Constantin Chiriac, directorul Festivalului Internaţional de Teatru: Victor Rebengiuc va primi o stea pe Aleea Celebrităţilor de la Sibiu VIDEO

0
0
Constantin Chiriac la Adev[rul Live FOTO David Muntean
Constantin Chiriac la Adev[rul Live FOTO David Muntean

Actorul Constantin Chiriac, directorul Teatrului Naţional „Radu Stanca“ din Sibiu şi al Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS), vine în studioul Adevărul Live, joi 19 mai, de la ora 14.00, imediat după conferinţa de presă dedicată noii ediţii a festivalului din acest an, care va avea loc în oraşul de pe Cibin între 10 şi 19 iunie 2016.

Teatrul Naţional „Radu Stanca” anunţă punerea în vânzare a primului set de bilete pentru a XXIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, care se va desfăşura în perioada 10 - 19 iunie. Au fost puse în vânzare peste 8.000 de bilete, valabile pentru 35 de reprezentaţii programate în săli, din totalul de 131 de evenimente la care se percepe bilet.

În 9 aprilie, o nouă serie de bilete intră la vânzare: secţiunea Întâlnirea şcolilor de Teatru, concertele din biserici şi spectacolele programate la Teatrul de Balet (Casa de Cultură a Sindicatelor) şi Sala Studio TNRS. Până la începutul lunii mai se va anunţa programul complet de spectacole şi evenimente speciale, care vor avea loc în cadrul Festivalului de la Sibiu.

Au rămas mai puţin de zece săptămâni până la FITS 2016, ediţie care se va desfăşura sub genericul „Building trust / Construind încredere”. Aşa cum spectatorii festivalului s-au obişnuit deja, şi în programul acestui an se regăsesc unele dintre cele mai importante personalităţi ale artelor spectacolului din lume, dar şi unele dintre cele mai dinamice companii de teatru, dans sau circ, pregătite să susţină atmosfera superbă de festival. Pe lângă spectacolele de teatru, dans, circ şi muzică programate indoor, la FITS puteţi participa la spectacolele de stradă (outdoor), spectacole lectură, conferinţe speciale, lansări de carte, ateliere, filme, întâlnirea şcolilor de teatru şi Bursa de Spectacole de la Sibiu. Vă propunem o experienţă complexă, cu un program de o calitate exemplară şi de o diversitate unică.

Victor Rebengiuc, unul dintre cei mai mari actori din lume, va primi o stea pe Aleea Celebrităţilor din Sibiu, alături de Thomas Ostermeier şi Tim Robbins şi alte nume mari ale teatrului, a spus Constantin Chiriac, la Adevarul Live

Adevarul Live - Constantin Chiriac foto david muntean

Una dintre cele mai aşteptate vedete la această ediţie este Tim Robbins, cunoscut publicului român mai ales pentru rolul din filmul „Închisoarea îngerilor”. Acesta va participa la festival în calitate de regizor al spectacolului ”A Midsummer Night’s Dream”/ „Visul unei nopţi de vară”, realizat cu trupa The Actors’ Gang, al cărei fondator şi director artistic este. De asemenea, renumitul actor va susţine o conferinţă specială şi va fi onorat cu o stea pe Aleea Celebrităţilor din Sibiu.

Eimuntas Nekrošius revine la FITS cu Meno Fortas Theatre şi prezintă cea mai nouă producţie în regia sa, spectacolul ”A Hunger Artist”/ „Un artist al foamei”. Polonia va fi reprezentată de regizorul şi actorul Jarosław Fret care prezintă în cadrul festivalului ”Armine, Sister”/ „Armina, frumoasa mea soră”, împreună cu Teatr ZAR. Tot din Polonia vor veni Third Arrangement Theatre Company cu producţia ”Pages from the Book of...”/ „Forţa legământului”, regizată de Andrzej şi Teresa Welminski, care au făcut parte din compania de actori a lui Tadeusz Kantor.

Producţia de la Scottish Dance Theatre, ”YAMA”/ „Aerul tare al muntelui”, realizată împreună cu renumitul coregraf şi dansator belgian, Damien Jalet, este un alt spectacol care nu trebuie ratat la FITS 2016. Unul dintre cele mai reprezentative teatre de limba germană din lume, Thalia Theater GMBH vine la Sibiu cu prima parte din trilogia realizată din opera lui Émile Zola, ”Love. Trilogy of my Family I”/ „Iubire. Trilogia familiei mele I”. Acest spectacol eveniment poartă semnătura renumitului regizor Luk Perceval, care va susţine o conferinţă specială şi va fi onorat cu o stea pe Aleea Celebrităţilor.

Yamamoto Noh, o adevărată legendă, un teatru cu o istorie de peste 700 de ani, care a intrat în patrimoniul UNESCO, este invitat în România cu spectacolul ”The Demon of Adachi”/ „Demonul Muntelui”. Tot de pe tărâm nipon va veni şi Haiyu-za Theatre cu producţia ”Three Sisters”/„Trei surori”, o capodoperă în regia lui Hajime Mori.

În cadrul festivalului, publicul naţional şi internaţional va putea să se bucure şi de cele mai noi spectacole ale TNRS: „Variaţiunile Goldberg” în regia lui Charles Muller, „Moroi” în regia lui Alexandru Dabija, „Oameni obişnuiţi”, un spectacol de Gianina Cărbunariu, „Noaptea bufonilor”, semnat de Alexa Visarion. De asemenea, la Fabrica de Cultură se vor relua mega-producţiile naţionalului sibian „Faust”, „Metamorfoze” şi „Lulu”, regizate de Silviu Purcărete.

Din sezonul românesc, au mai fost cuprinse în primul calup de bilete producţii precum „Uf... Un minut de dans”, un spectacol realizat de Gigi Căciuleanu împreună cu compania sa, „Vestul singuratic” semnat de Cristi Juncu la Teatrul „C. I. Nottara”, „Alice”, regia Eugen Jebeleanu, produs de Teatrul pentru Copii şi Tineret Gong. Teatrul Act aduce spectacolul „Omul pernă”, în regia lui Eugen Gyemant şi „Apă de mină”. UnTeatru va prezenta la această ediţie a FITS două producţii: „The Sunset Limited”, regizat de cuplul Andrei şi Andreea Grosu şi „Cinci ore cu Mario” semnat de Mariana Cămărăşan. Nu în ultimul rând, „Vanilla Skype”, un spectacol de Cătălin Ştefănescu, va avea două reprezentaţii, programate în 12 şi 13 iunie.

La FITS 2016 sunt aşteptaţi peste 2600 de artişti şi invitaţi care vor prezenta peste 430 de spectacole şi evenimente, produse în 70 de ţări ale lumii, care vor fi susţinute în 68 de spaţii de joc. Ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu va marca 10 ani de parteneriat cu EU-Japan Fest Japan Committee, pentru realizarea Programului de Voluntariat Japonia. Pentru mai multe detalii despre primele spectacole scoase în vânzare la Sibiu puteţi accesa www.sibfest.ro.
 

Cultură


Ultimele știri
Cele mai citite