Companiile din energie ar putea fi din nou reorganizate: Cele profitabile le vor prelua pe cele cu pierderi
0Ministerul Energiei a anunţat marţi că ia în calcul reorganizarea producţiei de energie prin înfiinţarea unei noi companii în care să fie incluse atât centralele pe cărbune, cât şi cele hidro, astfel încât cele profitabile, precum Hidroelectrica să preia pierderile de sute de milioane de lei ale centralelor pe cărbune.
Declaraţia a fost făcută marţi de Doru Vişan, secretar de stat în minister
"Statul este acţionar şi la Hidroelectrica, şi la cărbune. Cea mai bună combinaţie este cărbunele cu Hidroelectrica, într-o companie nouă".
O altă idee enunţată de acesta este ca statul să răscumpere acţiunile deţinute de Fondul Proprietatea la producătorii de energie.
"Această propunere va fi lansată în dezbatere publică. Este o variantă de lucru. Suntem conştienţi de dificultăţile care există, întrucât a mai existat această intenţie anii trecuţi, ajunsese într-un studiu foarte avansat şi a fost blocată", a mai spus secretarul de stat, citat de Agerpres.
Înfiinţarea unei companii care să includă atât companiile care produc energie pe bază de cărbune, cât şi pe cele bazate pe hidro, a fost promovată încă din 2011, dar a fost de fiecare dată contestată, pentru că ar înseamna ca pierderile uriaşe ale centralelor pe cărbune să fie preluate de Hidroelectrica, una dintre puţinele companii profitabile.
Potrivit Hotnews, pentru 2018, Complexul Energetic Oltenia estimează o pierdere de circa miliard de lei. Complexul Energetic Hunedoara este într-o situaţie şi mai grea, având şi datorii extrem de dificil de gestionat, din care peste 800 de milioane de lei doar la bugetul de stat.
Ideea fuziunii companiilor profitabile cu cele pe pierdere a fost lansată de fostul ministru al economiei Adriean Videanu. Voia să înfiinţeze doi coloşi energetici şi chiar a făcut o strategie în acest sens. Însă au existat critici foarte puternice din partea Comisiei Europene, Băncii Mondiale, Consiliul Concurenţei, Fondului Proprietatea, sindicatelor de la Hidroelectrica etc. Apoi, au fost contestaţii în instanţă, proiectul fiind respins în sălile de judecată în 2011. Au fost fost circa 20 de contestaţii, iar principalul război s-a dus între Ministerul Economiei, pe de-o parte, şi Fondul Proprietatea şi sindicatele, pe de altă parte. Ministerul Economiei a pierdut procesele rând pe rând.
Ideea a fost reluată în 2013 de fostul ministru Constantin Niţă şi susţinută de Guvernul Ponta de atunci. Niţă a încercat să o promoveze, însă s-a stins odată cu schimbarea sa din funcţie în 2014.