A murit profesorul Ion Toboşaru, supranumit Sir Toby, discipol al lui Tudor Vianu şi una dintre cele mai rafinate voci din lumea teatrului
0Estetician format de Tudor Vianu, profesor de vocaţie, Ion Toboşaru, care a murit la vârsta de 86 de ani, a fost un adevărat aristocrat al catedrei, unul dintre cele mai respectate nume din domeniul teatrologiei. "Limbajul său inconfundabil i-a marcat personalitatea şi nimeni dintre cei care l-au ascultat nu îi vor uita eleganţa poetică a vocabularului", apreciază Biroul Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru – Teatrologie.
Corpul neînsufleţit al profesorului Ion Toboşaru a fost depus sâmbată, de la ora 13:00, la Capela Cimitirului Bellu Ortodox. Înmormântarea va avea loc duminică, de la ora 13.00.
Biroul Asociatiei Internationale a Criticilor de Teatru (AICT) – Teatrologie a anunţat cu durere despărţirea de cel pe care l-am numit cu totii "Sir Toby". Estetician format de Tudor Vianu, profesor de vocaţie, Ion Tobosaru a fost un adevarat aristocrat al catedrei. Limbajul sau inconfundabil i-a marcat personalitatea si nimeni dintre cei care l-au ascultat fermecati vorbind despre teatru nu ii vor uita glasul sau eleganta poetica a vocabularului. Şi nici intelepciunea mereu insotita de un zambet si de spiritul sau ludic. Sir Toby a ştiut ca nimeni altul să cultive deopotrivă ţinuta şi generozitatea misiunii de dascal. Rămân amintirile miilor de studenti din cele peste şase decenii de pedagogie. Prof. univ. dr. Ion Tobosaru, figura proeminentă a scolii romanesti de teatrologie, a trăit pentru si prin ei cu o graţie care i-a înnobilat fiinta, potrivit Biroului Asociaţiei Criticilor de Teatru (AICT) – Teatrologie.
Prof. univ. dr. Ion Tobosaru s-a nascut la data de 1 noiembrie 1930 la Constanta. Obtine doctoratul in filozofie in 1963, specializarea estetica, apoi urmeaza cariera universitara, parcurgand toate treptele, de la preparator la profesor universitar, decan, prorector al Universitatii Bucuresti, conducator stiintific de doctorate si din 1992 membru in Consiliul National de atestare a titlurilor, diplomelor si certificatelor universitare. Prin tot ce a intreprins, Ion Tobosaru a dovedit si minutiozitate, dar si o bucurie a transferului catre auditoriu sau cititori prin preaplinul sau informational. Exegeze estetice privind traditiile teatrului romanesc, arta si rolul spectacolului, afirmarea teatrului contemporan, au fost cinstite de maestru de acesta la colocvii, reuniuni si sesiuni stiintifice din Austria, Bulgaria, Canada, Cehoslovacia, Italia, Suedia, SUA si la congresele internationale de estetica si teatrologie de la Stockholm (Suedia), Darmstadt (Germania), Dubrovnik (Iugoslavia). Discursurile lirice, imaginile conceptuale, demersurile stiintifice, filozofia limbajului, intregul sau potential creator au fost apreciate, graitoare fiind numeroasele distinctii acordate. O soliditate a constructiei, un text de referinta, o gandire sistematica, iata caracteristicile operei, a celor 12 volume de teatru si teatrologie, contributii de tezaur pentru fenomenul teatral si cinematografic romanesc in care includem si profilurile marilor actori romani, scrise cu sensibilitate si forta sugestiva. Toate acestea sunt un cumul de cultura teatrala, de prelegere universitara, de reflectie privind mirajul scenic, de notiuni inscrise in coordonatele esteticii, o pledoarie pentru valorile artei.
CE SPUNEA SIR TOBY
“Ador lumea, mi se pare că lumea este modul meu de existenţă”
“Pentru că îi depăşesc pe octogenari, am impresia că tinereţea mea pluteşte în adolescenţa senectuţii.
Am terminat facultatea de Filologie, am intrat apoi la Universitatea de Teatru şi Film, la UNATC, din 1954 ca preparator, am depăşit toate etapele şi acum sunt profesor doctor, Doctor Honoris Causa. Am încercat ca profesor ce sunt şi am rămas, să îmi ador studenţii şi să le comunic să creadă în tot ceea ce este demn de lauda lor şi demn de o activitate care a cam împlinit 60 de ani.
Am încercat să le transmit studenţilor mei nu lecţii şi prelegeri, căci am sentimentul că lecţia şi prelegerea creează o situaţie uşor adormitoare, ci să le prezint, dacă vreţi coveriile mele legate de tot ceea ce înseamnă estetica şi teoria artelor spectacolului. Am încercat să reconstitui teatrul timpului meu, dramaturgii timpului meu şi tot ceea ce au însemnat marii creatori de teatru începând cu Lucia Sturza Bulandra, continuând cu Bălţăţeanu, Finteşteanu şi cu o serie de actori care astăzi formează şcoala adevărată a creaţiei autentice. Mi se spune Sir Toby şi în continuare îmi desfăşor activitatea didactică predând estetică masteranzilor în domeniul teatrologiei de la facultatea noastră, anul I şi II.
Să fii om de cultură înseamnă să ai sentimentul că adevărata cultură intră plutirea nesaţului şi ar trebui să fie nesaţul fiecărui om ce se vrea considerat om al culturii în plurivalenţa ei.
În urmă privesc tinereţea care rămâne constantă, de data aceasta, tinereţea în empireul senectuţii. Privesc în urmă la tot ceea ce am realizat şi am sentimentul că tot ceea ce am realizat reprezintă câteva date care vor forma până la un punct o monografie a existenţei mele.
Ador lumea, mi se pare că lumea este modul meu de existenţă şi fie ca, lumea, în continuare în unghiul de incidenţă a speranţelor, a nădejdilor de mai bine”, spunea profesorul Ion Toboşaru