Comisia Europeană a aprobat un ajutor pentru salvarea Complexului Energetic Hunedoara. Suma a crescut de la 100 de milioane de lei la 167 de milioane de lei
0Comisia Europeană a aprobat temporar un ajutor în valoare de 167 de milioane de lei pentru salvarea Complexului Energetic Hunedoara, deţinut de Ministerul Energiei.
„Comisia Europeană a ajuns la concluzia că ajutorul de salvare temporar în valoare de 167 de milioane de lei (aproximativ 37,7 milioane de euro) care urmează să fie acordat de autorităţile române Complexului Energetic Hunedoara, producătorul de energie electrică şi termică deţinut de stat din România, este conform cu normele UE privind ajutoarele de stat. Comisia a constatat, în special, că ajutorul a fost limitat la suma necesară pentru a-i permite CE Hunedoara să îşi desfăşure în continuare activităţile de exploatare a centralelor sale electrice în următoarele şase luni“, potrivit unui anunţ al CE.
Guvernul va acorda companiei împrumuturi pe termen scurt care să îi permită să îşi plătească creditorii şi să îşi menţină activităţile de exploatare până când va fi în măsură să prezinte un plan de restructurare.
La sfârşitul celor şase luni, producătorul de cărbune şi electricitate va rambursa ajutorul sau România va notifica un plan de restructurare, care va stabili măsurile de asigurare a viabilităţii pe termen lung a companiei.
Ca urmare a pierderilor înregistrate în 2013 şi în 2014, Complexul Energetic Hunedoara se confruntă cu probleme grave de lichiditate, arată CE.
Complexul Energetic Hunedoara, cu sediul la Petroşani, judeţul Hunedoara, deţine o cotă de piaţă de aproximativ 5% din producţia de energie electrică din România şi are aproximativ 6.500 de angajaţi. Societatea operează termocentralele Mintia şi Paroşeni şi patru mine de huilă din Valea Jiului.
Anterior, Ministerul Energiei a pregătit un proiect legislativ pentru acordarea unui împrumut de salvare de 100 de milioane de lei, despre care Bogdan Chiriţoiu – preşedintele Consiliului Concurenţei – a afirmat că a fost notificat la Bruxelles şi că ar putea fi aprobat săptămâna aceasta. Chiriţoiu afirma atunci că societatea are nevoie de bani pentru a-şi putea achiziţiona certificatele de emisii, în caz contrar Complexul Energetic Hunedoara urmând a fi amendată de către Executivul european.
Situaţia Complexului Energetic Hunedoara şi a Complexului Energetic Oltenia a fost una dintre cauzele pentru care Guvernul nu a convenit o scrisoare de intenţie cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europenă în luna februarie. Partenerii internaţionali au cerut intrarea în insolvenţă a Complexului Energetic Hunedoara, potrivit informatiilor "Adevărul" şi restructurarea companiei.
Mai puteţi citi: