Mircea Morariu, despre Irina Petrescu: „I-am mai admirat rafinamentul jocului” / Valerian Sava: „A fost o anti-vedetă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Actriţa Irina Petrescu va fi înmormântată vineri FOTO Adevărul
Actriţa Irina Petrescu va fi înmormântată vineri FOTO Adevărul

Actriţa Irina Petrescu a murit, marţi, după o scurtă, dar foarte grea suferinţă. Cu doar o seară înainte de moartea ei, TVR2 a difuzat filmul „Concert din muzică de Bach”, în care actriţa a jucat rolul Elenei Drăgănescu, reprezentaţie lăudată de nume mari ale teatrului şi filmului româneşti.

Pelicula „Concert de muzică de Bach” a fost difuzată, luni seară, de TVR2 şi a adunat în jurul micilor ecrane critici de film şi actori, care s-au delectat cu reprezentaţia Irinei Petrescu. Actriţa a intepretat rolul Elenei Drăgănescu, ieşind în evidenţă prin „rafinamentul jocului, frumuseţea ţinutei”, după cum scrie criticul de film Mircea Morariu pe blogul sau de pe adevarul.ro.

La doar o zi după difuzarea filmului „Concert de muzică de Bach”, Irina Petrescu a murit pe un pat la Spitalul Elias din Capitală.

Vestea decesului a cutremurat lumea filmului şi a teatrului, Mircea Morariu, Valerian Sava, Iarina Demian şi Doina Papp, aducându-i un ultim omagiu pe blogurile adevarul.ro. Toţi patru se aflau în faţa televizorului urmărind-o pe Irina Petrescu, cu o seară înainte de a muri.

Mircea Morariu, critic de film: Irina - frumuseţe, eleganţă, discreţie

„Luni dimineaţă, un prieten care lucrează în TVR ne-a informat pe Facebook că seara, pe programul 2, se va transmite Concert din muzică de Bach, după romanul Hortensiei Papadat-Bengescu”, scrie criticul de film Mircea Morariu, într-o postare pe blogul său de pe adevarul.ro.

„Rolul Elenei Drăgănescu era interpretat de Irina Petrescu. Urmărind-o, i-am mai admirat o dată rafinamentul jocului, frumuseţea ţinutei, eleganţa rară cu care purta costumul, felul în care prezenţa ei se armoniza cu ambianţa aristocratică creată de decor.”

„Când s-a încheiat proiecţia, o secundă mi-a trecut prin cap ideea de a-i telefona. Nu o mai văzusem din toamnă, când fusese invitată la Întâlnirile Internaţionale de la Cluj, organizate de Mihai Măniuţiu, cel în regia căruia jucase în O, ce zile frumoase!, în Cu uşile închise, în Caligula. Cenzura comunistă nu i-a îngăduit să joace în Tulburarea apelor, spectacol terminat, dar scos de pe afiş în 1983, cu câteva zile înainte de premieră”, îşi aminteşte Mircea Morariu.

„Mă gândeam că dacă o voi face, dacă o voi suna nu îi voi auzi doar vocea, ci şi acorduri de muzică simfonică. (...) Nu ştiu ce m-a împiedicat să îi formez numărul.”

Valerian Sava, critic de film: Irina Petrescu – o stea, nu o vedetă

„Irina Petrescu a fost cea dintâi stea veritabilă, de prima mărime, a filmului românesc cu adevărat reprezentativ, inedit prin valorile lui de vîrf. Fiind o stea autentică, actriţa Irina Petrescu n-a fost însă o vedetă, în sensul star-system–ului comercial. A fost chiar o anti-vedetă”, scrie criticul de film Valerian Sava, pe blogul său de pe adevarul.ro.

Iarina Demian, actriţă: Concert din muzică de Bach

„Aseară am ales după cateva ezitări să mă uit la un film românesc de pe TVR2. Era un film vechi de televiziune din 1971 facut după romanul Hortensiei Papadat Bengescu. Filmul impecabil făcut m-a ţinut nemişcată aproape două ore. (...) În fruntea distribuţiei pe generic, după Fory Etterle, a apărut numele Irinei Petrescu”, scrie actriţa Iarina Demian, într-o postare pe blog.

„Personajul interpretat de ea a apărut destul de târziu şi mărturisesc că o aşteptam cu o anumită nerăbdare... Frumoasă, distinsă şi cu un farmec special, Irina Petrescu în rolul Elenei Drăgănescu Halipa parcă plutea pe ecran. Gesturile ei măsurate, zambetul abia înflorit şi o privire lucioasă, întotdeauna privirea ei mi-a sugerat, mai ales pe ecran, privirea unei căprioare. Ma gândeam cu un soi de bucurie că ea este vie, şi va fi încă mult timp de aici inainte (de ce nu?), şi poate cine ştie, ne vom intâlni într-o distribuţie. Filmul s-a terminat şi m-am bucurat că ceva, nu ştiu ce, m-a făcut să aleg acest program.

Astăzi am aflat cu stupoare că Irina Petrescu a murit.”

Doina Papp, critic de film: Irina, regina

„N-aş fi vrut să scriu în aceste clipe . În primul rând pentru a-i respecta discreţia. Dar cu o seară înainte, luni, mi s-a întâmplat ceva incredibil. Priveam la televizor, la Teatrul TV reluarea unei înregistrări vechi splendide după Concert din muzică de Bach de H.P. Bengescu  în regia lui Dinu Tănase”, scrie criticul de film Doina Papp, pe blogul său de pe adevarul.ro.

„Irina Petrescu domina cu misterul şi fascinanta ei făptură lumea piesei. Splendidă în încremenirea acelui chip de gheaţă despre care parcă niciodată nu se ştia ce simte, cu privirile duse înăntrul fiinţei sau cine ştie unde în altă parte, Irina şi personajul ei pluteau ca o obsesie pe micul ecran.”

„M-am repezit la telefon să o anunţ că se dă piesa. Mă gândeam că poate nu ştie. Pe fix. Tăcere. Nici robotul nu era în funcţiune. Am insistat. La un moment dat a sunat fixul meu. M-am grăbit să răspund. Mi s-a părut că văd numărul ei. Telefonul mă respingea însă. Sunetul s-a repetat. Am sunat pe mobil. Nimic. M-am gândit că are poate spectacol şi o să vorbim a doua zi pentru a-i spune, neapărat cât de minunată era în acest teleteatru.”

„Vestea morţii a fost cu atât mai cumplită!”

Tribut Irina Popescu (înregistrări de arhivă)

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite