Patru regizori ruşi, la Nottara, cu ocazia Laboratorului de Teatru Dens

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea de-a doua ediţie a Laboratorului de Teatru DENS, iniţiat de regizorul rus Oleg Loevski, va avea loc în perioada 14 - 21 august, şi se va baza pe trei texte clasice româneşti, în regia a trei regizori din Rusia. Montarea care va fi desemnată câştigătoare, în urma votului publicului, va intra în repertoriul Teatrului Nottara din Bucureşti în stagiunea următoare.

Pentru ediţia din 2017, vor fi invitaţi în proiect regizorii ruşi Alexei Logacev, Vladimir Smirnov şi Roman Ilyin-Feodori, care vor lucra pe trei texte din dramaturgia clasică română, de Mihail Sebastian, Camil Petrescu şi Aurel Baranga, informează Teatrul Nottara.

Ritmul de lucru în cadrul laboratorului va fi intensiv, pe o perioadă de cinci zile, între 14 şi 19 august, timp în care actorii – care primesc textul şi rolul corespunzător la prima vedere, vor realiza spectacolele alături de regizori, la Buzău.

În premieră, în cadrul Laboratorului de Teatru DENS se va organiza şi un workshop de secretariat literar, destinat secretarilor şi PR-ilor literari, consultanţilor artistici din teatrele din toată ţara, susţinut de Oleg Loevski şi de criticul de teatru Pavel Andreevici Rudnev.  

Workshopul de secretariat literar va avea loc în perioada 19 – 21 august, la Teatrul Nottara, iar spectacolele rezultate în urma laboratorului vor fi programate pe 20 şi 21 august, la cele două săli ale instituţiei teatrale.

În urma primei ediţii a laboratorului, toate cele trei schiţe de spectacol propuse de echipa lui Oleg Loevski au intrat în repertoriul Nottara în stagiunea 2016/2017 – „Iubirea la oameni” de Dmitri Bogoslavski, „8 femei” de Robert Thomas şi „Burlaci şi burlăciţe” de Hanoch Levin.

image

Oleg Loevski (foto: dreapta) este unul dintre cei mai influenţi producători de teatru din Rusia, iniţiator al unor serii de ateliere („Regia tânără şi teatrul profesionist”) şi seminarii de dramaturgie contemporană în Sankt Petersburg, Samara, Voronej. Este membru al Asociaţiei Internaţionale a Teatrelor pentru Copii şi Tineret din Rusia, director adjunct al Teatrului pentru Tineret din Ekaterinburg, unde este responsabil cu relaţiile internaţionale. Oleg Loevski este laureat al unor premii importante, printre care Premiul Internaţional Diaghilev şi Premiul Internaţional Stanislavsky. Este dramaturg, dar scrie şi scenarii de film, fiind câştigător al Premiului Guvernatorului Regiunii Sverdlovsk pentru cinema, pentru scrierea, împreună cu L. Porokhnya, a scenariului filmului „The kid”, regizat de V. Makeranets.

Alexey Logachev, născut la data de 16 octombrie 1985, a studiat la Universitatea de Stat din Nijegorod,  în cadrul Facultăţii de Matematică şi Cibernetică între 2002-2007, urmând ulterior cursurile Institutului Rus de Arta Teatrală (2007-2011), sub coordonarea E.B. Kamenkovici şi D.A. Krâmova. A regizat numeroase spectacole la diferite teatre din Rusia. În anul 2016, spectacolul său „Îmblânzirea scorpiei”, după William Shakespeare, a obţinut Diploma Festivalului de Teatru Naţional Rus pentru Tineret V.S. Zolotuhin la categoria „Talent regizoral”.

Vladimir Smirnov, născut pe 5 aprilie 1984, a absolvit Şcoala Superioară de Teatru M.S. Şcepkin din Moscova (sub îndrumarea artistică a lui N.N. Afonin), în 2006, iar în 2014, cursurile Institutului Naţional de Artă Teatrală din Moscova (coordonator S.V. Jenovacia). Printre spectacolele regizate de el, se numără „Scapin” de J.B. Moliere, Institutul Naţional de Artă Teatrală din Moscova, câştigător al premiului pentru cea mai bună regie în cadrul Festivalului „Primăvara Studenţească – 2011”, şi al marelui premiu şi premiuli publicului în cadrul celei de-a XXXII-a ediţii a Festivalului Internaţional desfăşurat de Institutul Cinematografic Rus S.A. „Gherasimova”. Are experienţă şi ca actor de teatru şi de film („Provocatorul”, regizat de Stanislav Şmelev, „Infracţiunea”, regizat de Maksim Vasilenko, „De cealaltă parte a morţii”, regizat de Serghei Cekalov). 

Roman Ilin-Feodori a absolvit, în 2004, Academia de Stat de Artă Teatrală din Sankt Petersburg, în cadrul căreia a urmat cursurile de regie ale lui Ghenadi Trostianenţki. Ca regizor, a montat spectacole pe scenele multor teatre din Rusia precum şi din Ţările Baltice, inclusiv la Teatrulul de Artă Cehov din Moscova şi Teatrul Rus de Stat al Naţiunilor. A îndeplinit fost prim-regizor al Teatrului de Dramă V.M. Şukşin din Altai, iar din anul 2011, prim-regizor al Teatrului Tânărului Spectator din Krasnoiarsk, preluând coordonarea artistică a acestuia, în anul 2016. Spectacolele lui au fost premiate în cadrul festivalurilor internaţionale, naţionale şi regionale. În 2014, i-a fost acordată distincţia Guvernului Regiunii Krasnoiarsk pentru contribuţia sa la păstrarea şi dezvoltarea culturii regionale.

image
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite