Băsescu: Nu s-au încasat nici acum cei 200 de milioane de dolari de la Rompetrol, nici fondul de investiţii de un miliard nu a fost realizat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statul nu a încasat nici până în acest moment datoria de 200 de milioane de dolari de la Rompetrol şi nici nu s-a constituit fondul de investiţii "de un miliard de euro", a  acuzat preşedintele Traian Băsescu, el precizând că premierul Ponta este resonsabil, mai ales că l-a avertizat.

El a ţinut să facă o remarcă, în contextul problemei construcţiei bugetului pe 2015, precizând că a fost interesat să ştie dacă, în urma acceptului premierului Victor Ponta de a se încasa doar 200 de milioane de dolari de la Rompetrol, din datoria de 680 de milioane, s-a întâmplat ceva, cu atât mai mult cu cât se stabilise şi formarea unui fond de investiţii, de un miliard de euro, din care 80% să fie contribuţia kazahilor.

„Nu numai că nu s-a format fondul de investiţii de un miliard de euro, dar nici măcar cei 200 de milioane de dolari nu s-au încasat până la momentul la care eu fac declaraţii. Aici, domnul premier Ponta trebuie să îşi asume toată responsabilitatea, pentru că l-am prevenit înainte de a face acest lucru“, a spus Traian Băsescu.

Guvernul a aprobat în ianuarie memorandumul în baza căruia KazMunaiGaz, acţionarul majoritar al grupului Rompetrol, va plăti 200 milioane de dolari din datoria istorică de 688 milioane de dolari, în schimbul unei participaţii de 26,6% din capitalul companiei Rompetrol Rafinare, care operează rafinăria Petromidia. KazMunaiGaz este compania petrolieră de stat a Kazahstanului.

Kazahii au vrut să cumpere benzinării de la Petrom, Guvernul a respins ideea

În acelaşi timp, kazahii şi-au asumat realizarea unui fond de investiţii, care să realizeze proiecte de până la un miliard de dolari. Statul vrea ca fondul ce va fi constituit împreună cu Rompetrol să realizeze investiţii în extinderea depozitelor de gaze naturale sau într-un combinat chimic, în vreme ce kazahii au propus cumpărarea de benzinării de la Petrom şi construirea unei termocentrale la Petromidia.

„În primul rând suntem preocupaţi de crearea acelui fond de investiţii, care secvenţial trebuie să se producă înainte de transferul de acţiuni, de până la un miliard de dolari, bani care trebuie investiţi în România. Suntem în faza în care să selectăm consultantul juridic pentru crearea acestui fond de investiţii. Am discutat cu cei de la Rompetrol o serie de proiecte. Ei au făcut nişte propuneri, pe unele le-am respins din start. Una dintre propunerile respinse a vizat achiziţionarea de benzinării deja construite în România, cu care noi clar nu putem să fim de acord pentru că nu generează niciun fel de valoare adăugată importantă pentru economia românească cumpărând ceva ce deja e construit. 

Ne dorim ca aceste investiţii să genereze un efect multiplicator important pentru economie, să creeze locuri de muncă, să genereze taxe suplimentare la bugetul de stat şi să genereze şi o rentabilitate ulterioară realizării investiţiei. Deci achiziţia de benzinării deja construite nu îndeplinea nici criteriul de a genera factor multiplicator pentru economie şi nici criteriul de a avea o rentabilitate care să ne dea pe toţi pe spate“, a declarat Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie, la Adevărul Live.

Rompetrol a anunţat deja public în ce ar dori să investească, respectiv extinderea reţelei de benzinării şi o centrală pe cogenerare pe platforma de la Năvodari, proiecte care totalizează 350 de milioane de dolari. Din această sumă, pentru benzinării ar fi folosiţi 200 de milioane de dolari, în vreme ce termocentrala de la Petromidia ar costa 150 de milioane de dolari.

Mai puteţi citi: 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite