Afaceri în agricultură cu bani puţini. Cum să faci profit dintr-un business agricol inedit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cătina, aronia, goji şi lavanda sunt doar câteva dintre culturile „exotice“ care încep să câştige teren şi în România, iar fermierii care au realizat investiţii pe aceste nişe se bucură acum de câştiguri bune. Vă prezentăm în acest articol câteva idei de afaceri în agricultura cu bani puţini.

Antreprenorii români care vor să intre în afaceri în agricultură cu bani puţini pot miza pe culturi „exotice“, care încep să fie la mare căutare şi pe piaţa locală şi care generează profituri bune. 

În ultimii ani, s-a vorbit foarte mult despre potenţialul agricol al României, astfel că foarte mulţi români s-au orientat spre acest sector pentru a-şi deschide o afacere profitând şi de fondurile europene care se acordă pentru aceste investiţii. Pentru ca afacerea să fie una profitabilă, ea trebuie să fie coordonată corect şi responsabil, iar domeniul ales să fie unul cu potenţial şi încă insuficient exploatat. „Adevărul“ vă prezintă câteva exemple de afaceri de nişă din agricultură care aduc câştiguri bune fermierilor români cu investiţii relativ mici. 

1. Afaceri în agricultură cu bani puţini. Cătina 

Supranumită „ginsengul românesc“ datorită conţinutului bogat de vitamine, carotenoizi, flavonoizi şi acizi graşi esenţiali, cătina este la mare căutare atât în ţară, cât şi peste graniţe. Fructele de cătină sunt utilizate în industria farmaceutică, în cea alimentară şi în cosmetică, astfel că cererea pentru această plantă este foarte mare. Pentru un hectar sunt necesare 1.500-2.000 de plante de cătină, care pot fi cumpărate din ţară sau din străinătate cu preţuri cuprinse între un euro şi trei euro pe bucată. De asemenea, costurile pentru lucrările agricole se ridică la 400-500 de euro pe hectar. Atenţie, însă, cătina intră pe rod după cel puţin trei ani de la plantare. Dacă fructele de cătină nu sunt vândute imediat după recoltare, fermierul va avea nevoie de o investiţie suplimentare pentru instalaţie de îngheţare/depozitare. Cătina uscată se vinde cu 12-17 euro/kilogram, iar cea congelată – cu 2,5-3 euro/kilogram. Mai mult, sticla de 0,5 litri de suc de cătină se vinde cu 30 de lei (6,5 euro), iar un litru de ulei de cătină chiar şi cu 250 de euro. Producţia medie de cătină este de 8-12 tone la hectar, astfel că investiţia poate fi recuperată în trei-patru ani.   

2. Afaceri în agricultura cu bani puţini. Aronia

O altă plantă care începe să fie la mare căutare şi în România datorită nivelului ridicat de antioxidanţi este aronia. Pentru un hectar sunt necesare aproximativ 1.250 de plante de aronia, care pot fi achiziţionate de la firme din Europa, iar investiţia la hectar se va ridica la aproape 7.000 de euro. Terenul se pregăteşte ca pentru orice altă cultură de la noi, însă necesită mult soare, iar aronia se poate planta atâr toamna, cât şi primăvara. La un hectar de aronia se obţin în jur de 10 tone de fructe, iar un kilogram se vinde cu aproximativ 1,5 euro. Investiţia se recuperează după cel puţin  doi ani după ce plantele intră pe rod. 

3. Afaceri în agricultura cu bani puţini. Lavanda

Plantă de origine mediteraneană folosită în industria farmaceutică şi în cosmetică, lavanda a început să coloreze şi plaiurile mioritice. Unii antreprenori locali au mizat pe afacerea cu lavandă şi nu au dat greş. „Adevărul“ a scris în luna septembrie a anului trecut despre afacerea cu lavandă pe care a demarat-o vasluianul Ionel Malacu. El a reuşit să-şi amortizeze investiţia chiar după primul an de recoltă. Malacu a plantat pe un hectar de teren dintr-un sat vasluian 15.000 de butaşi de lavandă, pe care a plătit 22.500 de lei (5.000 de euro, 0,3 euro/bucată). Şi a mai investit încă 1.500 de euro pentru pregătirea terenului şi pentru o motosapă. Vasluianul a avut încă din primul an o producţie totală de 300 de kilograme de floare de lavandă, dar spune că producţia minimă pe hectar va ajunge peste câţiva ani la cinci tone. Plantele proaspete de lavandă se vând cu 5-8 lei/kilogram, iar cele uscate cu 12-17 lei/kilogram. Un litru de ulei de lavanda ajunge să coste şi 250 de euro.  

Cânepa, fructele goji, armurariu şi merişoarele sunt alte plante care se bucură de mare cerere din partea industriei farmaceutice, iar fermierii români care au mizat pe astfel de culturi obţin profituri semnificative. 

4. Afaceri în agricultura cu bani puţini. Prepeliţele

Cu o investiţie iniţială mică, chiar şi de 2.000 de lei, o fermă de prepeliţe este uşor de înfiinţat. Ouăle de prepeliţă au început să fie la mare căutare şi în România datorită efectelor terapeitice deosebite asupra organismului uman. Un pui de prepeliţă costă, în funcţie de vârstă, costă între 2 lei (o zi) şi 10 lei (45 de zile). O prepeliţă se maturizează la vârsta de 30-40 de zile şi produce până la 300 de ouă pe an. Astfel, la o afacere cu 500 de păsări, producţia poate ajunge într-un an şi la 150.000 de ouă.  Preţul unui ou de prepeliţă este de 0,2-0,5 lei.  

5. Afaceri în agricultura cu bani puţini. Porcii Mangaliţa

Supranumită „Porcul-somon“ datorită cărnii sale mai sănătoase şi a conţinutului rificat de Omega-3, rasa de porcine Mangaliţa revine în forţă în preferinţele românilor. Rasa mangaliţa are o perioadă de creştere de doi ani, ajungând la peste 150 de kilograme. Kilogramul de carne de porc mangaliţa costă, în viu, aproximativ 15 lei. Chiar dacă investiţia iniţială, necesară pentru achiziţionarea exemplarelor, adăpost şi hrană, este mai mare, aceasta poate fi recuperată rapid.  

6. Afaceri în agricultura cu bani puţini. Dovlecii

În ultimii ani, apetitul românilor pentru dovlecei a crescut semnificativ. Şi sunt două surse. Una dintre ele este sărbătoarea „de import“ Halloween, când vânzările de dovlecei decorativi pur şi simplu exploadează. Cealaltă este generată de patiseri, dar şi de gospodine, care prepară plăcintă de dovleac. Cererea de dovleac depăşeşte în sezonul de toamnă cu mult recolta naţională, astfel că pe rafturile magazinelor îl găsim adus şi din import. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite