ANAF: Confiscarea „urzicilor unei bătrânici“ nu intră în sfera acţiunilor Direcţiei Antifraudă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Inspectorii Direcţiei Antifraudă a ANAF au închis numeroase magazine şi localuri inclusiv pentru sume derizorii provenite din "bacşiş", patronii unităţilor acuzând inspectorii ANAF de exces de zel
Inspectorii Direcţiei Antifraudă a ANAF au închis numeroase magazine şi localuri inclusiv pentru sume derizorii provenite din "bacşiş", patronii unităţilor acuzând inspectorii ANAF de exces de zel

Reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) precizează că în sfera acţiunilor întreprinse de Direcţia Generală Antifraudă nu intră activităţi de genul „confiscarea urzicilor unei bătrânici“, după ce presa a relatat un astfel de caz în Vrancea.

„În legătură cu materialele apărute în presă legate de confiscarea «urzicilor unei bătrânici» de către Direcţia Antifraudă, fără a fi întrebaţi în legătură cu veridicitatea informaţiei, precizăm că acest lucru este, de asemenea, nereal. Acest gen de activităţi nu intră în sfera acţiunilor întreprinse de DGAF. Sugerăm reprezentanţilor presei să verifice această informaţie cu alte instituţii care au astfel de atribuţii“, se arată într-un comunicat de presă al ANAF. 

Alexandra Tătaru, profesoară de geografie la Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau“ din Focşani, a scris ieri pe blogul Adevărul despre cum „ANAF a dat lovitura în Vrancea! A lăsat o bătrână fără urzici!“

„A confiscat toate urzicile unei bătrâne cu motivul că nu avea certificat de producător! Tocmai mi-a spus o prietenă. A fost martoră la eveniment, o cred, pentru că şi ea supravieţuieşte mediului incert, la fel cum am încercat şi eu şi mulţi alţii! Culmea e că nu pentru milioane de euro, ci pentru “doi lei” amărâţi, nici măcar pentru zile negre. Urzici? Certificat de producător pentru urzici? Sper că te-au urticat urzicile atunci când le-ai confiscat şi ai căutat mult în catalogul de legi care e articolul potrivit pentru urzici! Ai mâncat vreodată borş de fasole cu lobodă? Nu ai nevoie de milioane din amenzi pentru asta! Ar fi mâncarea vieţii tale în cazul în care eşti obişnuit doar cu ceafa de porc la grătar!“, a scris Alexandra Tătaru pe blogul său de pe adevarul.ro.  

ANAF precizează că linia prioritară de acţiune a Direcţiei Antifraudă este reprezentată de analiza, investigarea şi instrumentarea cazurilor de fraudă fiscală organizată sistematică. 

„În 2014, 90% dine cazurile instrumentate de Direcţia Antifraudă au vizat prejudicii de peste 1 milion de euro/dosar, iar în primele două luni din 2015 procentul dosarelor de peste 1 milion de euro au reprezentat 87% din total sesizări penale înaintate organelor de anchetă“, se mai arată în comunicatul ANAF.

De la 1 martie, punctele de lucru ale comercianţilor prinşi că nu utilizează casele de marcat sau nu emit bonuri fiscale pentru toate bunurile livrate sau serviciile prestate sunt închise de inspectorii Direcţiei Antifraudă.

Fiscul va dispune suspendarea activităţii operatorului economic în punctul de lucru pentru o perioadă cuprinsă între o lună şi trei luni, dacă constată încălcarea uneia dintre obligaţiile de dotare cu aparate de marcat electronice fiscale, achiziţionate doar de la distribuitori autorizaţi sau unităţi acreditate, utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale, emiterea bonului fiscal pentru toate bunurile livrate sau serviciile prestate, respectiv emiterea de bonuri cu o valoare care corespunde realităţii, precum şi întocmirea de documente justificative pentru sumele de bani introduse/extrase în/din sertarul casei de marcat.

Pentru încălcarea obligaţiilor menţionate, inspectorii vor aplica amenzi cuprinse între 10.000 de lei şi 15.000 de lei, însă dacă la punctele de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor există sume deţinute fără a putea fi justificate prin datele înscrise în documentele emise cu aparate de marcat electronice fiscale, în registrul special sau prin chitanţe, banii se confiscă, caz în care amenzile se situează între 2.000 lei şi 4.000 lei.

În ultimele zile, în presă au fost relatate cazuri în care inspectorii Direcţiei Antifraudă a ANAF au închis numeroase magazine şi localuri inclusiv pentru sume derizorii provenite din "bacşiş", patronii unităţilor acuzând inspectorii ANAF de exces de zel.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite