Victor Ponta la Chişinău: "Republica Moldova nu se poate lega de Europa decât prin România"

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Interviu acordat de premierul Victor Ponta la Chişinău
Interviu acordat de premierul Victor Ponta la Chişinău

Prezent la Chişinău, primul ministru al României a acordat un amplu interviu prin care a reliefat poziţia României faţă de Republica Moldova, precum şi realizările ultimilor ani. Dincolo de înşiruirea de întrebări dinainte pregătite şi regizate, un lucru este clar: s-a dorit a se transmite un mesaj dincolo de Prut.

Am reuşit să văd în această seară interviul şi dincolo de regia evidentă, l-aş putea cataloga drept unul bun pentru interesele României de dincolo de Prut în perspectiva unionistă.

În primul rând orice prezenţă românească la nivel înalt în spaţiul media din Republica Moldova reprezintă un câştig dacă ea este bine gestionată, ori premierul României a gestionat corespunzător acest interviu.

În linii mari a reuşit să facă o trecere în revistă a principalelor realizări a ultimilor ani şi să lanseze şi cifrele din spatele acestora. Astfel numai ajutorul de stat acordat de România, nerambursabil, este de peste 50 milioane de euro. S-a subliniat că mai sunt bani de dat, însă ţara noastră doreşte ca aceştia să ajungă la cetăţeni şi pentru acest lucru se aşteaptă propuneri de proiecte fiabile.

Nu s-a menajat clasa politică de la Chişinău, deşi a fost un mesaj extrem de subtil. Pe tot parcursul interviului nu s-a menţionat nimic despre politicienii de dincolo de Prut, despre vreun partid politic sau despre vreun politician. Ei au fost ca şi inexistenţi din discursul premierului, singurii prezenţi au fost românii de dincolo de Prut.

S-a aruncat chiar şi o disponibilitate financiară halucinantă faţă de posibilităţile de a se investi în domeniul energetic: peste jumătate de miliard de euro. Electrica doreşte şi poate investi aceşti bani, depinde de cei care conduc Republica Moldova să îi primească.

Premierul a vorbit bine, deoarece a vorbit de bine de România. Nu a scos în evidenţă deficienţele ci aspectele pozitive, precum creşterea economică, investiţiile, avantajele de a fi stat european.

Victor Ponta nu a atacat alţi politicieni din România şi nu şi-a arondat realizările, ci le-a pus pe seama statului ca şi ansamblu.

Pentru cunoscători, premierul Republicii Moldova s-a referit la românii de dincolo de Prut ca şi "cetăţenii moldoveni", detaliu care prezintă o mare importanţă şi relevă faptul că în decursul mandatului acesta a ştiut să preia ceea ce este corect atunci când te referi la românii de dincolo de Prut. A evitat astfel să folosească termenul de români, dar nu a dorit nici să facă referire la cel de moldovean sub o altă formă decât cea de cetăţenie. Termenul de "cetăţean moldovean" este unul corect, referindu-se la cetăţenie, la apartenenţa la un stat.

Victor Ponta a făcut foarte bine că a realizat o trecere în revistă a principalelor investiţii. Asta cu atât mai mult cu cât ele sunt ascunse ochiului public de oligarhia de la Chişinău şi care şi le revendică în nume propriu.

S-a subliniat faptul că România a devenit principalul partener comercial, lucru puţin ştiut de românii de dincolo de Prut şi că politica de acordare a cetăţeniei nu v-a fi stopată, chiar dacă există ţări europene care se plâng de acest lucru: " nu vom modifica condiţiile legii. Cei care beneficiază de drepturile legii să o facă. Dau asigurări că legea nu va fi modificată, nu în sens negativ".

Premierul s-a referit şi la problemele din estul ocupat al Republicii Moldova: "în ceea ce priveşte Transnistria aceasta este parte a Moldovei, deci nu se poate discuta decât plecând de la acest principiu... problemele nu se vor rezolva dacă regiunea transnitreană se comportă ca şi parte a Federaţiei Ruse. Dacă România respectă independenţa Republicii Moldova, cu atât mai mult Rusia ar trebui să o facă".

"România nu va fi niciodată ca şi Uniunea Sovietică:să vină cu forţa, să pună reguli, să bată cu pumnul în masă. Ce e bine pentru Republica Moldova este bine şi pentru România. Noi am spus preşedintelui şi premierului: când aveţi o problemă sunaţi prima dată la Bucureşti" a mai declarat primul-ministru.

În încheiere s-a ţinut a se preciza că România va acorda orice fel de ajutor are nevoie Republica Moldova: financiar, social, militar.

Iată mai jos interviul:

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite