Avocatul „Cuminţeniei Pământului“ aşteaptă să treacă Sărbătorile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bogdan Grabowski, avocatul proprietarilor operei ”Cuminţenia Pământului”, a declarat pentru Agenţia de presă News.ro că a participat luni la o întâlnire cu şeful cancelariei prim-ministrului, secretarul general al Guvernului şi cu ministrul Culturii, Corina Şuteu, care i-au expus situaţia actuală, fără a formula vreo propunere sau solicitare.

Grabowski a menţionat că moştenitorii operei lui Constantin Brâncuşi vor analiza inclusiv cu un reprezentant al casei Artmark posibilitatea organizării unei licitaţii.

”Ne-au expus situaţia. Practic, ne-au adus la cunoştinţă că au formulat mai multe amendamente şi atât. Senzaţia mea a fost că între doamna ministru şi reprezentanţii Guvernului este o falie”,

a declarat Bogdan Grabowski pentru News.ro.

El a precizat că, pe termen scurt, nu vor fi luate decizii. ”Aşteptăm să treacă Sărbătorile, să analizăm. Să fie investit şi noul Guvern. Pe termen scurt, nu vom lua nicio hotărâre. Vom analiza şi cu reprezentantul Artmark ideea organizării unei licitaţii”, a mai spus el.

”Trebuie să avem, mai întâi, un răspuns clar de la stat că nu mai există dreptul de preempţiune. Îi vom scrie şi noului ministru al Culturii, oricare ar fi el”, a mai afirmat Grabowski.

Legat de o eventuală licitaţie care să aibă ”Cuminţenia Pământului” în prim-plan, avocatul a spus: ”Opera a fost centrul unui scandal - făcut nu de noi, ci de tot felul de oameni care au vorbit tot felul de lucruri. Nu ştiu cât de oportun ar fi să facem curând o licitaţie”.

Corina Şuteu, ministrul Culturii, a declarat luni, la o conferinţă de presă, că procedurile privind achiziţia sculpturii ”Cuminţenia Pământului” sunt stagnante, iar câteva persoane au cerut restituirea banilor donaţi. Ea şi-a exprimat speranţa că opera de artă a lui Constantin Brâncuşi va fi achiziţionată de statul român.

”Din păcate, lucrurile nu au evoluat de la ultimele declaraţii ale prim-ministrului. În ultima lună situaţia nu s-a schimbat”, a adăugat ea, precizând că Hotărârea de Guvern prin care va fi concretizată modalitatea de restituire a banilor să fie finalizată.

Data de 20 decembrie era, potrivit declaraţiilor pentru News.ro ale avocatului Bogdan Grabowski, termenul stabilit pentru semnarea actului de vânzare-cumpărare a operei ”Cuminţenia Pământului”.

Pe 12 octombrie, Guvernul a anunţat că opera “Cuminţenia Pământului“ va fi achiziţionată de statul român.

Sculptura "Cuminţenia Pământului", de Constantin Brâncuşi, a fost evaluată, în septembrie 2014, la 20 de milioane de euro. Ministerul Culturii a fost invitat să îşi exercite dreptul de preemţiune.

Proprietarii sculpturii ”Cuminţenia Pământului”, Paula Ionescu şi Alina Şerbănescu, au acceptat, în martie 2015, suma 11 milioane de euro pentru lucrare şi termenul de 31 octombrie, care a fost recent prelungit pentru 30 noiembrie, pentru a primi banii pe care statul român a decis să îi plătească pentru lucrarea lui Constantin Brâncuşi.

Guvernul României a propus ca achiziţia operei lui Constantin Brâncuşi să se facă printr-un efort comun al statului român şi al cetăţenilor: suma de 5 milioane de euro a fost alocată de Guvern şi era nevoie ca 6 milioane de euro să fie colectate prin intermediul contribuţiilor voluntare ale persoanelor private şi juridice.

Peste 100.000 de donatori au participat la campania de subscripţie naţională ”Brâncuşi e al meu”, menită să susţină cumpărarea de către statul român a sculpturii ”Cuminţenia Pământului”, iar suma strânsă până pe 30 septembrie, ziua în care conturile deschise la mai multe bănci pentru donaţii au fost închise, a fost de 1.163.032 de euro.

Printr-o Ordonanţă de Urgenţă adoptată pe 12 octombrie, Executivul a stabilit ca diferenţa între sumele donate în cadrul campaniei de subscripţie publică dedicată sculpturii lui Constantin Brâncuşi şi suma echivalentă în lei a 6 milioane de euro să fie asigurată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Sculptura ”Cuminţenia Pământului” a fost expusă la MNAR până în noiembrie 2012, când a fost mutată de la Muzeul Cotroceni. Ea s-a aflat expusă la Muzeul Băncii Naţionale din iunie până pe 31 octombrie, când a ajuns la Muzeul Naţional de Artă al României.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite