„Ia aidoma“ se întoarce la Muzeul Ţăranului Român

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Semne Cusute, în colaborare cu Muzeul Naţional al Ţăranului Român, vă invită sâmbătă, 3 decembrie 2016, la ora 12, la vernisajul expoziţiei IA AIDOMA, care va avea loc la Sala Tancred Bănăţeanu.

40 de cămăşi romaneşti, ce se află păstrate peste graniţe, în marile muzee ale lumii, au fost aduse „acasă” şi în timpul prezent prin replici numite „aidoma”.

Este singurul fel în care aceste cămăşi pot fi admirate de publicul interesat, dat fiind că originalele nu sunt expuse în expoziţiile permanente, ci sunt păstrate în depozitele acestor muzee. Cele 33 de autoare care le-au readus la viaţă sunt membre ale comunităţii SEMNE CUSUTE în ACŢIUNE, grup constituit pe FaceBook în martie 2014, la iniţiativa arh. Ioana Corduneanu, şi care numără acum peste 15.500 de membri: prima şi cea mai mare Şezătoare Virtuală.

În prima fază, cămăşile au fost identificate în colecţiile: Metropolitan Museum, NEW YORK; Muzeul de Textile, CANADA; Muzeul Etnografic GENEVA; Muzeul de Textile LYON; Muzeul Horniman, UK; Muzeul de Etnografie, SANKT PETERSBURG – dar şi în colecţii private.

O mare provocare a fost reconstituirea modelelor după fotografii, unele dintre ele fiind alb-negru, din anii 1920. Apoi, pentru realizarea cămăşilor, provocarea a fost rezolvarea ecuaţiei ce ţine compoziţia în echilibru: adaptarea modelului în funcţie de pânză şi de fibre, găsirea pasului ideal de cusătură, ritmarea şi încadrarea modelelor astfel încât să rezulte proporţiile corecte. Un alt efort a fost respectarea cromaticii şi a materialelor folosite şi în trecut: arnici, mătase, lâniţă, fir de aur şi argint, panglică fină de cupru suflată cu argint, fluturi de aur. Cămăşile s-au lucrat cu puncte de cusătură vechi, folosite la noi înainte de apariţia cruciuliţelor şi a stilului „artizanat”.

Conform organizatorilor,

ia aidoma muzeul taranului
„Expoziţia îşi doreşte să deschidă un orizont nou în ceea ce priveşte Arta Ţărănească, demonstrând că, în 2016, broderia este un „hobby” cât se poate de românesc, de firesc şi de urban. În cadrul expoziţiei va fi explicat procesul frumos şi laborios prin care trece pânza pentru a deveni ie. Se vor prezenta tehnici de cusut declarate ieşite din uz acum 100 de ani, ce au fost recuperate şi readuse în actualitate, în cadrul grupului de cusut.“

Expoziţia demonstrează că oamenii au nevoie de muzee: pentru a se inspira, pentru a se regăsi, pentru a învăţa, pentru a se exprima, pentru a socializa.

Vă puteţi minuna de asemănarea cămăşilor, comparându-le cu pozele originalelor, până pe data de 17 decembrie.

Expoziţia va putea fi vizitată la Sala Tancred Bănăţeanu de la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, până pe 17 decembrie 2016, în fiecare zi între orele 10 şi 18. Intrarea este liberă.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite