ASF a decis ridicarea autorizaţiei de funcţionare a Carpatica Asig, care urmează să intre în faliment

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis miercuri ridicarea autorizaţiei de funcţionare a Carpatica Asig, care urmează să intre în faliment.

Consiliul ASF a decis „retragerea autorizaţiei de funcţionare a societăţii Carpatica Asig SA, ca urmare a constatării stării de insolvenţă a societăţii, şi promovarea cererii de deschidere a procedurii de faliment, potrivit Legii 503/2004 (republicată) şi Legii 85/2014“, se arată într-un comunicat al ASF.

Un raport al companiei de consultanţă financiară Deloitte arată că varianta lichidării presupune costuri cu 150 de milioane de lei, mai mici decât continuarea stării de rezoluţie, documentul recomandând varianta falimentului.
Informaţia vine după ce ASF a respins, la începutul lunii iunie, preluarea Carpatica Asig de către firma International Insurance Consortium, înregistrată în Olanda.

Potrivit şefului ASF, vehiculul olandez International Insurance Consortium este constituit mai degrabă din persoane fizice decât din persoane juridice. Indirect, el a lăsat să se înţeleagă că nu este mulţumit de dosarul investitorului.

International Insurance Consortium (IIC), o firmă înregistrată în Olanda cu afaceri în Ucraina, unde a preluat un asigurător local, a anunţat în martie că a ajuns la o înţelegere cu acţionarii Carpatica Asig, controlată de omul de afaceri Ilie Carabulea.

Astfel, investitorul afirma că vrea să preia integral compania de asigurări locală şi să parafeze tranzacţia până în vară, însă operaţiunea trebuie aprobată de ASF.

ASF a decis pe 25 ianuarie intrarea Carpatica Asig în rezoluţie, o situaţie similară insolvenţei, pentru a evita falimentul societăţii de asigurări.

Carpatica Asig a intrat în anul 2014 în administrare specială, de numele său fiind legat şi „Dosarul Carpatica“ din justiţie. Ilie Carabulea, patronul asigurătorului, a fost condamnat în luna martie la şase ani şi jumătate de închisoare.

În aceeaşi cauză a fost condamnat şi Marian Mîrzac la 4 ani şi jumătate de detenţie dar şi Laura Chiţoiu, soţia fostului ministru al Finanţelor, Daniel Chiţoiu, care a primit o condamnare de un an de închisoare cu suspendare, ambii fiind foşti angajaţi ai Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Potrivit estimărilor din raportul Deloitte, Fondul de Garantare a Asiguraţilor ar urma să cheltuiască în jur de 650 de milioane de lei pentru despăgubirea clienţilor Carpatica Asig şi a terţilor păgubiţi de aceştia. În cazul în care s-ar fi ales varianta continuării procedurii de rezoluţie, costurile ar urca spre 800-900 de milioane de lei, în condiţiile în care FGA ar trebui să recapitalizeze din resurse proprii Carpatica Asig.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite