA, o cifră de afaceri de 1,892 milioane de lei şi un profit din exploatare de 227 de milioane de lei.

Reporter: Cum vedeţi proiectul de extracţie a uraniului la Tulgheş-Grinţieş? 

Daniela Lulache: Din câte ştiu, din evaluările existente, este vorba de un zăcământ bogat care poate fi interesant nu doar pentru noi, în ţară, ci chiar şi în contextul unei pieţe internaţionale în care există cerere şi se dezvoltă permanent noi facilităţi de energia nucleară. Pe de altă parte, trebuie să avem în vedere perspectiva epuizării treptate a zăcământului de uraniu de la Suceava şi în condiţiile în care vrem dezvoltarea noilor unităţi de la 3 şi 4. Cred deci, că în perspectivă, extracţia este utilă. 

Nuclearelectrica a obţinut 312,4 milioane de lei din majorarea cu 11,077% a capitalului social, din care 10% sunt listate pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB), iar 1,077% sunt cumpărate de către Fondul Proprietatea (FP), în baza dreptului de preferinţă. Circa 29% din investitori sunt din SUA, potrivit lui Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie. Oferta a avut loc în perioada 9-20 septembrie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite