UPDATE Băsescu îi cere premierului Cioloş să oprească achiziţia combustibilului nuclear din Canada. „Vom deveni depedendenţi de alte ţări“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul preşedinte Traian Băsescu a criticat, joi, demersul Centralei nucleare de la Cernavodă de a cumpăra combustibil nuclear de la compania Cameco, din Canada, cerându-i premierului Dacian Cioloş să oprească această „ticăloşie“ şi să vină în sprijinul Compania Naţionale a Uraniului (CNU). Nuclearelectrica susţine că preţul cerut de CNU este cu 76% mai mare, ceea ce ar provoca pierderi companiei.

UPDATE Nuclearelectrica susţine că preţul cerut de CNU este cu 76% mai mare decât nivelul de 475 de lei pe kilogram, prevăzut în contractul din 2014, ceea ce ar face ca societatea să intre apoi pe pierderi.

"Din punct de vedere economico-financiar, preţul ofertat de CNU este mult mai mare decât preţul de piaţă şi cu 76% mai mare decât preţul agreat prin contract între SNN şi CNU în anul 2014, fiind imposibil de susţinut financiar de SNN. Acceptarea acestei majorări semnificative de preţ, coroborat cu faptul că în anul 2016 producţia de energie a SNN va fi mai mică din cauza opririi planificate extinse a Unităţii 1 CNE Cernavodă şi cu preţul energiei pe piaţă competitivă, ar conduce la vânzarea producţiei SNN sub costul de producţie şi chiar la înregistrarea de pierderi financiare" arată reprezentanţii companiei.

„Aflu cu surprindere că, la Centrala nucleară de la Cernavodă, nu se mai cumpără combustibil nuclear de la Compania Naţională a Uraniului. Directorul Nuclearelectrica, doamna Daniela Lulache, a decis să achiziţioneze combustibilul nuclear din Canada, de la compania Camenco. Motivul ar fi preţul mai bun“, a declarat fostul preşedinte Traian Băsescu, într-o postare pe Facebook.

El a afirmat că un astfel de demers ar duce la dependenţa României de combustibilul nuclear din alte ţări. „Nu am dubii că preţul canadienilor este mai bun. Problema este că preţul va fi mai bun doar pînă cînd România nu va mai produce combustibil nuclear. Pe urmă, va veni dependenţa de canadieni sau, de ce nu, de ruşi“, a susţinut Băsescu.

„Trimiteţi-o pe Lulache la grădiniţă!“

„Domnule prim-ministru Cioloş, vă rog opriţi această ticăloşie, indiferent care este preţul uraniului românesc. Şi poate o trimiteţi pe doamna Daniela Lulache să fie director la o grădiniţă chiar dacă va fi o grădiniţă unde salariul este ca la Fondul Proprietatea sau Nuclearelectrica“, a spus fostul preşedinte.

„Iar, dacă Compania Naţională a Uraniului are probleme, ajutaţi-o acum“, a mai cerut fostul şef al statului.

„Adevărul“ a scris că Nuclearelectrica a rupt contractul cu Compania Naţională a Uraniului în luna decembrie din cauza preţului mai mare cerut de aceasta, iar angajaţii societăţii de stat sunt nemulţumiţi de situaţia dată deoarece nici Administraţia Rezervelor de Stat nu poate cumpăra uraniu de la companie deoarece nu are sumele prinse în buget.

La rândul ei, Compania Naţională a Uraniului a fost forţată să crească preţul după ce un control al Curţii de Conturi a relevat probleme contabile cu o cantitate de uraniu primită de la stat în urmă cu câţiva ani.

Mai exact, statul a transferat octocid de uraniu către CNU. La combinatul de la Feldioara, din judeţul Braşov, acesta este rafinat şi transformat în dioxid de uraniu. Mai departe, acesta este folosit la Fabrica de Combustibil Nuclear de la Piteşti, deţinută de către Nuclearelectrica, pentru producerea combustibilului folosit la Cernavodă. 

Curtea de Conturi şi uraniul statului

Numai că uraniul primit de la stat a fost trecut prost în contabilitatea societăţii, iar un control al Curţii de Conturi a stabilit că s-au constituit şi virat eronat la bugetul statului obligaţii aferente concentratelor tehnice de uraniu la un nivel inferior valorii cu care s-a făcut descărcarea din gestiune. Mai exact, CNU a rămas datoare la stat cu diferenţa de valoare a uraniului. Curtea de Conturi a purces la calcularea pagubelor, iar acestea se ridicau la 51,26 milioane de lei. 

Compania Naţională a Uraniului a atacat în justiţie raportul Curţii de Conturi, iar, în data de 15 noiembrie 2015, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a dat dreptate parţial. Instanţa a eliminat o serie de concluzii ale Curţii de Conturi, dar a menţinut problema gestiunii uraniului primit de la Administraţia Rezervelor de Stat. 

Preţul mai mare a dus la rezilierea contractului

 Cum societatea trebuie să înapoieze banii, trebuie să majoreze preţul propriului dioxid de uraniu pe care îl livrează către Nuclearelectrica. De menţionat că Nuclearelectrica este singurul client al CNU. Numai că preţul cerut de către CNU pentru a-şi compensa propriile obligaţii către stat este mult mai mare decât poate plăti Nuclearelectrica. Anterior, aceasta plătea 475 de lei pe fiecare kilogram de concentrat de uraniu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite