O vizită într-un cămin de fete de la 1900: cum arată casa după o investiţie de două milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casa istorică de pe strada Dionisie Lupu din Capitală a fost construită în 1884 de arhitectul Ioan I. Rosnovanu FOTO wall-street.ro
Casa istorică de pe strada Dionisie Lupu din Capitală a fost construită în 1884 de arhitectul Ioan I. Rosnovanu FOTO wall-street.ro

Cele două cariatide care străjuiesc uşa din lemn a casei monument istoric de la numărul 70-72 al străzii Dionisie Lupu din Bucureşti îţi vorbesc la fel de fermecat ca sirenele Odiseei.

Spre deosebire de sirenele lui Homer,insa, ale caror glasuri ii duceau pe marinari la pieire, cariatidele casei bucurestene nu fura decat pasii si privirile trecatorilor, oprindu-i intr-un moment de admiratie.

Casa cu cariatide de pe strada Dionisie Lupu din Bucuresti are o istorie de 130 de ani, iar anul trecut constructia a trecut printr-un proces de restaurare care i-a lustruit haina aflata in ruina. Compania Smartown Investment, proprietara cladirii, a finalizat procesul de restaurare in martie anul acesta si a incercat sa puna in valoarea cat mai mult istoria spatiului, salvand fatada cladirii, dar si elementele arhitecturale originale, care au fost conservate in interiorul spatiului.

Casa istorica a fost construita in 1884 de arhitectul Ioan I. Rosnovanu, iar potrivit studiului istoric al proprietatii, realizat de lect. dr. arh. Valeriu-Eugen Dragan, „autorul, datarea si functiunea initiala a fondului construit este cunoscut doar pentru corpul principal de la numarul 72 realizat de arhitectul Ioan I. Rosnovanu in anul 1884 ca scoala si internat de fete, extinderea sa (realizata intre 1911 si 1927), precum si cladirea de la numarul 70 (realizata ca locuinta post 1852 - ante 1895-99) au autori neidentificati”. In studiul istoric se mentioneaza insa ca in 1911 la adresa postala la care este pozitionat imobilului apareau doi proprietari, societatea Creditul si Ministerul Cultelor. In cea mai mare parte a istoriei sale insa casa istorica a functionat ca un camin de fete. Aici a fost dupa Primul Razboi Mondial un camin pentru fete la initiativa Maresalului Averescu. In perioada comunista in aceasta vila erau cazate studentele de la ASE.

FOTO şi continuarea pe wall-street.ro

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite