Birocraţia, obstacol important în accesarea unei licitaţii publice de către companiile româneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ccir mihai daraban alexandru petrescu

Pachetul achiziţiilor publice include patru legi şi mai multe norme, care însumează 1.020 de articole, astfel că oamenii de afaceri trebuie să facă un efort mare pentru a accesa licitaţiile publice, a declarat miercuri preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban.

Potrivit lui, birocraţia este un obstacol important în accesarea unei licitaţii: Pachetul achiziţiilor publice cu cele 4 legi, respectiv: 98, 99, 100, 101 totalizează 676 articole, la care se adaugă încă 344 de articole de norme metodologice, deci avem un total de 1.020 de articole”.

Caietul de sarcini, greu realizabil

Preşedintele CCIR a făcut referire la studiul „Percepţiile mediului de afaceri asupra economiei”, lansat recent de CCIR pentru al treilea an consecutiv, potrivit căruia „29% dintre cei care participă la achiziţiile publice consideră indicatorii din caietul de sarcini ca fiind greu realizabil şi, din păcate, 43% dintre respondenţi încă au percepţia că acel caiet de sarcini este făcut după chipul şi asemănarea câştigătorului”.

CCIR, în parteneriat cu Iniţiativa pentru competitivitate (INACO), a organizat miercuri, 14 iunie, la CCIR Business Center, conferinţa cu tema: Achiziţiile publice: obstacol sau oportunitate pentru companiile româneşti?”. Evenimentul a fost moderat de dna. Andreea Paul, preşedintele INACO.

La eveniment au luat cuvântul şi Eugen-Orlando Teodorovici, Preşedinte, Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital, Senatul României, Virgil-Alin Chirilă, Secretar de Stat, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, Bogdan Puşcaş, Preşedinte, Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice, Silviu Cristian Popa, Preşedinte, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor.

Au mai participat la conferinţă şi Aron Ioan Popa, Preşedinte, Autoritatea de Audit, Curtea de Conturi a României, Graţiela Gheorghe, Director, Direcţia Licitaţii şi Petiţii, Consiliul Concurenţei, Gabriel Avramescu, Director general, Direcţia generală Investiţii, Achiziţii publice şi Servicii interne, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, Monica Amalia Raţiu, Conf. univ. dr., Departamentul de drept public, Facultatea de drept, Universitatea din Bucureşti şi Cristian Erbaşu, Preşedinte, Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii.

 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite