VIDEO Constantin Chiriac şi culisele neştiute ale Festivalului de Teatru de la Sibiu, la Adevărul LIVE

Constantin Chiriac şi culisele neştiute ale Festivalului de Teatru de la Sibiu 

Ediţia a 24-a a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu se anunţă mai interesantă ca niciodată, cu invitaţi de faimă mondială şi peste 500 de evenimente la care participă artişti din 72 de ţări. Directorul Teatrului "Radu Stanca" din Sibiu şi totodată preşedintele FITS, actorul Constantin Chiriac, a fost invitat în studioul Adevărul LIVE, cu cele mai proaspete veşti şi poveşti din interiorul evenimentului.

Ştiri pe aceeaşi temă

Mikhail Baryshnikov, Robert Wilson şi Valery Fokin sunt trei dintre invitaţii de onoare la ediţia a XXIV-a a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. 
 
Spectacolele pe care aceştia le prezintă la FITS 2017 sunt: „Brodsky/Baryshnikov” - one-man-show cu Mihail Baryshnikov, „Prelegere despre nimic”/”Lecture on Nothing” - creat, regizat şi jucat de Robert Wilson şi „Al dumneavoastră Gogol”/„Yours, Gogol. The last monologue”, de: Nikolay Gogol, regia: Valery Fokin, The Alexandrinsky Theatre.
 
Teatrul de Stat din Letonia, The New Riga Theatre, prezintă la FITS 2017 „Brodsky/Baryshnikov”, un one-man- show în regia lui Alvis Hermanis. Spectacolul din acest an este bazat pe poemele laureatului la premiile Nobel, Joseph Brodsky, interpretate de Mikhail Baryshnikov, cunoscutul dansator, coregraf şi actor american.
 
Regizorul spectacolului a prezentat în cadrul FITS 2016 spectacolul „Farmecul adânc al Rusiei” şi a fost distins cu o stea pe Aleea Celebrităţilor din Sibiu. Numeroasele sale premii includ Europe Prize New Theatre Realities, Premiul Stanislavski, două premii Masca de Aur (Moscova), Max Reinhardt Pen (Salzburg Festspiele), Premiul Nestroy Preis (Austria) şi Premiul Wolf Konrad (Germania). Spectacolul a fost nominalizat la Premiile Teatrului Letonian, categoria „Spectacolul Anului”, iar actorul a primit nominalizare, în cadrul aceleiaşi ceremonii, la categoria „Actorul Anului”.
 
Tot la această ediţie a festivalului, va ajunge la Sibiu şi cunoscutul artist Robert Wilson, unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai teatrului de avangardă, ce articulează forţa şi originalitatea viziunilor sale scenice. Robert Wilson este unul dintre invitaţii de onoare ai acestei ediţii, la finalul căreia va primi o stea pe Aleea Celebrităţilor, în semn de recunoaştere a contribuţiei extraordinare în domeniul teatrului.
Drept omagiu adus revoluţionarului compozitor John Cage, Robert Wilson interpretează „Lecture on Nothing”, unul dintre textele de bază ale literaturii experimentale caracteristice secolului XX. Textul lui Cage este fermecător, adesea amuzant, vrednic de a fi citat, deseori instigator la furie şi profund provocator din punct de vedere intelectual, iar spectacolul este recunoscut ca fiind „o abordare acustică şi vizuală de excepţie a textului filozofic şi poetic”.
 
Fie că vorbim de picturi, sculpturi sau spectacole, lucrările sale au fost prezentate pe întreg mapamondul. Wilson a fost onorat de-a lungul timpului cu numeroase premii de excelenţă, printre care: Premiul pentru Întreaga Activitate, acordat de Institutul Goethe (2014), Premiul Olivier la categoria „Best New Opera” pentru „Einstein pe plajă” (2013), două premii Ubu şi o nominalizare la Premiile Pulitzer.
 
Teatrul Alexandrinsky din Rusia prezintă anul acesta „Yours, Gogol. The Last Monologue”, o apropiere faţă de convingerile psihologice şi religioase ale lui Nikolai Gogol şi ne dă sugestii asupra locului în care trebuie să se afle un artist în ziua de azi. Spectacolul este bazat pe documente istorice, dar şi pe scrisori şi articole ale autorului.
 
Nu este o surpriză faptul că Valery Fokin a montat acest spectacol, care a avut premiera în luna decembrie a anului trecut, el fiind atras de creaţiile şi viaţa lui Gogol. Până azi, Fokin a creat în jur de 20 de spectacole bazate pe lucrările autorului rus, concentrându-se pe teatralitatea şi analiza psihologică a actorilor. Alături de multe alte premii, în 2015, regizorul şi totodată directorul artistic al teatrului Alexandrinsky, a fost distins cu Premiul Internaţional Gogol, iar în 2016, pentru contribuţia sa în dezvoltarea tradiţiilor teatrale din St. Petersburg, a fost onorat cu Premiul Guvernului din St. Petersburg pentru Artă şi Cultură, categoria Teatru. La FITS 2017, Valery Fokin va primi o stea pe Aleea Celebrităţilor.

 

 

citeste totul despre: