Helmut Sturmer a primit „Premiul Vlad Mugur“ la Festivalul de Teatru „Interferenţe" VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scenograful Helmut Sturmer                                                    FOTO: Eduard Enea
Scenograful Helmut Sturmer                                                    FOTO: Eduard Enea

În cadrul ediţiei din acest an a Festivalului Internaţional de Teatru Interferenţe de la Cluj Napoca, scenografului Helmut Sturmer i s-a acordat Premiul Vlad Mugur pentru activitatea sa artistică în slujba teatrului, un premiu onorant, oferit în memoria unuia dintre cei mai importanţi regizori români.

Helmut Stürmer este scenograf de teatru şi film, personalitate marcantă a scenografiei internaţionale. S-a născut în anul 1942, în Timişoara. În 1967, a absolvit Institutul de Arte Plastice din Bucureşti, la clasa profesorului Paul Bortnovski. Între anii 1968 şi 1977 a fost scenograf la Teatrul de Stat din Sibiu şi la Bulandra din Bucureşti. Tot în această perioadă, pe lângă nenumărate spectacole pentru teatrele din Arad, Cluj, Braşov, Bucureşti, Iaşi, Piteşti, Ploieşti, Sibiu, Timişoara, a făcut scenografia şi pentru cinci filme artistice, în regia lui Dan Piţa, Mircea Veroiu, Radu Gabrea şi Alexandru Tatos.

În 1971 şi 1975, la invitaţia Teatrului Municipal din Köln, este scenograful unor spectacole regizate de David Esrig şi Roberto Ciulli. A urmat, la Teatrul Municipal din München (1976) şi la Old Tote Theater din Sydney (1977), spectacolul "Azilul de noapte", în regia lui Liviu Ciulei.

În 1977, Helmut Stürmer s-a stabilit în Republica Federală Germană, iar în următorii 30 de ani a lucrat, printre altele, la Théatre de la Ville din Paris, Deutsches Schauspielhaus din Hamburg, Theatre de l'Union din Limoges, Opera din Karlsruhe, Teatrele Naţionale din Craiova şi Cluj, Opera din Bonn, Royal Shakespeare Company, colaborând adesea cu Silviu Purcărete.

Printre premiile primite de-a lungul carierei, se numără: Premiul UNITER pentru cea mai bună scenografie pentru spectacolul "Aşa este (dacă vi se pare)" (Teatrul Naţional din Craiova, regia Vlad Mugur, 2001), Premiul UNITER pentru întreaga activitate şi premiul Festivalului Teatrelor Maghiare din Pécs pentru cel mai bun decor şi cele mai bune costume ale stagiunii 2005 -2006, pentru spectacolul "Troilus şi Cresida" de la Teatrul "Katona Jószef" din Budapesta, regia Silviu Purcărete, Premiul Uniunii Artiştilor Plastici pentru “Hamlet” de Shakespeare, Teatrul Nottara, regia Dinu Cernescu (1974), Premiul Criticii, pentru “Tănase Scatiu”, regia Dan Piţa (1975).

În perioada 24 noiembrie – 4 decembrie 2016 are loc, la Cluj, cea de a V-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Interferenţe organizat de Teatrul Maghiar de Stat Cluj.

Tema celei de-a V-a ediţii a Festivalului este „Odiseea Străinului”. Festivalul îşi propune să ofere, şi de această dată, prin producţiile unora dintre cele mai puternice trupe ale scenei internaţionale, o largă posibilitate de abordare a acestui subiect extrem de bogat şi să creeze un spaţiu pentru dialogul dintre artişti, culturi şi comunităţi. 

Din program fac parte spectacole semnate de artişti precum Tomaž Pandur, Armin Petras, Lisa Nielebock, Andriy Zholdak, Frank Hoffmann, Declan Donnellan, Michal Dočekal, Gábor Tompa, Helmut Stürmer, Jaram Lee, Andrei Şerban, Yuri Kordonsky, Kim Hyuntak, Viktor Bodó, Szabolcs Hajdu, Gavriil Pinte, şi Jarosław Fret. Anul acesta, festivalul va găzdui douăzeci de trupe din paisprezece ţări precum Germania, Luxemburg, Irlanda, Rusia şi Regatul Unit, Slovenia, Macedonia, Coreea de Sud.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite