Rodica Popescu Bitănescu, Adela Mărculescu şi Florina Cercel au devenit "stele" pe Aleea Celebrităţilor VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rodica Popescu Bitănescu, Adela Mărculescu şi Florina Cercel           FOTO: Florin Ghioca
Rodica Popescu Bitănescu, Adela Mărculescu şi Florina Cercel           FOTO: Florin Ghioca

Sâmbătă dimineaţă, soarele a zâmbit printre nori şi le-a trimis lumină celor trei actriţe care au primit, la început de martie, cel mai frumos mărţişor. Rodica Popescu Bitănescu, Adela Mărculescu şi Florina Cercel şi-au văzut numele înscris pentru eternitate pe "Aleea Celebrităţilor", cu multe emoţii, aplauze şi cuvinte frumoase din partea colegilor.

Florina Cercel, Adela Mărculescu şi Rodica Popescu-Bitănescu au fost omagiate pentru întreaga lor activitate în domeniul teatrului şi filmului într-o ceremonie desfăşurată în prezenţa colegilor, prietenilor apropiaţi şi a iubitorilor teatrului şi filmului. La eveniment a participat şi primarul general al Municipiului Bucureşti, Răzvan Sava.

Evenimentul organizat de Teatrul Metropolis, Primaria Municipiului Bucureşti, împreună cu partenerii Cocor şi Sabion, s-a bucurat de prezenţa mai multor personalităţi din domeniul culturii, printre acestea aflându-se regizorul Felix Alexa (care a rostit un laudatio pentru Adela Mărculescu), actorii Mircea Albulescu, Ştefan Velniciuc, Diana Lupescu şi Dan Tudor .

covorul rosu aleea celebritatilor FG

În ordine alfabetică, cele trei actriţe au fost invitate pe covorul roşu pentru a-şi primi steaua, nu înainte însă de a asculta un laudatio, urmat de primirea unei stele de aur, a unei plachete de aur din partea Primăriei Capitalei şi a unei stele înrămate, care să le amintească de cea aflată pe Aleea Celebrităţilor din centrul Bucureştiului.

florina cercel stea FG
"Îmi aduc aminte că acolo jos, lângă Podul Izvor, era o sală a Institutului de Teatru, cu acei minunaţi şi imenşi profesori pe care i-am avut generaţii de-a rândul şi de la care am învăţat tot ceea ce simt şi astăzi. Tot ceea ce am în conştiinţa mea artistică se datorează acelor mari profesori. Întotdeauna am dăruit prin puterea mea de creaţie dragoste, respect şi multă, multă recunoştinţă publicului care a umplut sălile de teatru sau sălile de cinematograf. Astăzi eu simt că prin acest spaţiu magic, la care s-a gândit directorul Teatrului Metropolis, George Ivaşcu, şi la care Primăria Capitalei îşi dă obolul, primesc înapoi iubirea şi recunoştinţa spectatorilor români. Vă mulţumesc din suflet", a declarat Florina Cercel.

La rândul ei, actriţa Adela Marculescu, despre care regizorul Felix Alexa depănat amintiri din ultimii 25 de ani, de când au lucrat împreună, a declarat: 

adela marculescu stea FG
"M-a emoţionat şi mă emoţionează întotdeauna întâlnirea cu publicul. Cred că într-un asemenea moment un gând ar trebui să-l ducem ţi către cei care nu mai sunt astăzi printre noi şi care de fapt au format şcoala de teatru. Mă gândesc la ei şi am o mare recunoştinţă pentru tot ce au făcut pentru noi. Cu mulţi ani în urmă, am jucat la Los Angeles o piesă foarte frumoasă. Am ajuns şi acolo pe Aleea Celebrităţilor şi mi-am făcut o poză cu steaua Gretei Garbo. Nici nu-mi trecea prin cap vreodată că eu voi ajunge acum să capăt o stea. Vă mulţumesc!"

Cu verva binecunoscută, actriţa Rodica Popescu Bitanescu a avut însă momente de emoţie, când glasul i-a tremurat: 

rodica popescu bitanescu stea FG
"Am jucat foarte multe roluri în viaţa mea, dar rolul acesta de astăzi nu l-am jucat niciodată. Sunt în premieră. Şi niciodată nu am primit un mărţişor atât de frumos. Sunt împlinită pentru că mi se recunoaşte munca de atâţia ani de zile. Mulţumesc domnului Primar şi organizatorilor, Consililui General al Municipiului Bucureşti şi, din suflet, lui George Ivaşcu. Mulţumesc publicului, pentru că dumneavoastră m-aţi validat ca actriţă şi ca dramaturg".

În deschiderea evenimentului, primarul Răzvan Sava, pe care Rodica Popescu Bitănescu l-a declarat posibil actor de cinema, a declarat: "Astăzi nu suntem în prezenţa doar a trei dintre doamnele teatrului, ci suntem în prezenţa a sute de personaje, a mii de trăiri, care ne-au uimit şi ne-au făcut fericiţi. Putem să răsplătim vreodată cu adevărat asta? Probabil că nu. Dar putem să respectăm, să preţuim şi să aducem recunoştinţă cât mai bine cu putinţă. Să ne închinăm în faţa valorilor şi să ne bucurăm că există".

Festivitatea a fost urmată de un cocktail oferit în onoarea celor trei actriţe, în prezenţa invitaţilor acestora.

stele actrite FG

Regizorul Felix Alexa rostind un laudatio pentru Adela Mărculescu     FOTO: Florin Ghioca

Florina Cercel s-a născut în 28 ianuarie 1943, la Piatra-Neamţ, şi a absolvit în 1964 Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiele" Bucureşti, clasa profesorilor Jules Cazaban, Cornel Todea şi Victor Moldovan. Actriţa are o bogată activitate în teatru, film, teatru TV şi radio. A jucat peste 100 de roluri în peste 50 de ani de carieră, cele mai multe fiind create pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti. Printre regizorii spectacolelor în care a a jucat se numără Horea Popescu, Victor Moldovan, Mihai Berechet, Ion Cojar, Andrei Şerban,Victor Ioan Frunză, Felix Alexa, Dan Tudor.

Rodica Popescu Bitănescu, Adela Mărculescu şi Florina Cercel au primit stele pe "Aleea Celebrităţilor"

În 1990 a primit Premiul UNITER pentru cea mai bună interpretare feminină, pentru rolul Vassa Jeleznova din spectacolul "Vassa Jeleznova" de M. Gorki, regia Ion Cojar, iar, în 2002 a primit Premiul Ministerului Culturii pentru cea mai bună actriţă a anului pentru rolul Anna Andreevna din spectacolul "Revizorul", de N.V. Gogol, regia Serghei Cerkasski, montat la Teatrul Naţional "I.L.Caragiale". Tot atunci a fost decorată cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler.

La Teatrul Metropolis, Florina Cercel joacă în spectacolul "Gaiţele", de Alexandru Kiriţescu, regia Dan Tudor.

Actriţa Adela Mărculescu visa de mică să ajungă o mare tragediană. S-a născut în 21 decembrie 1938 şi a absolvit în 1959 Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" Bucureşti, clasa profesorului Alexandru Finţi. Director fiind, Zaharia Stancu, o angajează în 1964 la Teatrul Naţional Bucureşti, teatru la care este invitată să joace şi în prezent. Câţiva dintre regizorii care au ceat spectacolele în care a jucat sunt Mihai Berechet. Alexandru Finţi, Horea Popescu, Grigore Gonţa, Anca Ovanez Dorosesnko, Ion Cojar, Gelu Colceag, Victor Ioan Frunză şi Felix Alexa.

Şi-a început cariera pedagogică la I.A.T.C în 1963, la catedra de dans a Verei Proca, apoi la tehnica vorbirii, catedra Sandinei Stan. Din 1992, este conferenţiar la Universitatea "Hyperion", catedra "Actorie", mai apoi la "Tehnica vorbirii".

În film a debutat în 1965, în "Serbările galante", în regia lui René Clair, o coproducţie româno-franceză. Au urmat 25 filme şi colaborarea cu regizorii Mircea Veroiu, Nicolae Corjos, Dinu Cocea, Gh. Turcu, Ion Popescu Gopo, Iulian Mihu, Mihai Constantinescu, Gustavo Graef Marino, Geo Saizescu.

Este cetăţean de onoare al oraşelor Bucureşti şi Aiud. În 2004 a fost decorată cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofiţer, Categoria D - "Arta Spectacolului", "în semn de apreciere a întregii activităţi şi pentru dăruirea şi talentul interpretativ pus în slujba artei scenice şi a spectacolului".

La Teatrul Metropolis, Adela Mărculescu joacă în spectacolele "Spitalul comunal", de Hristo Boicev, regia Felix Alexa, şi "Tartuffe", de Molière, direcţia de scenă Victor Ioan Frunză.

Rodica Popescu-Bitănescu este o actriţă căreia îi place să scrie "comedii amare", aşa cum ea însăşi declară. S-a născut în 5 august 1938, la Răsuceni, judeţul interbelic Vlaşca şi a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiele" Bucureşti în 1960, la clasa profesorului A. Pop Marţian. Este prezentă pe scena Teatrului Naţional Bucureşti încă din 1966, jucând sub îndrumarea regizorilor Horea Popescu, Ion Fintesteanu, David Esrig, Ion Cojar, Andrei Şerban. Începând din 2000 îşi regizează propriile comedii: "Cinci femei de tranziţie", "Încă-i bine", "Viaţa de cimitir", toate jucate cu mare succes la public pe scena "Naţionalului" bucureştean.

În film, Rodica Popescu-Bitănescu a debutat în 1975 în "Comedia fantastică", în regia lui Ion Popescu-Gopo. Are o bogată activitate în teatru radiofonic, televiziune şi cinematografie.

În 2002 a fost decorată cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler, "pentru crearea şi transmiterea cu talent şi dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizaţia românească şi universală".

La Teatrul Metropolis, aceasta poate fi văzută în spectacolul "Gaiţele", de Al. Kiriţescu, în regia lui Dan Tudor.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite