Cel mai nou teatru de stat îşi deschide porţile la Suceava. Numele său: Teatrul Municipal „Matei Vişniec“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noul teatru se deschide cu o piesă de Gianina
Cărbunariu    FOTO: Dorin Constanda
Noul teatru se deschide cu o piesă de Gianina Cărbunariu    FOTO: Dorin Constanda

„Tigrul din oraşul nostru” de Gianina Cărbunariu este prima producţie a Teatrului Municipal „Matei Vişniec” din Suceava. Avanpremiera spectacolului va avea loc joi, 8 decembrie, de la ora 19.00 iar premiera – vineri, 9 decembrie, de la aceeaşi oră, în prezenţa autoarei.

Cel mai nou teatru de stat din România – Teatrul Municipal „Matei Vişniec” din Suceava a ales să lucreze pentru prima sa producţie cu artişti tineri, puternici şi creativi, apreciaţi atât de către critica de specialitate dar şi de către public: este vorba despre regizorul Bobi Pricop, şi de scenograful Adrian Damian.

Cu paşi mici dar calitativi, cu accent pe actul cultural de valoare, putem reuşi în scurtă vreme să aşezăm Suceava pe harta teatrului românesc şi, de ce nu, într-un viitor mai apropiat sau mai îndepărtat, să obţinem un beneficiu de imagine la nivel internaţional,

declară Carmen Veronica Steiciuc, Directorul General al Teatrului Municipal “Matei Vişniec” din Suceava.  

Echipa de creaţie a lucrat un text al Gianinei Cărbunariu, una dintre cele mai puternice voci din dramaturgia română contemporană. Textele Gianinei au fost montate nu doar în Romania, ci şi în importante teatre din Europa,  Royal Court Theatre din Londra sau Schaubühne din Berlin fiind doar două exemple.

“Povestea pe care o imaginează Gianina Cărbunariu este simplă dar are ceva din complexitatea miturilor moderne. Un animal, o “tigresă” evadează dintr-o grădină zoologică iar perliplul ei ca fiinţă liberă ne este povestit de tot felul de martori oculari, inclusiv de cîteva păsări şi de cîteva animale. Pornind de la această aventură sinonimă cu descoperirea libertăţii (care se termină prost întrucît trigresa este împuşcată până la urmă pe străzile oraşului de forţele de ordine) Gianina Cărbunariu realizează, cu har ludic şi cu elemente de fabulă filozofică, un fel de radiografie socială a unei întregi comunităţi”, spune Matei Vişniec despre “Tigrul din oraşul nostru”.

Bobi Pricop este unul dintre cei mai apreciaţi regizori ai tinerei generaţii. A participat, cu spectacolele sale, la prestigioase festivaluri internaţionale: Edinburgh Fringe (2015), Bienala de Dramaturgie „New plays from Europe” de la Wiesbaden, Germania (2014) unde  a obţinut şi premiul publicului pentru spectacolul “Profu’ de religie” de Mihaela Michailov, montat la Teatrul Naţional “Marin Sorescu”, Craiova (2013), Avignon Le OFF, cu spectacolul “Amalia respire profondément” de Alina Nelega,  montat la  Théâtre Les Déchargeurs, Paris în 2013, Festivalul Demoludy Olsztyn Polonia, Skupi Festival  Macedonia 2012 etc.

Pentru spectacolul „Pisica verde” de Elise Wilk, montat la Teatrul „Luceafărul” din Iaşi (2015), Bobi Pricop a fost nominalizat anul acesta la Premiul UNITER pentru Cea mai bună regie.

În 2016 a semnat regia a trei producţii importante – „O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopţii” de Mark Haddon, la Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, “Bull” de Mike Bartlett, la Teatrul Clasic Ioan Slavici” Arad şi „Kepler-438b” la Teatrul Odeon.

În ciuda vârstei fragede, scenograful Adrian Damian este deja un nume de referinţă în lumea teatrală: a câştigat anul acesta Premiului UNITER pentru Cea mai bună scenografie, pentru “Cântăreaţa cheală” de Eugène Ionesco, spectacol realizat la Teatrul Naţional din Iaşi,  dar şi Premiul Pentru Cea Mai Bună Scenografie oferit de către Asociaţia Criticilor de Teatru din Ungaria pentru scenografia spectacolului “Tihnă” după Attila Bartis, realizat de către regizorul Radu Afrim la Târgu-Mureş.  În 2015, Adrian Damian a obţinut premiul pentru scenografie din partea Uniunii Artiştilor Plastici.  

Adrian Damian şi Bobi Pricop se află la a treia colaborare, după “Rinocerii” de Eugène Ionesco, spectacol eclectic vizual montat de regizorul-cult Robert Wilson la Teatrul Naţional Marin Sorescu din Craiova şi după “O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopţii” de Mark Haddon, la Teatrul Naţional “I.L. Caragiale” Bucureşti.

Distribuţia spectacolului “Tigrul din oraşul nostru” de Gianina Cărbunariu este formată din Cătălin Mîndru, Cosmin Panaite, Clara Popadiuc şi Diana Lazăr. Video & animaţie: Andrei Cozlac & Alex Ţilică.  Muzică & sound design: Ana Teodora Popa.  Light design: Cristian Şimon.

„Tigrul din oraşul nostru” va avea avanpremiera joi, 8 decembrie şi premiera vineri, 9 decembrie, de la ora 19.00, la Teatrul Municipal „Matei Vişniec” din Suceava – Strada Dragoş Vodă Nr. 1.

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite