Dan Puric lansează cartea „Suflet românesc”, la Sala Dalles

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miercuri, 18 decembrie, de la orele 13.00, la Librăria Dalles, actorul Dan Puric şi-a lansat cartea "Suflet românesc".

Colecţiile de interviuri şi de conferinţe, în care autorul ne prezintă faţa curată a românului, marchează un moment important pentru cititor, acela de a-şi pune întrebări fireşti despre rostul propriu, dar  şi despre calea acestui neam.

Dan Puric, un artist îndrăgostit de România şi de românism, a publicat primele sale cărţi, “Cine suntem?” şi “Omul frumos”, am redescoperit bucuria lecturii despre creştinismul firesc al românului.

“Fii demn!”, cea de-a treia carte semnată de Dan Puric, poate fi considerată o carte “de înţelepciune”, nu fiindcă are veleităţi pedagogice ci, fiindcă, exită în enunţurile sale sâmburele de adevăr de care avem nevoie.

Recursul la valori: mamă, familie, neam, martiri, istorie, reprezintă o trezire la realitatea necesară, nu la cea imediată.

Cartea “Suflet românesc” poate fi considerată o parabolă a re- configurării spirituale a  unei generaţii, care, pentru a creşte, trebuie să se uite spre trecut şi nu spre viitor.

Cum e noua carte a lui Dan Puric?

image

Este literatură autentică, un mod radical de a spune “Nu!”, confuziei dintre aparenţă şi valoare, dintre idee şi idealuri. Nu există nicio urmă de profetism sau de violenţă, în paginile acestei cărţi, ci o blândeţe caldă, arhaică în modul de adresare şi în compoziţia textelor.

Cartea este scrisă cu durere şi bucurie, iar o parte dintre motivele cunoscute, şi din scrierile anterioare, sunt reluate în altă notă, una mai gravă, într-un enunţ nou, metaforic.

Se poate afirma că, scriitura acestei cărţi reprezintă o modalitate de exercitare sinceră a unei misiuni civice. Este ca o mărturisire care se exprimă cu luminozitate, printr-un demers literar susţinut de coordonate clare: a cugeta, a plăsmui, a simţi şi a presimţi devenirea dar, şi criza spirituală şi culturală a neamului românesc.

Lectura cărţii ne dezvăluie un adevărat scriitor. Autorul apelează, de astă dată,  la retorica populară a basmelor, pildelor şi a parabolelor cu o fineţe dialectică extraordinară. Diversitatea formală, de la anecdotă, la eseu, memorat şi legendă, dă cărţii dinamica necesară şi suportul pentru proiectarea tulburătoare a unei  “fiziologii” a românului în contemporaneitate, aflat la răscrucea dintre şansă şi catastrofă istorică.

Spaţiul sufletului românesc este redescoperit în stil picaresc. Călătoria, întâlnirile cu oamenii  şi întâmplările simple devin motiv de meditaţie asupra condiţiei românului şi românismului.

Autorul nu oferă soluţii ci încearcă să redescopere dimensiunile contemporane ale spiritualităţii româneşti.

Cartea confirmă adevăruri la care nu vrem să ne gândim şi realităţi pe care nu vrem să le acceptăm.

“Suflet românesc” este, în esenţă, biografia fiinţei româneşti.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite