„Imaculata lume a circului“, dar şi „Oameni obişnuiţi“ vin la Sibiu. Unde mergeţi, marţi, în Festival  FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scenă din Imaculata lume a circului                                                                           FOTO: FITS
Scenă din Imaculata lume a circului                                                                           FOTO: FITS

„Imaculata lume a circului”, în coregrafia celebrului Daniele Finzi Pasca, o producţie de teatru de clovni, interpretată de doi actori cu experienţă în lumea circului, va fi reprezentată, marţi, pentru a doua oară în Festivalul de Teatru de la Sibiu (FITS). De asemenea, spectacolul Gianinei Cărbunariu, "Oameni obişnuiţi", va fi reprezentat de la orele 18.00 şi 22.00, la Teatrul "Radu Stanca" din Sibiu.

Povestea din "Imaculata lume a circului", prezentat de la ora 18.00, la Sala Thalia a Filarmonicii de Stat din Sibiu, urmăreşte două personaje, o actriţă şi un tehnician de scenă, care o asistă cu stângăcie şi o ajută să creeze imagini care vor transporta publicul într-un univers suprarealist. Aceşti doi clovni întâmpină publicul şi îi ghidează printr-un tărâm al memoriei, cu o fineţe şi o precizie remarcabile. În dialog cu împrejurimile, artiştii creează o lume în care lumina respiră pentru a amplifica emoţiile şi pentru a concretiza o serie de scene ce îşi au rădăcinile în aceste universuri şi geometrii candide, dar surprinzătoare. În această producţie teatrală, estetica acestei companii se îmbină cu simplitatea, o simplitate care este însă presărată cu numeroase surprize.
Spectacol prezentat în limba engleză, cu traducere în limba română.

Bianco su Bianco/ Imaculata lume a circului
Coregrafia: Daniele Finzi Pasca
Autor, regizor, co-designer lumini, coregrafie şi co-realizator al Firefly Forest: Daniele Finzi Pasca
Regizor artistic şi producător: Julie Hamelin Finzi
Compozitor, Sound design şi co-realizare coregrafii: Maria Bonzanigo
Scenografie, recuzită şi co-realizator al Firefly Forest: Hugo Gargiuloi
Design costume: Giovanna Buzzi
În distribuţie: Helena Bittencourt & Goos Meeuwsen

Oameni obişnuiţi, de Gianina Cărbunariu

oameni obisnuiti de gianina carbunariu


„Mulţi whistleblower-i (avertizori de integritate) nici măcar nu ştiau ce înseamnă cuvântul „whistleblower” înainte de a deveni ei înşişi whistleblower-i. Erau doar buni angajaţi care îşi făceau treaba conştiincios şi de aceea li s-a părut normal să vorbească, să atragă atenţia superiorilor atunci când au descoperit anumite abuzuri în mediul lor de lucru.

Aceste abuzuri sau nereguli nu priveau propria persoană, ele aveau însă ca efect un risc major adus oamenilor, interesului public. Ei nu au acţionat pentru propriul interes, ci pentru interesul public. Imediat ce au lansat un semnal de alertă, aceşti oameni, în loc să fie recompensaţi în vreun fel de către societate, s-au găsit în această situaţie absurdă: hărţuiţi de angajator, făcuţi să arate ca nişte criminali în ochii colegilor, izolaţi de restul angajaţilor, luptând cu legislaţia existentă care nu îi protejează destul sau chiar deloc, în imposibilitatea de a-şi găsi un nou loc de muncă.

Ei şi-au pierdut carierele, locurile de muncă, uneori chiar familiile şi sănătatea, casele. Însă nu au renunţat la cauza lor, pentru că aveau siguranţa că fac ceea ce este just, spune Gianina Cărbunariu.

"Asemenea oameni au existat dintotdeauna, însă noile posibilităţi de a face anumite lucruri publice (internet, media) joacă un rol crucial în expunerea cazurilor lor către o audienţă mai largă. Ce lipseşte încă în acest tablou este însă o legislaţie clară care să îi protejeze şi să le aducă o recunoaştere în locul pedepselor pe care le primesc. Proiectul reuneşte 8 cazuri de whistelbloweri din Italia, Anglia şi România, ţări europene cu contexte şi legislaţii diferite în ceea ce priveşte situaţia avertizorilor de integritate”, subliniază regizoarea Gianina Cărbunariu. Spectacol prezentat în limba română, cu traducere în limba engleză, de la ora 18.00 şi 22.00, la Teatrul "Radu Stanca" din Sibiu.

Oameni obişnuiţi

Un spectacol de: Gianina Cărbunariu
Scenografie şi video: Mihai Păcurar
Muzică: Bobo Burlăcianu
Documentare video: Veioza Arte - Tania Cucoreanu, Andrei Ioniţă
În distribuţie: Florin Coşuleţ, Mariana Mihu, Ioan Paraschiv, Ofelia Popii, Dana Taloş, Marius Turdeanu

Recomandări program FITS 14 iunie

11:00  Librăria Habitus

George Banu în dialog cu Thomas Ostermeier

 11:00 Librăria Habitus

Thomas Ostermeier, "Teatrul şi frica"

16:00  Librăria Habitus

The Marriage of Maria Braun (1979) - proiectie film

18:00   Filarmonica de Stat

Imaculata lume a circului

 18:00- 22.00 Teatrul National Radu Stanca

Oameni obişnuiţi

 20:00  Redal Expo

Căsătoria Mariei Braun

22:00  Atrium Café

Monoloagele vaginului

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite