Politologul Ioan Stanomir: Ceauşescu este una dintre personalităţile care au avut cel mai mare impact asupra identităţii românilor din secolul trecut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Stanomir                                                                                                        FOTO: Adevărul
Ioan Stanomir                                                                                                        FOTO: Adevărul

Politologul Ioan Stanomir a vorbit, într-un interviu acordat RFI România, despre eseul „La Centenar. Recitind secolul României Mari”, aflat în pregătire la editura Humanitas. În dialogul cu Mihaela Dedeoglu, Stanomir a vorbit, printre altele, despre importanţa declaraţiei de la Alba Iulia şi despre figura lui Ceauşescu, care „a vut impactul cel mai important asupra configurării identităţii românilor în secolul XX”.

Anul 1917 este punctul de pornire obligatoriu al oricărei discuţii despre România Mare, crede Ioan Stanomir. Printre motivele care susţin afirmaţia se numără faptul că este anul în care România poartă o serie de bătălii importante, este anul celor două revoluţii ruse „care vor avea consecinţe drastice asupra felului în care se va forma România”, respectiv anul în care SUA intră în război, lucru ce va modifica întreg peisajul politic. 

„Să nu uităm că autodeterminarea este datorată celor 14 puncte ale preşedintelui Wilson. Şi dacă România mare a existat şi dacă România mare există astăzi, această existenţă se datorează generoziţăţii vizionare a punctelor wilsoniene şi a extraordinarelor sacrificii ale naţiunilor aliate şi ale americanilor care au trecut oceanul şi s-au dăruit unei lupte care nu-i privea direct, dar care îi privea în calitate de americani, din perspectiva libertăţii sub semnul căreia se organizează SUA de la începutul existenţei sale”, a explicat politologul. 

Vorbind despre declaraţia de la Alba Iulia, Stanomir l-a descris drept documentul cel mai important gândit vreodată de români, cel mai generos şi mai inspirat, un document al libertăţii, „un document care ar merita să fie gravat în memoria noastră şi care să fie prezent, alături de tricolor, în clasele din şcolile noastre, pentru a înţelege că românii au avut, la 1918, în provinciile alipite, o generaţie de oameni politici care evoca prin generozitatea angajamentelor generozitatea de părinţi fondatori americani. Sunt oameni remarcabili, cărora istoria le-a fost crudă”. 

„De la Iuliu Maniu la Iuliu Hossu... o parte însemnată dintre ei, toţi aceşti mari patrioţi... au avut parte de un tratament îngrozitor în perioada regimului comunist, tratament care a însemnat pentru unii exterminarea în închisorile comuniste.”

Întrebat ce a rămas din declaraţie în mentalul colectiv românesc, Ioan Stanomir a explicat că felul în care românii au rezistat în ultimul an şi jumătate împotriva atacurilor îndreptate împotriva justiţiei şi democraţiei, arată că în memorie, există amintirea de la Alba Iulia. 

„Mulţi dintre noi, atunci când ne raportăm la Alba Iulia, ne raportăm la valori care ne sunt dragi şi fără de care ne-ar fi imposibil să trăim”. 

Sunt multe lucruri pe care românii trebuie să le facă în continuare pentru ca sacrificiul marilor patrioţi de la 1918 să nu fi fost în zadar, „pentru ca promisiunea de la Alba Iulia să fie îndeplinită”. Principala promisiune care trebuie îndeplinită este realizarea democraţiei constituţionale autentice, adică egalitatea în faţa legii, respectiv înlăturarea corupţiei şi privilegiilor. Declaraţia de la Alba Iulia, a mai explicat Stanomir, „e un document care ne ghidează”, încununarea unui edificiu. 

„Oamenii care ne conduc astăzi sunt inamicii numărul 1 ai programului de la Alba Iulia, iar lupta noastră nu este una împotriva unor persoane, ci împotriva unor principii care sunt incompatbile cu principiile de la Alba Iulia”, a mai spus Ioan Stanomir, la RFI România. 

Printre subiectele pe care le-a atins politologul s-a numărat şi figura lui Nicolae Ceauşescu, despre care acesta a spus că „este una dintre personalităţile, îmi pare rău s-o spun... care a a avut impactul cel mai important asupra configurării identităţii românilor în secolul XX”. Acest lucru devinde evident, crede politologul, daacă ne gândim că regimul Ceauşescu este perioada în care „modernizarea malformată comunistă a prins contur”, printre „malformaţii” numărându-se distrugerea satelor, sau confiscarea patriotismului care a fost transformat într-unul socialist. 

„Stalinismul naţional al lui Nicoale Ceauşescu a fost probabi lucrul cel mai îngrozitor care s-a întâmplat acestei ţări, pentru că de acolo vin Adrian Păunescu...oameni precum Corneliu Vadim Tudor, cântarea României, Daciada, filmele istorice.” Politologul a îndemnat verificarea canalelor de youtube unde realizăm că suntem „inundaţi de o producţie cinematografică de tip comunist a cărui unic scop a fost mistificarea trecutului naţional”.

 

 

 

 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite